«Η κυβέρνηση οδηγεί σε διάλυση τις δημόσιες υπηρεσίες»

Από Factorx | Τετ. 11 Νοε 2009, 18:34 στην/στις κατηγορίες Πρώτη Σελίδα.

GAPRagkousis

«Το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση του κράτους δικαίου στην κατεύθυνση μιας πολιτείας ευνομίας, δικαιοσύνης και ισότητας γίνεται με το νομοσχέδιο, που καταθέσει η κυβέρνηση και αφορά τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα» τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκε το θέμα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι όλες οι προσλήψεις στο Δημόσιο θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ, ενώ καταργείται η συνέντευξη και η μοριοδότηση. Επίσης, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου θα αντικατασταθούν με συμβάσεις έργου. Δείτε τα βασικότερα σημεία του νομοσχεδίου εδώ

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, θεμέλιο της προσπάθειας αυτής είναι η αξιοκρατία και πρόσθεσε ότι «ως κοινωνία πλέον δεν ανεχόμαστε πελατειακές σχέσεις, συναλλαγές και αυθαιρεσίες. Δεν τις αντέχει κανένας Έλληνας και καμία Ελληνίδα, διότι έτσι αποτελματώθηκε η Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια».

ΣΥΝ: Η κυβέρνηση οδηγεί σε διάλυση τις δημόσιες υπηρεσίες

Από την πλευρά του ο ΣΥΝ επέκρινε την κυβέρνηση πως «δημιουργεί μια νέα γενιά συμβασιούχων και οδηγεί σε υπολειτουργία και διάλυση τις δημόσιες υπηρεσίες και τους Οργανισμούς».

Ο ΣΥΝ υπογραμμίζει πως «οι σημερινές αποφάσεις της κυβέρνησης, για τον τρόπο που θα γίνονται οι διαγωνισμοί για προσλήψεις στο δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ είναι για τα μάτια του κόσμου» και προσθέτει: «Η σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να απολύσει ουσιαστικά τους συμβασιούχους έργου και τους εργαζόμενους με stage και στη θέση τους να προσλάβει πολύ λιγότερους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου και μάλιστα για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών, οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία», τονίζει ο ΣΥΝ.

Όπως υποστηρίζει «δεν λήφθηκαν για να καταργήσουν το ρουσφέτι και την εργασιακή ομηρία, αλλά για να κρύψουν ουσιαστικά τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην Ε.Ε. να παγώσουν οι διαγωνισμοί στο δημόσιο για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τρία χρόνια και για να απολυθούν οι συμβασιούχοι και οι stagiers στο όνομα της μείωσης των δημοσίων δαπανών και ελλειμμάτων».

Εντονες επικρίσεις κατά του ΠΑΣΟΚ διατυπώνει και το ΚΚΕ το οποίο χαρακτηρίζει τις κυβερνητικές επισημάνσεις περί αξιοκρατίας εφεύρημα, μέσω του οποίου «επιχειρεί να κρύψει την επιδίωξη οι εργαζόμενοι να παραιτηθούν από το δικαίωμά τους για σταθερή και μόνιμη εργασία με σύγχρονα δικαιώματα, αξιοπρεπή μισθό και ελεύθερο χρόνο. Να πειθαναγκαστούν μεταξύ ανεργίας και ελαστικής προσωρινής εργασίας»


Σχόλια