“Make in Greece” : Η μεγάλη ευκαιρία για αναγέννηση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας


Άρθρο βασισμένο σε συνέντευξη του Μπάμπη Παπασπύρου στο newsbreak.gr στις 19 Ιαν. 2024

Θεμέλια μιας νέας εποχής για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια καμπή που απαιτεί στρατηγική αναπροσαρμογή, τεχνολογική αναβάθμιση και εθνικό σχεδιασμό στον κρίσιμο τομέα της Αμυντικής Αεροπορικής Βιομηχανίας. Ο Μπάμπης Παπασπύρος, απόστρατος Ταξίαρχος και Ηλεκτρονικός Μηχανικός της Σχολής Μηχανικών Αεροπορίας, & πρώην Αντιπρόεδρος της ΕΑΒ, αναδεικνύεται ως ένας από τους κύριους εκφραστές αυτής της αναγκαίας αναγέννησης. Με την εμπειρία στο χώρο, έχει προτείνει από το 2018 μια ολιστική στρατηγική που βασίζεται σε έξι βασικούς πυλώνες, μεταξύ των οποίων η ίδρυση Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας, το σχέδιο ανάπτυξης της αμυντικής βιομηχανίας, η ενεργή στήριξη της καινοτομίας και η δημιουργία γραφείου εξαγωγών αμυντικού υλικού.

Η καρδιά των προτάσεών του επικεντρώνεται στην ανάγκη για μια συνεκτική Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης της Αμυντικής Βιομηχανίας  , με σαφείς προτεραιότητες, λειτουργική ευελιξία και ενσωμάτωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο αμυντικό οικοσύστημα. Το “Σχέδιο Ικανοτήτων Αμυντικής Βιομηχανίας” και το “Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας” αποτελούν εργαλεία με απτή εφαρμογή για την κατεύθυνση επενδύσεων, την ενίσχυση της τεχνογνωσίας και την επίτευξη ανεξαρτησίας της χώρας από ξένες αμυντικές προμήθειες.

Οι προτάσεις αυτές του κ. Παπασπύρου, έχουν προωθηθεί από τον Ιαν. 2023 στην πολιτική ηγεσία της χώρας (Πρωθυπουργό, ΥΕΘΑ, ΑΝΥΕΘΑ,ΥΠΟΙΚ και ΥΠΑΝ)



Η Καινοτομία ως Αντίβαρο στις Απειλές του Σήμερα

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα της εγχώριας καινοτομίας είναι το radar “ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ”, το οποίο σχεδιάστηκε στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και εντοπίζει με ακρίβεια mini drones ακόμη και σε αποστάσεις 1.000 μέτρων και ύψος πτήσης μόλις 1,5 μέτρο. Το σύστημα αυτό επιβεβαιώνει τη δυνατότητα της ελληνικής τεχνολογίας να αντιμετωπίσει σύγχρονες απειλές, όπως αυτές που είδαμε στον πόλεμο στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. 

Σημαντική προσθήκη και επίτευμα της ΕΑΒ το σύστημα " Κένταυρος " αποκάλυψης και παρεμβολής drones. Το σύστημα έχει δοκιμασθεί στο πεδίο (σε φρεγάτες του ΠΝ) με εξαιρετικά αποτελέσματα (κατάρριψη τουλάχιστον 2 drone των Χούθι)

Ο κ. Παπασπύρος επισημαίνει επίσης τον κίνδυνο να παγιδευτούμε σε “φαραωνικά” εξοπλιστικά σχέδια , από το "ράφι", χωρίς διασφαλισμένη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Η κοινή λογική, η αξιολόγηση κόστους-οφέλους και η μακροχρόνια στήριξη της ΕΑΒ και ιδιωτικών εταιρειών του χώρου, αποτελούν τη μόνη ρεαλιστική επιλογή για ένα αξιόπιστο εθνικό αμυντικό οικοσύστημα.

Ένα σημαντικό βήμα θα μπορούσε να είναι υιοθέτηση της συμμετοχής της εγχώριας βιομηχανίας σε προγράμματα αμυντικών εξοπλισμών σε ποσοστό πχ όχι μικρότερο του 30%...

Επ’ αυτού προτείνεται η δημιουργία κουλτούρας και θεσμοθέτηση πρωτοβουλίας "Make in Greece".

Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια θα μπορούσε  να διαδραματίσει η εκπροσώπηση των αποφοίτων της Σχολής Μηχανικών Αεροπορίας στο Διεθνές Συμβούλιο Αεροναυπηγικών Επιστημών (ICAS), μέσω του Επιστημονικού Συλλόγου Μηχανικών Αεροπορίας (ΕΣΜΑ) . Η συμμετοχή αυτή ενισχύει την τεχνολογική διπλωματία της χώρας και ανοίγει ορίζοντες για διεθνείς συνεργασίες, ερευνητικά κονσόρτια και μετάδοση τεχνογνωσίας.

“Make in Greece” – Η Μεγάλη Ευκαιρία

Η ανάγκη δημιουργίας μιας ισχυρής, ευέλικτης και ανταγωνιστικής αμυντικής βιομηχανίας είναι επιτακτική. Η Ελλάδα, όπως μας υπενθυμίζει ο κ. Παπασπύρος, υπήρξε πριν 40 χρόνια, πρωτοπόρος στην ανάπτυξη UAV με τα προγράμματα “ΠΗΓΑΣΟΣ I & II”. Σήμερα, ωστόσο, η Τουρκία έχει καταφέρει να μετατραπεί σε διεθνή παίκτη στον τομέα αυτό, επενδύοντας σταθερά σε δικά της συστήματα. Η απουσία μακροπρόθεσμου πλάνου στην Ελλάδα είναι εμφανής και οδηγεί σε στασιμότητα.

Η ανάγκη για εθνική επένδυση στην έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογιών όπως drone & anti-drones είναι επιτακτική. Η αξιοποίηση ελληνικών λύσεων που ήδη υπάρχουν, όπως αισθητήρες EO/IR και συστήματα C2, μπορεί να δημιουργήσει μια νέα βιομηχανική βάση γύρω από την ΕΑΒ. 

Χρειάζεται επανεκκίνηση της ΕΑΒ ώστε η εταιρεία να αποκτήσει ευελιξία και να λειτουργεί ως πραγματική Α.Ε. Προφανώς και θα πρέπει να προσελκύσουμε πραγματικούς και αξιόπιστους επενδυτές στην ΕΑΒ, διατηρώντας όμως για λόγους ευνόητους το 51% υπό τον έλεγχο του κράτους. Παράλληλα θα πρέπει η ΕΑΒ να αποτελέσει το κύριο κέντρο (Hub) εργοστασιακής συντήρησης των πτητικών μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων & Σωμάτων Ασφαλείας αλλά και σχεδίασης-κατασκευής νέων συστημάτων αναθέτοντας υποκατασκευαστικό έργο σε εταιρείες του χώρου. Με αυτό τον τρόπο θα αναπτυχθεί κάτω από την ΕΑΒ ένα ισχυρό οικοσύστημα στο χώρο της Αεροπορικής Αμυντικής Βιομηχανίας και θα αποκτηθεί αυτονομία στην συντήρηση.

Τέλος, η εξωστρέφεια πρέπει να αποτελέσει εθνικό στόχο. Με οργανωμένες συμμετοχές σε διεθνή προγράμματα και εκθέσεις, στοχευμένες καμπάνιες και ενεργή αμυντική διπλωματία, η Ελλάδα μπορεί να εξάγει τεχνογνωσία και προϊόντα, αξιοποιώντας πλήρως το brand “Make in Greece”.

Η πρόκληση είναι μεγάλη, όμως τα θεμέλια υπάρχουν

Συνοψίζοντας η Ελλάδα χρειάζεται, δημιουργία  πρωτοβουλίας και κουλτούρας "Make in Greece", εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου  αξιοποίησης των εγχώριων δυνατοτήτων και λύσεων, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις σύγχρονες απειλές και να προστατεύσει τα εθνικά της συμφέροντα.

Σχόλια