Η επανάσταση της τεχνολογίας των drones στους σύγχρονους πολέμους


Η Ουκρανία αυξάνει την παραγωγή FPV drones εν μέσω της σύγκρουσης, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή στην τεχνολογία του πολέμου.

Η "απόσυρση" στην Ουκρανία των αμερικανικών αρμάτων μάχης M1A1 Abrams, λόγω των επιθέσεων από ρωσικά drones καμικάζι, σηματοδοτεί μια στροφή προς τον αυτόνομο πόλεμο που καθοδηγείται από την AI. Αυτή η αλλαγή δεν είναι μόνο θεωρητική. συμβαίνει τώρα και ο στρατός των ΗΠΑ δεν είναι πλήρως προετοιμασμένος

Αρκετοί αναλυτές, συγκρίνουν την επανάσταση των AI-powered drones με την ανατροπή που έφερε το πολυβόλο Maxim στην ιστορία του πολέμου.


Το πολυβόλο Maxim, το πρώτο πλήρως αυτόματο όπλο στον κόσμο, άλλαξε ριζικά τον τρόπο που διεξάγονταν οι πόλεμοι στα τέλη του 19ου αιώνα, μετατρέποντας τις μάχες σε σφαγές στα χαρακώματα. Αντίστοιχα, η χρήση drones με τεχνητή νοημοσύνη από Ρωσία & Ουκρανία για την καταστροφή εξελιγμένων αρμάτων μάχης και προσβολή στόχων & υποδομών, δείχνει την αρχή του τέλους για τον "επανδρωμένο" πόλεμο.

Τα drones με τεχνητή νοημοσύνη δεν επηρεάζουν μόνο τις μάχες στην Ουκρανία. Η Χεζμπολάχ φέρεται να έχει χρησιμοποιήσει drones με εκρηκτικά για να εκτοπίσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ. Στη Μέση Ανατολή, οι αντάρτες Χούθι χρησιμοποιούν θαλάσσια drones για να απειλήσουν τη ναυτιλία μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, με καταστροφικά αποτελέσματα. Στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, η Χαμάς χρησιμοποίησε drones για να εξουδετερώσει ισραηλινά συστήματα παρακολούθησης, ανοίγοντας τον δρόμο για μαζική επίθεση.

Την ίδια στιγμή ουκρανικά drones κυνηγούν ρώσους στρατιώτες ακόμη και μέσα σε κτήρια

Παρά την παγκόσμια αύξηση στη χρήση και την εξέλιξη των drones, το Πεντάγωνο εξακολουθεί να επενδύει σε μεγάλα-ακριβά οπλικά συστήματα, όπως τα μαχητικά F-35, τα οποία δεν έχουν δυνατότητες να αξιοποιήσουν πλήρως την τεχνητή νοημοσύνη. Η καθυστερημένη ενσωμάτωση της τεχνολογίας αυτής στα αμυντικά συστήματα δημιουργεί στρατηγικό μειονέκτημα.

Συγχώνευση στρατιωτικής και εμπορικής τεχνολογίας

Η Defense Innovation Unit (DIU) των ΗΠΑ, που δημιουργήθηκε το 2015, έχει στόχο να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ εμπορικής και στρατιωτικής τεχνολογίας. Μέσω της DIU, έχουν δημιουργηθεί πρωτοποριακά συστήματα, όπως τα αυτόνομα drones ακολουθώντας τις εξελίξεις και  τα ηλεκτρικά εναέρια ταξί της Joby Aviation.

Παρότι σημειώνεται πρόοδος, η επένδυση στις καινοτομίες εξακολουθεί να είναι μικρή σε σύγκριση με τη δαπάνη για τα μεγάλα και ακριβά οπλικά συστήματα. Η Κίνα, από την άλλη, ενοποιεί τις πολιτικές και στρατιωτικές της τεχνολογίες, επενδύοντας σε προηγμένα όπλα, όπως κβαντικούς υπολογιστές και υπερηχητικά όπλα.

Το μέλλον του πολέμου

Η στροφή προς τα drones με τεχνητή νοημοσύνη δεν αποτελεί μόνο στρατιωτική πρόκληση αλλά και τεχνολογική επανάσταση με βαθιές επιπτώσεις. 

Η Αμερική αλλά και οι σύγχρονοι στρατοί πρέπει να προσαρμοστούν γρήγορα στις εξελίξεις για να διατηρήσουν την υπεροχή τους και να αποτρέψουν μελλοντικές συγκρούσεις

Σχόλια