Πονοκέφαλος για κυβέρνηση οι θέσεις Γεραρή


Οι απόψεις του προέδρου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα προκάλεσαν την αντίδραση του κ. Ραγκούση.

Εντονη διαμάχη ξέσπασε χθες μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών κ. Ι.Ραγκούση και του προέδρου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κ. Χρ.Γεραρή μετά τη χθεσινή εμφάνισή του στη Βουλή.

Απαντώντας στη βουλευτή του ΚΚΕ κυρία Λιάνα Κανέλλη, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ο κ. Γεραρής τόνισε ότι η βάση δεδομένων που δημιουργήθηκε από τα 23.000 βιογραφικά σημειώματα τα οποία κατατέθηκαν για την πλήρωση των θέσεων των γενικών γραμματέων «απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί για άλλο σκοπό» και ότι «μετά τη λήξη της όλης διαδικασίας επιλογής θα πρέπει να καταστραφεί» , απορρίπτοντας έτσι την κυβερνητική άποψη περί αξιοποίησης των στοιχείων που συνελέγησαν κατά τη φάση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης την οποία εγκαινίασε το ΠΑΣΟΚ.
Ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, εξάλλου, κατέθεσε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας επείγον έγγραφό του το οποίο εστάλη πριν από πέντε ημέρες στον υπουργό Εσωτερικών κ. Ι.Ραγκούση στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την αναμόρφωση του συστήματος προσλήψεων. Σε αυτό επισημαίνει ότι δεν μπορούν να προσλαμβάνονται μέσω ΑΣΕΠ οι υπάλληλοι της Βουλής των Ελλήνων, της Προεδρίας της Δημοκρατίας και των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών. Οπως αναφέρει σχετικώς «ο κοινός νομοθέτης δεν μπορεί να θεσπίζει, τροποποιεί ή προσθέτει διατάξεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού της Βουλής», ενώ αναφέρει ευθέως ότι «είναι αντισυνταγματική η πρόσληψη του προσωπικού της Προεδρίας της Δημοκρατίας με διαδικασία ΑΣΕΠ». Οσον αφορά τις ανεξάρτητες αρχές ο κ. Γεραρής υπογραμμίζει ότι «δεν κρίνεται σκόπιμη η κατάργηση του ισχύοντος καθεστώτος προσλήψεων», ενώ κάνει λόγο για αδικαιολόγητη διαφοροποίηση των συνταγματικά κατοχυρωμένων αρχών σε σχέση με άλλες, οι οποίες εξαιρούνται από τον υπαγωγή στο ΑΣΕΠ. Τάσσεται δε κατά της κατάργησης του κριτηρίου της συνέντευξης, ζητώντας «μείζονες εγγυήσεις καλής εφαρμογής της ή περιορισμό του συντελεστή βαθμολογίας της», θέση την οποία επικρότησε ο τέως υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος.

Σ χολιάζοντας αργότερα τις επισημάνσεις του κ. Γεραρή ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης σε συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες δήλωνε, ως προς την υπαγωγή των ανεξάρτητων αρχών στο ΑΣΕΠ, ότι η κυβέρνηση δεν συμφωνεί με τις απόψεις που διατυπώνονται στο εν λόγω έγγραφο και ότι δεν θα αποδεχθεί να εξαιρούνται οι ανεξάρτητες αρχές από τη διαδικασία προσλήψεων που προωθείται μέσω της καθολικής υπαγωγής στον πλήρη έλεγχο του ΑΣΕΠ. Διερωτήθηκε δε «πώς παραβιάζεται η ανεξαρτησία της Αρχής αν προσλάβει το προσωπικό της μέσω ΑΣΕΠ;». Σύμφωνα μάλιστα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών την αντίθεσή τους στις απόψεις του κ. Γεραρή έχουν διατυπώσει και πρόεδροι άλλων ανεξαρτήτων αρχών οι οποίοι και δεν συνυπέγραψαν την επιστολή. Σχετικά με την Προεδρία της Δημοκρατίας επισήμανε ότι η προωθούμενη ρύθμιση συνιστά προϊόν συνεννόησης με τη νομική υπηρεσία της και αποτελεί εμμέσως «μήνυμα» του ίδιου του Προέδρου κ. Κ. Παπούλια ότι δεν θα υφίστανται εξαιρέσεις. Τέλος, όσον αφορά την πρόσληψη των υπαλλήλων της Βουλής σημείωσε ότι προφανώς και χρειάζεται προηγουμένως η τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας της, αλλά όπως είπε «ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει».

Απo: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=301167&dt=25/11/2009

Σχόλια