ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ



Υπεύθυνοι συναρμοδίων Διευθύνσεων του υπουργείου Εξωτερικών με άτυπο έγγραφο προειδοποιούν ότι εάν όσα ζητά ο τούρκος πρωθυπουργός με την επιστολή του προς τον έλληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου (για έναρξη διαλόγου με σκοπό την αναζήτηση λύσεων στα διμερή ζητήματα) ενεργοποιηθούν πριν από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο, «θα είναι έως και αδύνατο για την Ελλάδα να ζητήσει εάν όχι κυρώσεις, τουλάχιστον αυστηρές παρατηρήσεις προς την Τουρκία». Γιατί αυτές δεν θα είναι συμβατές με το κλίμα που θα έχει δημιουργηθεί. Και η Αθήνα κάθε άλλο παρά θα είναι πειστική.


Σύμφωνα με άριστα ενημερωμένη πηγή του υπουργείου Εξωτερικών, οι ανησυχίες των διπλωματών εντείνονται από το γεγονός ότι θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα οι πρώτες συνομιλίες με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ θεωρείται πλέον βέβαιο πως θα πραγματοποιηθεί οριστικά και επίσκεψη Ερντογάν. Οπότε και η επιδίωξη της Τουρκίας να υπερβεί τις δυσκολίες του Δεκεμβρίου θα διευκολυνθεί άμεσα. Και αυτό υποστηρίζεται τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από κάποιες πρωτεύουσες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με πρώτο το Λονδίνο και από κοντά τη σουηδική προεδρία.
(Οι Σουηδοί μας πιέζουν και για Σκοπιανό. Βλέπε άρθρο μας,Σουηδική Πίεση για Άμεση Λύση του Σκοπιανού μέσω Ε.Ε)

Γι’ αυτό και θεωρείται από έγκυρους πολιτικούς παρατηρητές οριακής σημασίας η επιλογή του χρόνου για ελληνοτουρκικές επαφές.

Αποκαλύπτεται στο μεταξύ ότι:
Πέραν της επιστολής Ερντογάν (της οποίας το περιεχόμενο δεν δημοσιοποιήθηκε) υπήρξε και ιδιαίτερο προφορικό μήνυμα μέσω του τούρκου υπουργού, αρμοδίου για τον ενταξιακό διάλογο, κ. Μπαγίς προς το κ. Παπανδρέου, το οποίο αφορά τη βάση του διαλόγου και την εκτίμηση ότι θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός και ευρύτητα πνεύματος όσον αφορά όσα έχουν κατά καιρούς συνομολογηθεί, και ασφαλώς αναφέρεται στη γνωστή Συμφωνία της Μαδρίτης. Ίσως υπάρχουν σ’ αυτήν και άγνωστες ακόμη αναφορές ή τουλάχιστον ερμηνείες που δίνουν στην Άγκυρα λαβή για στήριξη αξιώσεων, στη βάση «των νόμιμων δικαιωμάτων» της στο Αιγαίο!


Στο μεταξύ και εν όψει αυτών των διεργασιών που κλιμακώνονται, έχουν σαφώς μειωθεί το τελευταίο διάστημα οι προκλητικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο κεντρικό Αιγαίο από τουρκικά μαχητικά, προφανώς για να δείξει η γείτων την... καλή της διάθεση για να... αγκαλιαστούμε...

πηγή: http://www.paron.gr/v3/new.php?id=47515&colid=37&catid=42&dt=2009-11-15%200:0:0

Σχόλια