Ώρα μηδέν για το Μακεδονικό;


Επιβεβαιώνονται τα όσα είχαμε γράψει στο άρθρο μαςΤα Σκόπια θα μπορούσαν να κάνουν πίσω στη "διπλή" ονομασία, άν........
Διαβάστε το σχετικό άρθρο του ΝewsΤime που ακολουθεί.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η FYROM είναι έτοιμη να εγκαταλείψει την θέση της για «διπλή ονομασία» αν η Ελλάδα αναγνωρίσει την εθνική ταυτότητα των κατοίκων της.

Μέχρι σήμερα, η επίσημη θέση των Σκοπίων ήταν ότι το θέμα της ονομασίας θα μπορούσε να λυθεί με την υιοθέτηση της λεγόμενης «διπλής ονομασίας»: Θα υπήρχε, δηλαδή, μια ονομασία που θα χρησιμοποιούσαν οι γείτονες για τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα και μια άλλη για τις σχέσεις με διεθνείς οργανισμούς και τις κυβερνήσεις άλλων χωρών. Από την πλευρά της πάλι η Αθήνα, απέρριπτε σταθερά αυτή τη λύση υιοθετώντας τη θέση ότι η γειτονική χώρα θα πρέπει να έχει μια μόνο ονομασία για όλες τις χρήσεις.

Όμως, τον τελευταίο καιρό αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η ηγεσία της γειτονικής χώρας απομακρύνεται από τη φόρμουλα της «διπλής ονομασίας» και ότι είναι έτοιμη να δεχθεί την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» για όλες τις χρήσεις. Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη δήλωση του Προέδρου Ιβάνοφ ότι η «διπλή ονομασία» είναι απλά «μια από τις προτάσεις που υποβάλαμε». Από την πλευρά τους, όμως, τα Σκόπια ζητούν ως αντάλλαγμα από την Ελλάδα να  αναγνωρίσει την ύπαρξη «μακεδονικής» εθνότητας (και δευτερευόντως «μακεδονικής» γλώσσας, η οποία άλλωστε θα είναι μια από τις γλώσσες στις οποίες θα διατυπωθεί  η συμφωνία). Όπως έχουν δηλώσει επανειλημμένα πολιτικοί όλων των παρατάξεων της FYROM, το θέμα της αναγνώρισης της εθνικής ταυτότητας αποτελεί γι’ αυτούς «κόκκινη γραμμή», την οποία καμία κυβέρνηση δεν πρόκειται να παραβιάσει.
Από την πλευρά της, η θέση των ελληνικών κυβερνήσεων μέχρι σήμερα στο θέμα της αναγνώρισης εθνότητας χαρακτηριζόταν από αρκετή ασάφεια. Οι Έλληνες αξιωματούχοι απλά παρέκαμπταν το θέμα εμμένοντας στην άποψη ότι το μοναδικό θέμα το οποίο συζητείται στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα των ΗΕ αφορούν το όνομα και οποιαδήποτε άλλη προσθήκη απλά δυσχεραίνει την επίτευξη λύσης. Παράλληλα, όμως, οι Έλληνες αξιωματούχοι αρνούντο να δεσμευθούν δημόσια, ότι από τη στιγμή που λυθεί το θέμα του ονόματος, το θέμα της «ταυτότητας» και της «γλώσσας» της γειτονικής χώρας είναι εσωτερικό θέμα της γείτονος και δεν αφορά την Ελλάδα.     

Σχόλια