Προβάδισμα Σαμαρά-"Κλειδί" για το αποτέλεσμα η συμμετοχή

Μια εβδομάδα πριν την εκλογή νέου αρχηγού στη ΝΔ, τρεις νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον κυριακάτικο τύπο, δείχνουν νέο προβάδισμα του Αντώνη Σαμαρά έναντι της Ντόρας Μπακογιάννη, τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο γύρο.

1) Στην έρευνα της εταιρείας Alco που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας "Πρώτο θέμα", μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν την Κυριακή, ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται με 44,6% έναντι 40,9% της Ντόρας Μπακογιάννη, ενώ ο Παναγιώτης Ψωμιάδης συγκεντρώνει ποσοστό 10,8%. Στο δεύτερο γύρο ο Αντ. Σαμαράς προηγείται με 49,3% και ακολουθεί η Ντ. Μπακογιάννη με 44,4%.
Πηγή: εφημερίδα Πρώτο Θέμα
Πηγή: εφημερίδα Πρώτο Θέμα  

Μπάμπης Κούτρας, εφημερίδα Πρώτο Θέμα

"Γκάλοπ - + 4,9% μπροστά ο Σαμαράς στην τελική ευθεία"
"Στη δημοσκόπηση της «ΑΙcο» που δημοσιεύει σήμερα το «ΘΕΜΑ» ο κ. Σαμαράς προηγείται μεταξύ εκείνων που θα πάνε να ψηφίσουν, στο δεύτερο γύρο με διαφορά 4,9% μονάδων, έναντι 9,1% μονάδων σε μέτρηση της ίδιας εταιρείας ακριβώς πριν από μία εβδομάδα. Είναι προφανές πως η συστράτευση του κ. Σπηλιωτόπουλου στο πλευρό της κυρίας Μπακογιάννη και η γενικότερη πολιτική και επικοινωνιακή αντεπίθεση της τελευταίας έκλεισαν την ψαλίδα, αλλά δεν ανέτρεψαν τη γενικότερη τάση που καταγράφεται στην κομματική βάση της ΝΔ. Ωστόσο, ο κ. Σαμαράς προηγείται και στο σύνολο των ψηφοφόρων της ΝΔ. (δηλαδή και σε εκείνους που δεν θα πάνε να ψηφίσουν) με 45,1% έναντι 41,1% της κυρίας Μπακογιάννη.
Στον πρώτο γύρο, ο οποίος δεν φαίνεται να αναδεικνύει νικητή, ο κ. Σαμαράς προηγείται με 3,7% (44,6% έναντι 40,9% της κυρίας Μπακογιάννη) σε εκείνους που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν και με 0,9% (40,3% έναντι 39,4%) στο σύνολο των ψηφοφόρων του κόμματος. Ο τρίτος από τους υποψηφίους, ο κ Παναγιώτης Ψωμιάδης, συγκεντρώνει ακριβώς το ίδιο ποσοστό (10,8%) τόσο μεταξύ του συνόλου των ψηφοφόρων της Ν.Δ. όσο και μεταξύ αυτών που θα πάνε στις κάλπες. Αυτό σημαίνει ότι μάλλον η Ν.Δ. θα οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου, αν και πολιτικοί αναλυτές δεν θεωρούν απίθανο να έχουμε εκλογή από την πρώτη ψηφοφορία. Και αυτό γιατί, όπως λένε οι ίδιοι, πίσω από όσους δηλώνουν «Ψωμιάδης» δεν αποκλείεται να κρύβονται ψηφοφόροι που δεν επιθυμούν να δημοσιοποιήσουν την προτίμησή τους σε έναν από τους δύο βασικούς υποψηφίους.
Σε κάθε περίπτωση, οι εσωκομματικές εκλογές θα κριθούν στη συμμετοχή. Στην έρευνα της «ΑΙcο» το 58,9% όσων στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν ΝΔ. δηλώνει ότι στις 29 Νοεμβρίου θα πάει να ψηφίσει για νέο αρχηγό, ενώ 28% δηλώνει καθαρά «όχι» και 13,1% «δεν ξέρω, δεν απαντώ». Στην ερώτηση πόσο μπορεί να επηρεάσει θετικά την υποψηφιότητα της κυρίας Μπακογιάννη η στήριξή που της παρέχει ο κ Σπηλιωτόπουλος, το 50,5% απαντά «λίγο ή καθόλου» και το 39,1% «πολύ ή αρκετά». Να σημειωθεί ότι πολλά στελέχη αμφισβήτησαν την πολιτική δυναμική της τοποθέτησης Σπηλιωτόπουλου, αλλά ο ίδιος απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς αυτούς.
Αν οι δημοσκοπήσεις (εκτός από την«Αlco» ανάλογα αποτελέσματα δίνουν και οι άλλες εταιρείες) είναι ακριβείς, πάνω 1.200.000 ψηφοφόροι της Ν.Δ. θα προσέλθουν την επόμενη Κυριακή στα 1.600 εκλογικά τμήματα για να ψηφίσουν. Στη Ρηγίλλης, όμως, εκτιμούν ότι στο σημείο αυτό υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ δημοσκοπήσεων και πραγματικότητας. Ετσι, υπολογίζουν πως εκείνοι που θα πάνε τελικά στις κάλπες για την ανάδειξη του νέου αρχηγού θα είναι πολύ λιγότεροι και θα κυμαίνονται από 300.000 μέχρι 350.000. Υπενθυμίζουν επίσης ότι στην εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ το 2007 δήλωνε πως θα συμμετάσχει το 60%, αλλά τελικά ψήφισε το 30% της κομματικής του βάσης. Από εκεί και πέρα σημασία έχει ποιος εκ των δύο βασικών υποψηφίων θα κινητοποιήσει περισσότερους πολίτες ώστε να πάνε στις κάλπες.
Πηγές από το στενό επιτελείο της κυρίας Μπακογιάννη λένε πως ο προσωπικός μηχανισμός υπολογίζει ότι θα στείλει εκείνη την ημέρα στην ψηφοφορία οργανωμένα 140.000 πολίτες, χωρίς να προσμετρώνται όσοι θα πάνε μόνοι τους. Με την ίδια συλλογιστική, η κυρία Μπακογιάννη ευνοείται από τη μικρότερη συμμετοχή, γιατί θα πάει να ψηφίσει μόνο ο σκληρός κομματικός πυρήνας που βρίσκεται πιο κοντά στην τέως υπουργό Εξωτερικών, ενώ η μεγαλύτερη συμμετοχή ευνοεί τον τέως υπουργό Πολιτισμού γιατί έχει αναμφισβήτητο ρεύμα στην κοινωνία, το οποίο δεν μπορεί να ανακοπεί σε μία εβδομάδα. Είναι ενδεικτικό πως στην ερώτηση «ποιος πιστεύετε ότι θα κερδίσει τη θέση του προέδρου της ΝΔ;» (παράσταση νίκης) το 45,3% απαντά «Σαμαράς» και το 29,7% «Μπακογιάννη»."
2) Στη δημοσκόπηση της εταιρείας Public Issue που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Καθημερινή της Κυριακής" εκείνοι που δηλώνουν βέβαιοι ότι θα προσέλθουν στις κάλπες υποστηρίζουν τον Αντώνη Σαμαρά σε ποσοστό 44,5%, δίνουν στη Ντόρα Μπακογιάννη ένα 36% και ακολουθεί ο Παναγιώτης Ψωμιάδης με 13%.
Στο δεύτερο γύρο η διαφορά τους περιορίζεται στις πέντε ποσοστιαίες μονάδες, με τον Αντώνη Σαμαρά να συγκεντρώνει 49%, και τη Ντόρα Μπακογιάννη να έρχεται δεύτερη με 44%.
Παρόλα αυτά, η κ. Μπακογιάννη θεωρείται από την πλειοψηφία καταλληλότερη να διαδεχθεί τον Κώστα Καραμανλή. Σε ό,τι αφορά το ηγετικό τους προφίλ, ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζει μεγαλύτερη διεισδυτικότητα στη μεσαία τάξη και τους νέους, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη στα ανώτερα στρώματα και τις γυναίκες.
Πηγή: εφημερίδα Καθημερινή
Πηγή: εφημερίδα Καθημερινή Γιάννης Μαυρής, εφημερίδα Καθημερινή
"Ηγετικά πρότυπα με πολλές διαφορές"
"Μια εβδομάδα πριν από την ημέρα της εκλογής, η πόλωση μεταξύ των δύο βασικών διεκδικητών του προεδρικού αξιώματος της Ν.Δ. φαίνεται να εντείνεται, εις βάρος του τρίτου ανθυποψηφίου. Τόσο η συστράτευση του κ. Α. Σπηλιωτόπουλου με την κ. Μπακογιάννη, όσο και, κυρίως, η σημαντικότερη «αντισυσπείρωση», που προκάλεσε η θεαματική άνοδος της επιρροής του κ. Σαμαρά, στο αμέσως προηγούμενο διάστημα (και η πιστοποίησή της στις δημοσκοπήσεις), έχουν μεταβάλει, ώς ένα βαθμό, τις καταγεγραμμένες προτιμήσεις του δυνητικού εκλεκτορικού σώματος.
Η εκλογική διαδικασία της 29ης Νοεμβρίου είναι πρωτόγνωρη για τη Ν.Δ. Ουδείς γνωρίζει επακριβώς ούτε το μέγεθος ούτε τη σύνθεση του εκλογικού σώματος, που τελικά θα ψηφίσει. Κατά συνέπεια, καμία από τις τρεις κατηγορίες δυνητικών ψηφοφόρων (α) βέβαιοι ότι θα συμμετάσχουν, ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης, β) ψηφοφόροι της Ν.Δ. στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και γ) κατά δήλωση μέλη και υποψήφια μέλη της Ν.Δ., δεν αποτελεί απολύτως σίγουρη βάση, για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων σχετικά με την εκλογική δυναμική των υποψηφίων. Υπό αυτό το πρίσμα, η χρήση των δημοσκοπήσεων θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική.
Ο κ. Σαμαράς φαίνεται να διατηρεί το προβάδισμα, έναντι της αντιπάλου του, ανεξάρτητα από τις υποθέσεις εργασίας που υιοθετούνται, σχετικά με το δυνητικό εκλογικό σώμα της επερχόμενης αναμέτρησης. Το ποσοστό του αυξάνεται ελαφρώς, αλλά δεν υπερβαίνει το 44,5%. Από την άλλη πλευρά, η συσπείρωση στο πρόσωπο της κ. Μπακογιάννη υπήρξε την τελευταία εβδομάδα εντονότερη. Στις τρεις προαναφερθείσες κατηγορίες δυνητικών εκλεκτόρων, το ποσοστό της κυμαίνεται σήμερα, μεταξύ 36% και 40%, ενώ η μικρότερη απόστασή της, από τον κ. Σαμαρά καταγράφεται στο «στενότερο» εκλογικό σώμα των ψηφοφόρων της Ν.Δ., που δηλώνουν «βέβαιοι ότι θα συμμετάσχουν». Το ποσοστό του κ. Ψωμιάδη υποχωρεί σημαντικά (3%-5%), παραμένοντας, ωστόσο, πάνω από το 10%.
Ο β΄ γύρος, που παραμένει το πιθανότερο ενδεχόμενο της αναμέτρησης, καθίσταται περισσότερο αμφίρροπος, καθότι η διαφορά μειώνεται από 14,5%, προηγουμένως, σε μόλις 5% (49% υπέρ του κ. Σαμαρά, έναντι 44% της κ. Μπακογιάννη). Τέλος, στη δημόσια εικόνα που καταγράφουν οι τρεις ανθυποψήφιοι διαπιστώνονται εντονότατες διαφοροποιήσεις και ως προς την εκπροσώπηση των επιμέρους κοινωνικών ομάδων και στρωμάτων. Πρόκειται, ουσιαστικά, για κοινωνική τριχοτόμηση της εκλογικής βάσης της δεξιάς παράταξης.
Σε γενικές γραμμές, η κ. Μπακογιάννη φαίνεται να αποκαθιστά σε μεγάλο βαθμό την κυριαρχία της, σε ορισμένα κρίσιμα χαρακτηριστικά που συγκροτούν την ηγετική εικόνα ενός/μιας πολιτικού αρχηγού (πρώτος άξονας): Ετσι, προηγείται με σημαντική διαφορά (+17%) στην ηγετική εικόνα («είναι ηγέτης»). Επιβεβαιώνει, επίσης, την κεκτημένη επικοινωνιακή παρουσία της («έχει κάνει τις καλύτερες εμφανίσεις στην τηλεόραση»). Αρνητικό, ωστόσο, παραμένει το γεγονός ότι ταυτίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό με τα «οικονομικά συμφέροντα» (47%, έναντι 16% του κ. Σαμαρά). Συμπερασματικά, η κ. Μπακογιάννη μπορεί να διαθέτει ιδιαίτερα ισχυρή ηγετική εικόνα στην κοινή γνώμη, αλλά η κοινωνική της αποδοχή είναι αισθητά αποδυναμωμένη.
Αντιθέτως, ο κ. Σαμαράς κυριαρχεί σαφώς στον δεύτερο άξονα: διαθέτει μεγαλύτερη ικανότητα επικοινωνίας με τα λαϊκά στρώματα της συντηρητικής παράταξης («εκφράζει περισσότερο τους ψηφοφόρους της Ν.Δ.», «είναι πιο κοντά στους απλούς ανθρώπους»), ενώ διακρίνεται και για την κοινωνική του αμεσότητα."
3) Στον "Τύπο της Κυριακής", σε έρευνα της εταιρείας MRB, μεταξύ όσων δηλώνουν ότι σίγουρα και μάλλον θα ψηφίοσουν για νέο πρόεδρο, στον πρώτο γύρο ο Αντώνης Σαμαράςς συγκεντρώνει 44,2%, η Ντόρα Μπακογιάννη 42,9% και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης 9,2%.
Στο δεύτερο γύρο, ο Αντ. Σαμαράς προηγείται με 47,2%, έναντι της Ντ. Μπακογιάννη με 46%.
Πηγή: εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Πηγή: εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος
Δημήτρης Μαύρος, εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος
"Η συμμετοχή κλειδί για την εκλογή"
"Η εξέλιξη της εσωκομματικής αναμέτρησης στη Νέα Δημοκρατία οδηγεί σε πολύ έντονη πόλωση, της οποίας οι συνιστώσες θολώνουν ακόμα περισσότερο το τοπίο, καθιστώντας οποιαδήποτε πρόβλεψη εξαιρετικά παρακινδυνευμένη. Εξάλλου, αναμετρήσεις αυτού του τύπου έχουν έντονα τα στοιχεία της εξ ορισμού απροσδιοριστίας, τόσο γιατί είναι πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα όσο και γιατί είναι έξω από την κουλτούρα της συγκεκριμένης παράταξης.
Το ενδιαφέρον της εσωκομματικής αυτής διαδικασίας εξακολουθεί να βρίσκεται ψηλά στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. 2009 (69,2%), με μικρή μάλιστα αύξηση από την προηγούμενη εβδομάδα. Οι ίδιοι άνθρωποι, πλειοψηφικά μεν αλλά όχι συντριπτικά (55,2%), διατηρούν τις προσδοκίες τους ότι η Ν.Δ. θα βγει ενισχυμένη από αυτήν τη διαδικασία.
Η πρόθεση συμμετοχής (σίγουρα και μάλλον) των ψηφοφόρων της Ν.Δ. στις κάλπες της 29ης Νοεμβρίου βρίσκεται στο 55,4%, ενώ αντίστοιχα το «σίγουρα θα πάω να γραφτώ και να ψηφίσω» κατακτά ένα 43,4%, ποσοστά που οδηγούν σε αρκετά μεγάλους όγκους προσερχόμενων που μέχρι στιγμής αντιμετωπίζονται «συγκρατημένα» από τους αναλυτές. Σχετικά μεγάλοι είναι και οι όγκοι όσων ανήκουν (...) στην κατηγορία «ψηφοφόροι Ν.Δ. που θα πάνε να ψηφίσουν και δηλώνουν μέλη» (7,6% του εκλογικού σώματος).
Συνιστώσες που έχουν διαμορφώσει το τοπίο το τελευταίο διάστημα είναι οι δύο στηρίξεις, από πλευράς Δ. Αβραμόπουλου προς τον Α. Σαμαρά και από πλευράς Α. Σπηλιωτόπουλου προς την Ντ. Μπακογιάννη.
Θετικότερα (κατά 1,5%) εισπράττεται σήμερα η κίνηση του Α. Σπηλιωτόπουλου (57,8%) σε σχέση με την αντίστοιχη κίνηση του Δ. Αβραμόπουλου (56,3%).
Ανάστροφη είναι η εικόνα όταν διερευνάται το «πόσο καθοριστική» είναι η κάθε κίνηση ως προς το αποτέλεσμα που θα φέρει σε κάθε υποψήφιο. Συγκεκριμένα, η κίνηση Δ. Αβραμόπουλου κατακτά ένα 70% ενώ η κίνηση Α. Σπηλιωτόπουλου ένα περίπου 59%.
Πηγή: εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος Πηγή: εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος Οι δείκτες
Προχωρώντας προς τους κεντρικούς δείκτες της αναμέτρησης, όπως «ποιος είναι καταλληλότερος υποψήφιος για την ανάληψη της ηγεσίας» και «ποιον υποψήφιο θα ψηφίζατε για την ανάληψη της ηγεσίας», γίνεται εμφανής η πόλωση που έχει προκληθεί στο «εν δυνάμει» εκλογικό σώμα, το οποίο σκιαγραφείται από τα τρία κοινά που έχουν περιγραφεί πιο πάνω (ψηφοφόροι Ν.Δ. 2009, ψηφοφόροι Ν.Δ. 2009 που θα πάνε να ψηφίσουν και ψηφοφόροι Ν.Δ. 2009 που θα πάνε να ψηφίσουν και δηλώνουν μέλη του κόμματος).
Συγκεκριμένα, στη διάσταση της «ψήφου» τα ποσοστά των υποψηφίων για τον πρώτο γύρο είναι αντίστοιχα: Ψηφοφόροι Ν.Δ. 2009: Α. Σαμαράς 40,4%, Ντ. Μπακογιάννη 38,2% (διαφορά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες υπέρ Α. Σαμαρά), Π. Ψωμιάδης 14,4% -Ψηφοφόροι Ν.Δ. 2009 που θα πάνε να ψηφίσουν Α.Σ. 44,2%, Ν.Μ. 42,9% (διαφορά 1,3 μονάδες υπέρ Α. Σαμαρά), Π.Ψ. 9,2% - Ψηφοφόροι Ν.Δ. 2009 που θα πάνε να ψηφίσουν και δηλώνουν μέλη Α.Σ. 43,7%, Ν.Μ. 44,3% (διαφορά 0,6 μονάδες υπέρ Ν. Μπακογιάννη), Π.Ψ. 5,6%.
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία γίνεται εμφανής η πόλωση. Στα «ευρύτερα» κοινά ο Α. Σαμαράς διατηρεί το προβάδισμα, μειούμενο βέβαια σε σχέση με το τελευταίο διάστημα, ενώ στα περισσότερο συνειδητοποιημένα κοινά «προσέλευση και ταυτόχρονα μέλος» η Ντ. Μπακογιάννη μηδενίζει την απόσταση δημιουργώντας ενδεχομένως ένα καινούργιο σημείο εκκίνησης υπεροχής. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο κοινό ήταν εκείνο που και στην προηγούμενη μέτρηση του «ΤτΚ» έδειχνε ευνοϊκότερη στάση προς την Ντ. Μπακογιάννη, δίνοντας τότε τη μικρότερη διαφορά υπέρ του Α. Σαμαρά.
Ο β' γύρος
Ο πιθανός δεύτερος γύρος δίνει περίπου την ίδια εικόνα για τα τρία κοινά. Συγκεκριμένα, στο πρώτο κοινό διαπιστώνονται τα ποσοστά Α. Σαμαράς 46,5%, Ντ. Μπακογιάννη 44,6% (διαφορά 1,9 μονάδες υπέρ Α. Σαμαρά), στο δεύτερο κοινό Α.Σ. 47,2%, Ν.Μ. 46% (διαφορά 1,2 μονάδες υπέρ Α. Σαμαρά), ενώ στο  Α.Σ. 46,6%, Ν.Μ. 47,2% (διαφορά 0,6 μονάδες υπέρ Ντ. Μπακογιάννη).
Ακόμα ισχυρότερη πόλωση εμφανίζεται στη διάσταση «καταλληλότερος», όπου οι διαφορές ανάμεσα στους δύο κύριους υποψηφίους είναι, αντίστοιχα, για το πρώτο κοινό 0,9 μονάδες υπέρ του Α. Σαμαρά, για το δεύτερο κοινό 0,3 υπέρ του Α. Σαμαρά, ενώ για το τρίτο 0,9 υπέρ της Ντ. Μπακογιάννη. Η ίδια πόλωση διαπιστώνεται και στην παράσταση νίκης, όπου ο Α. Σαμαράς προηγείται με 0,9 ποσοστιαίες μονάδες στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. 2009.
Τέλος, ως προς την πολύ πρόσφατη συνιστώσα που προστέθηκε στην επικοινωνιακή ρητορική της αναμέτρησης και αφορά στο πιθανό «debate» μεταξύ των τριών υποψηφίων διαπιστώνεται η ανάγκη διεξαγωγής του με ποσοστά 46,0%, 51,5% και 53,1 % αντίστοιχα για τα κοινά - ψηφοφόροι Ν.Δ. 2009, ψηφοφόροι Ν.Δ. που θα πάνε να ψηφίσουν και ψηφοφόροι Ν.Δ. που θα πάνε να ψηφίσουν και δηλώνουν μέλη του κόμματος.
Συμπερασματικά, διαπιστώνεται μια εμφανής πόλωση, ένα θολό ακόμα διακύβευμα και οποιαδήποτε προσπάθεια αριθμητικής πρόβλεψης είναι κατ' ελάχιστο παρακινδυνευμένη. Αυτό που είναι εφικτό είναι το συνεχές «κτίσιμο» πληροφόρησης για τη σκιαγράφηση κριτηρίων, διαδικασία που εξ όσων φαίνεται θα κρατήσει μέχρι την τελευταία στιγμή."


Πηγη: NewsTime, http://www.newstime.gr/?i=nt.el.article&id=22329

Σχόλια