Ένα μακροχρόνιο ταμπού όσον αφορά την ιδέα της διάσπασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε δύο ζώνες ή επίπεδα, έχει “παραβιαστεί” από την κρίση χρέους της Ιρλανδίας, Πορτογαλίας, της Ελλάδας, και τώρα της Ιταλίας που φαίνεται να γονατίζει από την οικονομική και πολιτική κρίση.
Μια ΕΕ αποτελούμενη από τον «πυρήνα» δυναμικών χωρών και των λιγότερο ανταγωνιστικών «περιφερειακών»,
Μια ΕΕ αποτελούμενη από τον «πυρήνα» δυναμικών χωρών και των λιγότερο ανταγωνιστικών «περιφερειακών»,
έχει προβληθεί εδώ και χρόνια ως ιδεαλιστική του έργου, της μεταπολεμικής Ευρώπης της μεγαλύτερης ολοκλήρωσης και ενότητας. Οι επικριτές λένε ότι η ιδέα είναι επιβλαβής σε μια εποχή που η εμπιστοσύνη της ΕΕ είναι χαμηλή, και θα ανοίξει εκ νέου τους εθνικούς διχασμούς με απρόβλεπτες συνέπειες. Όμως, όπως αναφέρουν οι υπέρμαχοι της ιδέας, οι 27 χώρες της ΕΕ έτσι κι αλλιώς δεν συντονίζονται καλά και ότι, η ΕΕ ήδη στην πραγματικότητα λειτουργεί με δύο ταχύτητες.
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ήταν ο πρώτος ηγέτης της ΕΕ που άνοιξε την συζήτηση, μιλώντας αυτήν την εβδομάδα για μια Ευρώπη των χωρών του "πυρήνα" και για λιγότερο δυναμικές χώρες..
Αυτό ανέφερε σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου στη Γαλλία. "Στο τέλος σαφώς θα υπάρχουν δύο ευρωπαϊκές ταχύτητες », είπε:" μία ταχύτητα προς μεγαλύτερη ενσωμάτωση στην ευρωζώνη και ένα εργαλείο που είναι σαν συνομοσπονδιακή Ευρωπαϊκή Ένωση ".
Η τρέχουσα ευρωπαϊκή κρίση χρέους δραματοποιεί και ίσως επισπεύδει αυτές τις σκέψεις.
Η τρέχουσα ευρωπαϊκή κρίση χρέους δραματοποιεί και ίσως επισπεύδει αυτές τις σκέψεις.
Δεν ανησυχούμε, τώρα μπήκε στα πράγματα ο Σαμαράς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτός θα μας σώσει από όλα.
Τελικά οι Πασόκοι και λοιποί μου φαίνονται κρυπτονεοδημοκράτες. δεν δικαιολογείται αλλιώς τέτοια χαρά στο Blog.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/11/blog-post_8948.html
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορεί να συμβαίνουν όλα αυτά αλλά που θα πουλάνε οι βόρειες δραστήριες χώρες τα προϊόντα τους; Οι νότιες δεν θα έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να παίρνουν τα Ολλανδικά τυριά, τα γερμανικά και γαλλικά τεχνολογικά προϊόντα κλπ. Και κάπου μακρύτερα είναι μια Κίνα, μια Ρωσία και βέβαια η Αμερική. Λέτε να τους αφήσουν να παίξουν έτσι εύκολα;
ΑπάντησηΔιαγραφή