Στην Καμπούλ παραμένει η Ελληνική Δύναμη Αφγανιστάν (ΕΛΔΑΦ), όπως αποφάσισε σήμερα το ΚΥΣΕΑ κατά τη συνεδρίασή του υπό τον πρωθυπουργό, ανατρέποντας σχετική απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης που προέβλεπε μετακίνηση των περίπου 140 Ελλήνων στρατιωτών στην επαρχία Χεράτ. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το ΚΥΣΕΑ έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις:
Παράταση για το 2010 της συμμετοχής της χώρας μας με μία φρεγάτα στην επιχείρηση της ΕΕ με τον κωδικό «Αταλάντα», για την αντιμετώπιση της πειρατείας. Όσον αφορά την ελληνική δύναμη στο Αφγανιστάν, η ελληνική κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπ' όψιν τον έντονο προβληματισμό σε διεθνές επίπεδο, από ΗΠΑ έως Μάλτα όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε στη συνέντευξη, την επιμονή πολλών χωρών για διατήρηση των εθνικών περιορισμών, τις ανάγκες ασφαλείας και τη διεθνή αμηχανία που αναδεικνύει την πολιτική διάσταση για επίλυση του προβλήματος, αποφάσισε τα εξής:
Το Τάγμα Ειδικής Σύνθεσης (ΤΕΣ) 122 στελεχών που αποτελείται από έναν Λόχο Μηχανικού, δύο ομάδες των 8 στελεχών υγειονομικού και μία ομάδα υποστήριξης και ασφάλειας να παραμείνει στην Καμπούλ καθώς βρίσκεται σε ισχύ ο εθνικός περιορισμός.
Την αποστολή επιπλέον 19 εκπαιδευτών που θα ενταχθούν σε ΝΑΤΟϊκή δομή - όπου η Συμμαχία αναλαμβάνει την ασφάλειά τους όπως και των άλλων 3 που έχουν αποσταλεί ήδη - για την εκπαίδευση του 201ου Σώματος του Αφγανιστάν.
Την ανάληψη της διοίκησης του αεροδρομίου της Καμπούλ για το διάστημα Απριλίου-Οκτωβρίου 2010, με την επάνδρωσή του από 53 στελέχη. Στο αεροδρόμιο υπηρετούν σήμερα 2 Επιτελείς και 4 Στρατονόμοι.
Την αποστολή έως και δύο ομάδων των 8 στελεχών υγειονομικού, εφόσον ζητηθεί από τη Διοίκηση της ISAF, για την επάνδρωση συμμαχικών νοσοκομείων.
----------------------------------------------------------------------------
Σύνολο συμμετοχής = 210 στελέχη
Για να δούμε τι προσωπικό είχαμε μέχρι τώρα στην Καμπουλ.
ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΔ ΣΤΗΝ ANAΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Διαβάστε αυτο το link, προσεκτικά & ιδιαίτερα τις σελίδες 2 και 3.
Οι οπoίες λένε τα εξης:
"Την 15 Ιαν 2002, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), με την υπ’ αριθ.3/2002 απόφασή του, ενέκρινε την ανάπτυξη Ελληνικών Δυνάμεων στο Αφγανιστάν και συγκεκριμένα στην περιοχή της ΚΑΜΠΟΥΛ και των περιχώρων της, βασιζόμενo στη συμφωνία της Βόννης της 5 Δεκ 2001 και στο ψήφισμα 1510 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (η μη ανάπτυξη Ελληνικών τμημάτων εκτός Καμπούλ αποτελεί εθνικό περιορισμό).
Με έναρξη την 19 Φεβ.2002, αναπτύχθηκαν οι παρακάτω δυνάμεις:
........
Η συνολική δύναμη της Ελληνικής αποστολής ανήρχετο στους 175 άνδρες.
Η διάρκεια της παραμονής της Ελληνικής δυνάμεως καθορίσθηκε αρχικά στους τρεις μήνες, μέχρι την 30 Απρ.2002. Ακολούθως, με αποφάσεις του Συμβουλίου Άμυνας (ΣΑΜ) εγκρίθηκε διαδοχικά η παράταση παραμονής της στην Καμπούλ μέχρι και σήμερα. Με πρόσφατη απόφαση του ΣΑΜ (Ιαν 2009), η παραμονή της δυνάμεως παρατάθηκε μέχρι την 31 Δεκ 2009.
Διαβάστε τώρα και αυτό (Απόσπασμα απο Ομιλία Γιώργου Α. Παπανδρέου στη Βουλή επί της προτάσεως που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των υποκλοπών 04.03.2008)
"Σκόπια, κατάσταση στα Βαλκάνια, Κόσοβο, Κυπριακό πιθανώς σύντομα, ελληνοτουρκικά, αποστολη Ελλήνων στρατιωτών στο Αφγανιστάν, για το οποίο δέχεται πιέσεις, ενεργειακά ζητήματα. Η ομηρία δημιουργεί και αδυναμία, σας κάνει ευάλωτους και είναι σήμερα αδύναμη και ευάλωτη η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός".
Ομιλία Γιώργου Α. Παπανδρέου στη Βουλή
------------------------------------------------------------------------------------------------
Απο το 2002 το ΠΑΣΟΚ ειχε αποφασίσει την συμμετοχή μας , με βάση συμφωνία του 2001, με 175 άτομα, των οποίων η παραμονή ειχε καθορισθεί μέχρι τέλος Δεκ.09.
Απλώς άλλαξε κυβέρνηση και θα παραμείνουν ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ και ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ, απο 175 θα γίνουν 210.
Θα μείνουν εκεί που είναι στην Καμπούλ, δεν θα πάνε αλλού, σε άλλη πόλη.
ΝΑ ΜΗΝ ΦΥΓΕΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΤΕ ΑΛΛΟΥ...
Το θέμα δεν είναι αν οι Έλληνες στρατιώτες είναι στο ανατολικό ή στο δυτικό Αφγανιστάν. Το θέμα είναι γιατί να βρίσκονται στο Αφγανιστάν.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.