Ουκρανικό drone κυνηγά Ρώσο μέσα σε ένα κτήριο (βίντεο)


Κρυμμένος πίσω από εναν τοίχο ενός κατεστραμμένου κτηρίου κάπου στη ζώνη μάχης του πολέμου στην Ουκρανία, ο Ρώσος στρατιωτικός ανταποκριτής κοίταξε έξω από την κρυψώνα του σε ένα μικρό δωμάτιο, καθώς ο τρομακτικός βόμβος ενός drone που πλησίαζε γέμιζε τον περιορισμένο χώρο.

Το ανατριχιαστικό βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει πώς τα drones μπορούν να κυνηγήσουν στρατιώτες ακόμα και όταν αναζητούν κάλυψη μέσα σε ένα κτήριο. Υπογραμμίζει πώς  όταν βελτιστοποιούνται για αστικά περιβάλλοντα και είναι ικανά να κάνουν ελιγμούς σε στενούς χώρους, τα οπλισμένα drones γίνονται μια φονική  προσθήκη του αστικού πολέμου. Μετά από περίπου 45 δευτερόλεπτα, το μικρό drone φαίνεται να μπαίνει στο κτίριο και να πετάει κοντά στο πάτωμα. Δείχνει να καθοδηγείται απο οπτική ίνα.

«Ενεργοποιήστε το EW (Ηλεκτρονικό Πόλεμο), είναι στο εργοστάσιο», φώναξε. 

Δευτερόλεπτα αργότερα, ακούστηκε μια δυνατή έκρηξη και η κάμερα σείστηκε.

«Έσβησε», είπε ο ανταποκριτής, πριν αφήσει έναν αναστεναγμό που επέζησε από την επίθεση.

Το Twitter είναι γεμάτο βίντεο που δείχνουν στρατιώτες να καταδιώκονται από drones (FPV)  συνήθως στο ύπαιθρο. Αυτό το βίντεο πρόσφερε μια σπάνια ματιά στο πώς είναι να κρύβεσαι μέσα σε ένα κτήριο ενώ προσπαθείς να αποφύγεις το χτύπημα.

Έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί drones, τόσο από τους Ρώσους  όσο και τους ουκρανούς, για να εντοπίζουν και να καταστρέφουν εχθρούς μέσα σε κτήρια. Επίσης ως μέρος των καινοτομιών στο πεδίο της μάχης, και οι δύο πλευρές χρησιμοποιούν τώρα   drones που καθοδηγούνται μέσω καλωδίων οπτικών ινών  . 

Τα πλεονεκτήματα είναι ότι τέτοιου είδους drones, έχουν ανοσία στα αντίμετρα ηλεκτρονικού πολέμου και δεν εκπέμπουν, ώστε να εντοπίζεται ο χειριστής & το drone. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι οι συνδέσεις τους δεν διακόπτονται όταν πετούν πολύ χαμηλά στο έδαφος ή ακόμη και μέσα σε κτίρια, προσφέροντας εικόνα στον ελεγκτή όπου η ραδιοζεύξη οπτικής επαφής θα υποβαθμιζόταν ή θα αποτύγχανε. Μπορείτε να δείτε ακριβώς ένα τέτοιο σενάριο στο παρακάτω βίντεο που δείχνει ένα από αυτά τα drones να κυνηγά στρατιώτες μέσα σε ένα κτίριο.

Ωστόσο, υπάρχουν και μειονεκτήματα. Τα καλώδια οπτικών ινών μπορούν να μπερδευτούν σε εμπόδια ή να κοπούν. Η εμβέλεια τους επίσης είναι περιορισμένη.

Για να ξεπεράσει ορισμένες από τις προκλήσεις, η Ουκρανία δημιούργησε ένα σχολείο για χειριστές drones FPV , διδάσκοντάς τους πώς να πετούν πάνω, γύρω και μέσα από εμπόδια.

The war zone



Σχόλια