Η "Μυστική Διπλωματία" βλάπτει το περιβάλλον..!!!!!


Ξαφνική άτυπη τριμερή συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ, την Παρασκευή στις Πρέσπες, ανακοίνωσε χθες το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
Ο Γ. Παπανδρέου επιστρέφει από τον Αγιο Δομίνικο την Τετάρτη το βράδυ. 
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η συνάντηση ανήκει σε πρωτοβουλία του πρωθυπουργού προκειμένου «να συζητήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας για την προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής του Πάρκου Πρεσπών».
Σύμφωνα με το μέγαρο Μαξίμου, η ελληνική αυτή πρωτοβουλία επιβεβαιώνει τη μεγάλη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στα θέματα του περιβάλλοντος, λίγες μόνο ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή. 
 
Για την ονομασία
Οσο όμως η Αθήνα επιμένει επισήμως στο ενδιαφέρον της για το περιβάλλον, άλλο τόσο Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΠΓΔΜ επιμένουν ότι η αναμενόμενη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ αφορά το θέμα της τελικής ονομασίας των Σκοπίων και τις πιθανότητες που υπάρχουν να αρχίσει η χώρα αυτή ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.
Το τελευταίο διάστημα ο προεδρεύων του Συμβουλίου στην Ε.Ε., Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ, είχε καλέσει την Αθήνα και τα Σκόπια να αρχίσουν διμερείς διαβουλεύσεις ώστε να υπάρξει πρόοδος στο θέμα της ονομασίας και να ξεμπλοκαριστεί η προοπτική ενταξιακής διαδικασίας της ΠΓΔΜ από τον Δεκέμβριο και ύστερα.
Υπενθυμίζεται ακόμη ότι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, από τις πρώτες κιόλας δηλώσεις του, είχε εκφράσει την ανάγκη «ανάληψης πρωτοβουλιών» και απ' ευθείας επαφών με την κυβέρνηση Γκρούεφσκι, επιμένοντας όμως στην «κόκκινη γραμμή» της ελληνικής θέσης (σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων).
Στα Σκόπια, η επικείμενη συνάντηση Παπανδρέου-Γκρούεφσκι «είχε σκάσει μύτη» από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. 
 
Κίνηση Βρυξελλών
Δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι διπλωματικοί κύκλοι των Βρυξελλών έχουν ήδη παρουσιάσει πρόταση για την επίλυση -σταδιακώς- του θέματος της τελικής ονομασίας των Σκοπίων, με στόχο να απεμπλακεί η ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ από τις ελληνικές προϋποθέσεις και να δοθεί στο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου η ημερομηνία για έναρξη διαπραγματεύσεων των Σκοπίων, όπως έχει εισηγηθεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα της ΠΓΔΜ, αυτή η «ευρωπαϊκή πρωτοβουλία» προβλέπει διμερή συνάντηση πρωθυπουργών με κατ' αρχήν αμοιβαία αποδοχή του νέου ονόματος και διμερή συμφωνία για την επίλυση των υπόλοιπων θεμάτων (π.χ. εύρος χρήσης, ταυτότητα, γλώσσα), πιθανότατα στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης στον ΟΗΕ, το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ. Τα σενάρια αυτά επιβεβαίωσε με δήλωσή του ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, κ. Ιβανόφ.
Η ελληνική πλευρά, πάντως, επιμένει μέχρι στιγμής ότι οι διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ με την Ε.Ε. δεν θα ξεκινήσουν έως ότου τηρηθεί η «κόκκινη γραμμή» που έχει θέσει η Αθήνα.
Ν.Δ.: Οχι προκάλυμμα
Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος στη δήλωσή του ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Η "Τριμερής των Πρεσπών" δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε προκάλυμμα διμερών διαπραγματεύσεων "Γκρούεφσκι-Παπανδρέου" για το όνομα.
Κάτι τέτοιο θα υπονόμευε τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης στο πλαίσιο του ΟΗΕ, καθώς και τη -σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας- ελληνική θέση, ότι το θέμα του ονόματος δεν είναι διμερές, αλλά ζήτημα περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας».

Πηγή: http://www.greekamericannewsagency.com/gana/index.php?option=com_content&task=view&id=6546&Itemid=83


Σχόλιο:
Η "Μυστική Διπλωματία" βλάπτει το περιβάλλον..!!!!!

Σχόλια