Τα παραλειπόμενα της περιοδείας Σαμαρά



Αντώνης Σαμαράς είναι ο μόνος πολιτικός τέτοιου επιπέδου, που σε επίσημη ομιλία του κατήγγειλε ανοιχτά τη διχαστική τακτική του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής. Γιατί άραγε το έκανε αυτό; Δύο ερμηνείες υπάρχουν. Η πρώτη είναι ευρύτερα πολιτική, η δεύτερη στενά κομματική.

Επειδή οι αναφορές του ήταν γενικές, και αφορούσαν τις προσπάθειες που επιχειρεί το Προξενείο και έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις ανάμεσα στον χριστιανικό και μουσουλμανικό πληθυσμό το μυαλό όλων πήγε σε σειρά πολιτικών θεμάτων. Ωστόσο, επειδή στη Θράκη ακούγεται πολύ η σύμπραξη της Ντόρας με γνωστά στελέχη της μειονότητας, που διατηρούν άριστες σχέσεις με το Προξενείο, δε θα πρέπει να αποκλειστεί και η πιθανότητα ο Αντώνης να ήθελε να επιστήσει την προσοχή κάποιων ώστε να σταματήσουν τα παιχνίδια με τη μειονότητα και τις εκλογές Προέδρου της ΝΔ.


Η καταγγελία Ψωμιάδη
Πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, μιλώντας σε κανάλι της Καβάλας είχε καταγγείλει ανοικτά ότι η εντολή που δίνεται από το Προξενείο στους μουσουλμάνους είναι να ψηφίσουν Ντόρα.
Ένας άλλος ρυθμιστικός παράγοντας είναι ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Ιλχάν, ο οποίος έχει ταχθεί καθαρά με το μέρος της κ. Μπακογιάννη.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Ιλχάν, όπως και κάποιοι άλλοι παράγοντες της μειονότητας, που όμως τοποθετούνται από εκτιμήσεις τοπικών παραγόντων και δημοσιογραφικές πληροφορίες στη σφαίρα επιρροής του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής, έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό της Ντόρας.
Και προσπαθούν να επηρεάσουν το μουσουλμανικό στοιχείο. Όπως επίσης είναι επιβεβαιωμένο ότι κάποιοι «αετονύχηδες» της μειονότητας, που θέλουν να εμφανίζονται ως ρυθμιστές των τεκταινομένων της κοινότητας, κάνουν επαφές και ζητούν ανταλλάγματα προσφέροντας ψήφους. Οι γνωρίζοντας τις καταστάσεις στη Θράκη και τα μειονοτικά, επισημαίνουν ότι τις περισσότερες φορές πρόκειται για άτομα μειωμένης επίδρασης με ισχνή δράση, που απλώς «παραγοντίζουν».

Η παρέμβαση Σαμαρά
Μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο, ο Αντώνης Σαμαράς αφιέρωσε ένα μέρος της ομιλίας του στη μειονότητα, σημειώνοντας ότι την αντιλαμβάνεται ως αναπόσπαστο κομμάτι της Πατρίδας και όχι ως ξένους σε ξένη χώρα. Ωστόσο, σημείωσε ότι τα θέματά της δεν είναι αντικείμενο ελληνοτουρκικών διαφορών, προσθέτοντας ότι η Τουρκία, λόγω του παρελθόντος της δεν δικαιούται να δίνει μαθήματα.
Τα καθαρά αλλά ζεστά αυτά λόγια εκτιμήθηκαν ως απόπειρα οικοδόμησης γέφυρας με το μουσουλμανικό στοιχείο

«Ζεστή» συζήτηση με στελέχη της ΝΔ που τον υποστηρίζουν είχε μετά την ομιλία, στο ξενοδοχείο το οποίο κατέλυσε, ο Αντώνης Σαμαράς. Εκεί ήταν ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ και της ΟΝΝΕΔ Ροδόπης, ο Άκης Γεροντόπουλος, ο Δημήτρης Σταμάτης και περίπου 50 στελέχη από τις οργανώσεις της Θράκης.
Με άνεση, οικειότητα και μακριά από τυπικότητες και καθωσπρεπισμούς συζήτησε επί αρκετή ώρα για κυρίως ιδεολογικά και οργανωτικά θέματα.
Ο Άκης Γεροντόπουλος και ο Δημήτρης Σταμάτης πλαισίωναν τον Αντώνη Σαμαρά στην περιοδεία του στον Έβρο. Μαζί πήγαν παντού. Στη ΝΟΔΕ, όπου το κλίμα ήταν ψυχρό, καθώς ο πρόεδρος εκεί στηρίζει Ντόρα, ο Σαμαράς μίλησε για ενότητα και κοινή πορεία. Το ίδιο ζήτησαν και όσοι πήραν το λόγο.

Πηγή: http://www.bluehope.gr/inart.php?id=50

Σχόλια