Η κυβέρνηση γλιστράει στους... πάγους που η ίδια έβαλε









ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΡΑΦΤΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ "ΔΕΞΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ" (ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ & ΠΟΛΛΕΣ) ΟΥΤΕ ΕΧΕΙ ΑΝΑΡΤΗΘΕΙ ΣΕ  ΚΑΠΟΙΟ "ΔΕΞΙΩΝ ΑΠΟΧΡΩΣΕΩΝ" BLOG.
EINAI ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΕΘΝΟΣ".....
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=8476817

ΤΑ ΣΥΜΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ.

Ο αισιόδοξος: «Σε λίγες μέρες θα αποκτήσω επιτέλους γραμματέα». Ο... γνώστης: «Στον υφυπουργό σου έδωσες αρμοδιότητες;» Ο διάλογος που συνεχίστηκε, φανέρωσε την περιπαικτική διάθεση δύο υπουργών, σε ένα από τα «διαλείμματα» πλησίον του καφενείου της Bουλής.

Οι δύο υπουργοί, προσπαθώντας να εκμαιεύσει ο ένας από τον άλλο πληροφορίες, έφτασαν χωρίς να το... καταλάβουν έξω από τα χαμηλού κυβισμού υπουργικά τους αυτοκίνητα. Εβαλαν ζώνες και αναχώρησαν προς τον «λαβύρινθο» των αρμοδιοτήτων και των κενών θέσεων σε κρίσιμα πόστα.

Εις εκ των δύο, διηγούνταν αργότερα την «ιστορία» σε στενό του συνεργάτη, όχι για να μεταφέρει κλίμα γκρίνιας απαραίτητα, αλλά για να ζυγίσει τα υπέρ και κατά των πρώτων ημερών της νέας κυβέρνησης. Στον απολογισμό που έκανε, διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά γοργά στην υλοποίηση προεκλογικών της δεσμεύσεων ή αποφάσεων, αλλά σημειώνει καθυστερήσεις στη στελέχωση που «παγώνουν» τη λειτουργία της.
Ουδείς εκ των υπουργών πάντως διαφωνεί με την «ανατροπή» στη δομή της κυβέρνησης και την ανάδειξη «ηγεσιών» στις γενικές γραμματείες και στις διοικήσεις οργανισμών μέσω προκήρυξης διαγωνισμών. Ωστόσο -αναγνωρίζοντας ή όχι και τις δικές τους ευθύνες- επισημαίνουν τα προβλήματα και αρκετοί «βομβαρδίζουν» με e-mails το πρωθυπουργικό επιτελείο.
Οι «αρρυθμίες». Υπουργοί προκειμένου να συνεννοηθούν με συναδέλφους τους για θέματα συναρμοδιοτήτων τους, απευθύνονται στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητώντας τον κατάλληλο άνθρωπο για να λύσουν τις απορίες τους.
Οι υπουργοί δουλεύουν από την πρώτη στιγμή μαζί με τους υφυπουργούς τους την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος, αλλά υπάρχει και... αστερίσκος στη διαδικασία. Ορισμένοι υφυπουργοί δεν είχαν λάβει μέχρι προχθές το «χρίσμα» από τους υπουργούς τους, δηλαδή δεν είχαν ενημερωθεί και επισήμως για το «πακέτο» των αρμοδιοτήτων τους.
Για παράδειγμα, ο πρώτος τη τάξει υπουργός, Γιάννης Ραγκούσης μπορεί να έχει αγαστή συνεργασία με τον υφυπουργό Ντίνο Ρόβλια, αλλά χωρίς το «τυπικό» μέρος να ξεκαθαρίζει τις αρμοδιότητες των υφυπουργών. Η αλήθεια είναι ότι το πρόβλημα ξεκίνησε από την αλλαγή «χαρτοφυλακίων» στα υπουργεία που εκ των πραγμάτων φρέναρε τη διαδικασία.
Η διαδικασία επιλογής γενικών γραμματέων με τον ιδιαίτερο συμβολισμό αξιοκρατίας προκάλεσε και «παρατράγουδα». Κορυφαίος υπουργός λέγεται ότι είχε μια γεμάτη ένταση συζήτηση με άνθρωπο που εμπλέκεται στη διαδικασία ανάδειξης γραμματέων, καθώς «αντιστάθηκε» στον ορισμό ενός με πλούσιο μεν βιογραφικό αλλά άπειρου στα θέματα διοίκησης - κατά την άποψή του.
Κάποιοι υπουργοί χρεώνουν παρασκηνιακά ευθύνες για την καθυστέρηση στον υφυπουργό Γ. Πανάρετο, ο οποίος έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της ηλεκτρονικής «αλίευσης» των καταλληλότερων για τις παραπάνω θέσεις.
Το μείζον όμως, είναι άλλο. Υπουργοί «γκρινιάζουν» ότι χωρίς γραμματείς εγκλωβίζονται σε σωρούς φακέλων που χρειάζονται «διεκπεραίωση» και έτσι καθυστερούν τις πολιτικές πρωτοβουλίες των υπουργείων τους.
Στις Διοικήσεις των Οργανισμών παραμένουν ακόμη οι «παλιές» ηγεσίες, με αποτέλεσμα να εκκρεμούν κρίσιμες αποφάσεις.
«Είναι σαν να σταμάτησε το ρολόι», λέει μέλος του υπουργικού συμβουλίου, τονίζοντας πάντως ότι από τη στιγμή που ξεμπλοκαρίστηκε το ζήτημα και άρχισαν οι προκηρύξεις «είναι θέμα δύο εβδομάδων» να στελεχωθούν οι Οργανισμοί, το ίδιο και οι τράπεζες.
Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στις διοικήσεις των νοσοκομείων, όπως και σε άλλες σημαντικές υπηρεσίες ειδικά σε περίοδο που επιχειρείται οικονομικό νοικοκύρεμα.
STAGE ΚΑΙ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ
Εμειναν από... στελέχη
Κάτι που γνωρίζουν όλοι στην κυβερνητική πυραμίδα ήταν ότι η κατάργηση των stage έφερε (προσωρινά;) αναστάτωση σε πολλές υπηρεσίες του Δημοσίου. Και αυτό γιατί οι «σταζιέ» κάλυπταν «κενά» στις υπηρεσίες. Οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ θεωρούνται αξιοκρατική διαδικασία που έπρεπε να εφαρμοστεί, ωστόσο και μόνο η αναστολή των προσλήψεων για το 2010 (με εξαίρεση τους τομείς Παιδείας, Υγείας και Ασφάλειας) περιπλέκει την κατάσταση. Οι γνωρίζοντες υποστηρίζουν επίσης ότι πρέπει αρχικά να ενισχυθεί με προσωπικό και το ΑΣΕΠ για να προχωρήσει στις προσλήψεις... Αποτέλεσμα; «Παγώνει» η λειτουργία πολλών υπηρεσιών εν αναμονή της αντιμετώπισης του προβλήματος... Σε αντίστοιχο «πάγωμα» βρίσκονται και οι τομείς του κόμματος. Η Ιπποκράτους άδειασε από στελέχη που κατευθύνθηκαν στο κράτος, αλλά δεν... ξαναγέμισε αυτομάτως. Για παράδειγμα, οι τομείς πολιτικής και δράσης του κόμματος που έμειναν χωρίς τομεάρχες ή μέλη δεν πρόκειται ουσιαστικά να αποκτήσουν σπονδυλική στήλη, αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία τοποθέτησης στελεχών στους κρατικούς θώκους...
ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΑΓΚΑΘΙΑ ΣΤΟ ΚΡΑΣ ΤΕΣΤ
ΓΕΝΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ
Η διαδικασία επιλογής με τον ιδιαίτερο συμβολισμό αξιοκρατίας προκάλεσε και παρατράγουδα. Σαράντα εφτά ημέρες μετά τις εκλογές αρκετοί τομείς της διοίκησης παραμένουν ακέφαλοι.
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
Ορισμένοι υφυπουργοί δεν είχαν ενημερωθεί έως προχθές και επισήμως για το πακέτο των αρμοδιοτήτων τους με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τριβές με τους προϊστάμενούς τους υπουργούς.
ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΔΕΚΟ
Στις διοικήσεις των Οργανισμών παραμένουν ακόμη οι παλιές ηγεσίες, με αποτέλεσμα να εκκρεμούν κρίσιμες αποφάσεις. «Είναι σαν να σταμάτησε το ρολόι», λέει ένας υπουργός.
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Η περιπέτεια των «σταζιέρ» και το μεγάλο πείραμα για κάθε πρόσληψη μέσω του ΑΣΕΠ χωρίς να έχει αναβαθμιστεί ο ρόλος του με το απαιτούμενο προσωπικό δημιουργεί ερωτηματικά για την προσπάθεια.
To νέο κράτος...
Οι τομές που προωθούνται για τη νέα δομή της κρατικής μηχανής και το νέο σύστημα αξιοκρα­τίας αναγκαστικά δημιουργούν συγκρούσεις και τριβές.
Το νέο σύστημα εξουσίας
Θόδωρος Πάγκαλος και Χάρης Παμπούκης έχουν τον πρώτο λόγο στην «επίβλεψη» και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου και μέχρι τώρα έδρασαν ακαριαία για ζητήματα που δεν απασχόλησαν την επικαιρότητα.

Σχόλιο:
Εμείς πάντως έχουμε επανειλημμένα ασχοληθεί τις τελευταίες μέρες, με το Θέμα των δυσλειτουργιών και των προσλήψεων των Γενικών Γραμματέων.
Η διαδικασία προχωράει ... http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2009/11/blog-post_4246.html και θα έχει ολοκληρωθεί σύντομα, μέχρι τα Θεοφάνια.
http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2009/11/blog-post_9492.html

Σχόλια