Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2009

Θα επιβληθεί αυξημένη φορολογία στην εκκλησιαστική περιουσία;


Εις άγραν πόρων η Ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να αυξήσει την φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Θα τα καταφέρει; Γερμανική εφημερίδα αναφέρεται αναλυτικά στο θέμα.

«Εν ονόματι των φτωχών – στην Ελλάδα καλείται η Εκκλησία να πληρώσει υψηλότερη φορολογία», είναι ο τίτλος ανταπόκρισης του Γκερντ Χέλερ στη σημερινή Frankfurter Rundschau. Το ρεπορτάζ αναφέρεται στην διένεξη μεταξύ εκκλησίας και κυβέρνησης για την αυξημένη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας:

«Κατά την αναζήτηση νέων πόρων για τα άδεια κρατικά ταμεία ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ανακάλυψε την Ορθόδοξη Εκκλησία: στόχος του η υψηλότερη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Η Εκκλησία είναι στην Ελλάδα, μετά το κράτος, ο ισχυρότερος κάτοχος γαιών και ακινήτων. Όμως οι ιερωμένοι αντιστέκονται. ‘Είναι άδικα’, λέει ο επίσκοπος Ιωαννίνων Θεόκλητος, για τα συγκεκριμένα σχέδια, τα οποία προβλέπουν ειδική φορολόγηση ύψους 3 τοις χιλίοις στην ακίνητη εκκλησιαστική περιουσία αξίας άνω των 600.000 ευρώ: Δηλαδή για ακίνητο αξίας ενός εκατομμυρίου πρέπει να καταβληθεί στην εφορία το ποσόν των 3000. Ο ειδικός αυτός φόρος συνιστά μόνον ένα μέρος από τις λεγόμενες εισφορές αλληλεγγύης, που υπολογίζεται ότι θα φέρουν στα ταμεία ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Με τα χρήματα αυτά η κυβέρνηση επιδιώκει να χρηματοδοτήσει επιδόματα απορίας για τις φτωχές οικογένειες.»

Θα τολμήσει όντως η κυβέρνηση να επιβάλει το 3 τοις χιλίοις;

«Το ότι με τα χρήματα αυτά θα χρηματοδοτηθούν επιδόματα απορίας δεν πείθει όμως του επισκόπους. Η Εκκλησία συνεισφέρει αρκετά με το φιλανθρωπικό της έργο, ανακοίνωσαν οι κληρικοί και κοινοποίησαν κατάσταση με πάνω από 200 παιδικούς σταθμούς, ορφανοτροφεία, φοιτητικές εστίες, νοσοκομεία, γηροκομεία και συσσίτια που χρηματοδοτεί η Εκκλησία. Και οι επίσκοποι δηλώνουν ‘εάν θέλει το κράτος, μπορεί να αναλάβει αυτό την συντήρηση όλων αυτών των ιδρυμάτων και να τα χρηματοδοτεί από την φορολογία’.

Οι ιερωμένοι βρίσκουν άδικο να φορολογείται με 3 τοις χιλίοις η εκκλησιαστική περιουσία, ενώ τα υπόλοιπα ΝΠΔΔ του ελληνικού κράτους να φορολογούνται με ένα τοις χιλίοις. Είναι αντισυνταγματικό, υποστηρίζουν.

Ενδέχεται όντως η νομική πλευρά του ζητήματος να είναι πολύπλοκη, είναι όμως αδιαμφισβήτητο ότι η φορολόγηση δεν επιβάλλεται σε φτωχούς: η Εκκλησία έχει στην ιδιοκτησία της γύρω στα 800 οικόπεδα και ακίνητα, εκ των οποίων γύρω στα 50 είναι μεγάλα κτιριακά οικοδομήματα στην Αθήνα, όπου στεγάζονται μαγαζιά και γραφεία. Ο πλούτος αυτός της ελληνικής Εκκλησίας έχει ιστορικούς λόγους. Κατά την τουρκοκρατία πολλοί γαιοκτήμονες δώριζαν στην Εκκλησία τις περιουσίες τους για να μην μείνουν στο έλεος του σουλτάνου.

Με την ίδρυση όμως του ελληνικού κράτους, η Εκκλησία έπρεπε να κάνει θυσίες. Από τα μέσα του 19ου αιώνα έπρεπε να παραχωρήσει στο κράτος ένα μεγάλο μέρος των γαιών της. Τώρα οι επίσκοποι φοβούνται ότι πρέπει να δώσουν ακόμη περισσότερα. Οι φόβοι αυτοί δεν είναι αστήρικτοι, δεδομένου ότι ο κ. Παπανδρέου στον προεκλογικό του αγώνα ανακοίνωσε πως στο μέλλον θα αυξήσει την φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.»


Πηγή: DEUTSCHE WELLE http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4883856,00.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.