Ποιες είναι οι 13 χώρες που στέλνουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία...


Στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της ουδέτερης αδέσμευτης Σουηδίας, άρχισαν να στέλνουν στρατιωτική βοήθεια. 

Καθώς ο πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας συνεχίζει να κλιμακώνεται αφού η Μόσχα έστειλε τα στρατεύματά της στη γειτονική της χώρα, αρκετές χώρες σε όλο τον κόσμο στέλνουν στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας, η σύγκρουση έχει σκοτώσει περισσότερους από 350 αμάχους από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας. 


 

Ηνωμένες Πολιτείες 

Στις 25 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να απελευθερώσει επιπλέον όπλα αξίας έως και 350 εκατομμυρίων δολαρίων από αμερικανικά αποθέματα στην Ουκρανία. Σε υπόμνημα προς τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο Μπάιντεν ζήτησε να προβλεφθούν 350 εκατομμύρια δολάρια που διατέθηκαν μέσω του Νόμου περί Εξωτερικής Βοήθειας για την άμυνα της Ουκρανίας. Η Ουκρανία έχει ζητήσει αντιαρματικά όπλα Javelin και πυραύλους Stinger για να καταρρίψει αεροσκάφη. Το Πεντάγωνο είπε ότι τα όπλα περιλάμβαναν αντιτεθωρακισμένα, φορητά όπλα, θωράκιση σώματος και διάφορα πυρομαχικά για την υποστήριξη των υπερασπιστών της πρώτης γραμμής της Ουκρανίας. Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι στο υλικό περιλαμβάνονται και αντιαεροπορικά συστήματα. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμεύσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε βοήθεια για την ασφάλεια στην Ουκρανία, είπε ο Blinken. 

Ηνωμένο Βασίλειο 

Τον Ιανουάριο, ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «έλαβε την απόφαση να προμηθεύσει στην Ουκρανία ελαφρά αμυντικά οπλικά συστήματα». Την Τετάρτη, η Ντάουνινγκ Στριτ υποσχέθηκε στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων φονικών αμυντικών όπλων. «Υπό το φως της ολοένα και πιο απειλητικής συμπεριφοράς από τη Ρωσία και σύμφωνα με την προηγούμενη υποστήριξή μας, το Ηνωμένο Βασίλειο θα παράσχει σύντομα ένα περαιτέρω πακέτο στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στο κοινοβούλιο. «Αυτό θα περιλαμβάνει βοήθεια με τη μορφή αμυντικών όπλων ».

Γαλλία 

Η Γαλλία, η οποία έχει ήδη στείλει βοήθεια και αποστέλλει περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό καθώς και καύσιμα. Το Παρίσι είπε ότι έχει ενεργήσει σε προηγούμενα αιτήματα της Ουκρανίας για αμυντικά αντιαεροπορικά και ψηφιακά όπλα. 

Ολλανδία 

Η Ολλανδία θα προμηθεύσει πυραύλους αεράμυνας και αντιαρματικά συστήματα στην Ουκρανία, ανέφερε η ολλανδική κυβέρνηση σε επιστολές προς το κοινοβούλιο το Σάββατο. Η ολλανδική κυβέρνηση συμφώνησε σε ένα ουκρανικό αίτημα για ταχεία αποστολή 200 πυραύλων αεράμυνας Stinger και 50 αντιαρματικών όπλων «Panzerfaust 3» με 400 ρουκέτες, ανέφεραν οι επιστολές. Επίσης, εξετάζει από κοινού την αποστολή ενός συστήματος αεράμυνας Patriot μαζί με τη Γερμανία σε μια ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ στη Σλοβακία, ανέφερε. 

Γερμανία 

Η Γερμανία θα προμηθεύσει στην Ουκρανία 1.000 αντιαρματικά όπλα και 500 πυραύλους εδάφους-αέρος Stinger από τα αποθέματα της Bundeswehr για άμυνα κατά της Ρωσίας. Είναι μια σημαντική αλλαγή από τη μακροχρόνια πολιτική του Βερολίνου για την απαγόρευση των εξαγωγών όπλων σε μια ζώνη συγκρούσεων. «Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής. Είναι καθήκον μας να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να στηρίξουμε την Ουκρανία στην άμυνα της ενάντια στον εισβολέα του Πούτιν στρατού», δήλωσε το Σάββατο ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς. 

Καναδάς 

Η Οτάβα στέλνει στρατιωτικό οπλισμό στην Ουκρανία και δανείζει στο Κίεβο μισό δισεκατομμύριο καναδικά δολάρια (394 εκατομμύρια δολάρια) για να το βοηθήσει να αμυνθεί. 

 Σουηδία 

Η Στοκχόλμη σπάει επίσης την ιστορική ουδέτερη στάση της για να στείλει 5.000 αντιαρματικούς πυραύλους στην Ουκρανία, καθώς και αλεξίσφαιρα γιλέκα. Είναι η πρώτη φορά που η Σουηδία στέλνει όπλα σε χώρα σε ένοπλη σύγκρουση από τότε που η Σοβιετική Ένωση εισέβαλε στη γειτονική Φινλανδία το 1939. 

Βέλγιο 

 Το Βέλγιο λέει ότι θα προμηθεύσει στην Ουκρανία 3.000 ακόμη αυτόματα τουφέκια και 200 ​​αντιαρματικά όπλα, καθώς και 3.800 τόνους καυσίμων. 

Πορτογαλία 

 Η Πορτογαλία δίνει στην Ουκρανία γυαλιά νυχτερινής όρασης, αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη, χειροβομβίδες, πυρομαχικά και αυτόματα τουφέκια G3. 

Ελλάδα 

Η Ελλάδα, η οποία έχει μια μεγάλη κοινότητα της διασποράς στην Ουκρανία – 10 εκ των οποίων έχουν σκοτωθεί – στέλνει «αμυντικό εξοπλισμό» καθώς και ανθρωπιστική βοήθεια. 

Ρουμανία 

Η Ρουμανία –η οποία μοιράζεται σύνορα με την Ουκρανία– προσφέρεται να περιθάλψει τραυματίες από τις ζώνες κρίσης στα 11 στρατιωτικά νοσοκομεία της, καθώς και να στείλει καύσιμα, αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη και άλλο «στρατιωτικό υλικό» αξίας 3,3 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Ισπανία 

Η ισπανική κυβέρνηση υποσχέθηκε να στείλει 20 τόνους βοήθειας στην Ουκρανία, κυρίως ιατρικό και αμυντικό εξοπλισμό, όπως αλεξίσφαιρα γιλέκα. 

Τσεχική Δημοκρατία 

Η Πράγα ανακοίνωσε το Σάββατο ότι στέλνει στην Ουκρανία 4.000 όλμους «τις επόμενες ώρες» καθώς και ένα οπλοστάσιο 30.000 πιστόλια, 7.000 τουφέκια εφόδου, 3.000 πολυβόλα, πολλά τουφέκια ελεύθερου σκοπευτή και ένα εκατομμύριο σφαίρες. Οι Τσέχοι είχαν ήδη υποσχεθεί στο Κίεβο 4.000 όλμους αξίας 1,6 εκατομμυρίων δολαρίων που δεν έχουν ακόμη παραδοθεί. 


aljazeera.com

Σχόλια