Επιστροφή στη χρήση άνθρακα...στη Γερμανία


Η ειδική εισφορά φυσικού αερίου έχει προκαλέσει τόσες αντιδράσεις ακόμη και μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό που ο αρμόδιος υπουργός Ρόμπερτ Χάμπεκ δεσμεύτηκε να την «διορθώσει». 

Ενδεικτικά μιλώντας στο πρωϊνό τηλεοπτικό μαγκαζίνο του πρώτου δημόσιου καναλιού ARD, ο Λαρς Κλινγκμπάιλ, συμπρόεδρος του SPD, δήλωσε ότι «η ειδική εισφορά φυσικού αερίου είναι μέτρο δικαιολογημένο για να αποτραπεί η αφερεγγυότητα στον ενεργειακό εφοδιασμό, και αυτό ήταν σωστό. Αλλά τώρα βλέπουμε ότι εταιρείες που κάνουν δισεκατομμύρια κέρδη, να υποβάλλουν αίτηση για χρηματοδότησηΔεν γίνεται να κάνει κανείς δισεκατομμύρια κέρδη και να θέλετε να πάρει επιπλέον και δισεκατομμύρια, χρήματα φορολογουμένων».

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD) τόνισε ότι επιθυμεί να τεθεί σε εφαρμογή το ειδικό τέλος για τους πελάτες φυσικού αερίου. «Από τη σκοπιά του καγκελαρίου, αυτό το εργαλείο για τη διασφάλιση του εφοδιασμού φυσικού αερίου στη Γερμανία, είναι πέραν πάσης αμφισβήτησης», δήλωσε το μεσημέρι η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Χόφμαν. Όπως επισήμανε, είναι «το σωστό μέσο για τη σταθεροποίηση συστημικά σημαντικών προμηθευτών φυσικού αερίου. Το θέμα είναι πλέον να βρεθούν «νομικά ασφαλείς διευκρινίσεις», ώστε να μην επωφεληθούν και οι εταιρείες που δεν χρειάζονται βοήθεια». 

Τέλος, η ενεργειακή κρίση επαναφέρει στο προσκήνιο τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με ορυκτά καύσιμα. Νωρίς χθες το πρωί τέθηκε σε λειτουργία ο μεγαλύτερος σταθμός ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας με καύση άνθρακα Heyden 4 που βρίσκεται στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομείται επιπλέον φυσικό αέριο.

 Ειρήνη Αναστασοπούλου / Tagesschau / afp /dpa   

dw.com

Σχόλια