Κυριακή, 27 Μαΐου 2012

Vatileaks στην Αγία Εδρα;

Συνωμοσίες και μυστήρια πίσω από τη σύλληψη του οικονόμου του Πάπα Βενέδικτου. Θεωρούνταν άνθρωπος της πλήρους εμπιστοσύνης του. Από χθές όμως ύποπτος για τη διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων στη δημοσιότητα.
"Συγκλονισμένος και σοκαρισμένος" είναι ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος σύμφωνα με το περιβάλλον του από τις αποκαλύψεις ότι εμπιστευτικά έγγραφα από την αλληλογραφία τουτου Βατικανού δόθηκαν στα ΜΜΕ. Χθες η αστυνομία συνέλαβε έναν οικονόμο από το πολύ στενό κύκλο του Πάπα ως τον κύριο ένοχο. Η σύλληψη φαίνεται να συνδέεται με την απομάκρυνση του επικεφαλής της τράπεζας ΙΟR, Ετόρε Τεντέσι, παπικών συμφερόντων.
Ο οικονόμος


Τί σχέση υπάρχει ανάμεσα στον οικονόμο και στην παραίτηση Τεντέσι από την τράπεζα IOR;
Το νέο μυστήριο του Βατικανού, που θα μπορούσε να μετατραπεί σε πηγή έμπνευσης για ένα ακόμη μυθιστόρημα του Νταν Μπράουν. Ο οικονόμος του Πάπα, Πάολο Γκαμπριέλε, σαράντα έξι ετών, κατηγορείται για κλοπή χειρόγραφων επιστολών, σημειώσεων και φαξ του ίδιου του Ποντίφικα και του γραμματέα του, πατέρα Γκέοργκ. Συνελήφθη, προφυλακίστηκε και ανακρίνεται. Ο Γκαμπριέλε, παντρεμένος, με τρία παιδιά, φέρεται να αρνείται, από χθες, τις κατηγορίες, αλλά, όπως προέκυψε, βρέθηκε ενοχοποιητικό υλικό και σε συρτάρια του σπιτιού του. «Οι ανακρίσεις θα διαρκέσουν μεγάλο χρονικό διάστημα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του πάπα Αντόνιο Λομπάρντι. Δεν αποκλείεται μάλιστα o οικονόμος να εκδοθεί και στην Ιταλία και να καταδικασθεί μέχρι και σε τριάντα χρόνια φυλάκισης. εάν αποδειχθεί η ενοχή του.
Τι κρύβεται, όμως, πίσω από αυτή την υπόθεση, για την οποία ο Πάπας Βενέδικτος δηλώνει «ειλικρινά στεναχωρημένος»; Πολλά τα σενάρια και οι υποθέσεις: ένας «πόλεμος καρδιναλίων», με κύριο στόχο την πολιτική εξόντωση του Ταρτσίζιο Μπερτόνε, υπουργού εξωτερικών του Βατικανού; Σύμφωνα με πολλούς, πρόκειται για υπόγειες κινήσεις που σκοπεύουν στον έλεγχο της τράπεζας ΙOR, συμφερόντων του παπικού κρατιδίου. Ή μήπως επιχειρείται η ουσιαστική αποδυνάμωση του ίδιου του Ποντίφικα; «Σας θεωρώ όλους φίλους, αλλά ο Δαίμονας, κάποιες φορές, κρύβεται και ανάμεσα σε αγαθούς ανθρώπους», είπε ο Βενέδικτος στους καρδινάλιους, σε πρόσφατο δείπνο.
Πρόκειται, λοιπόν, για αδιάκριτο οικονόμο ή για ευρεία συνωμοσία;
http://www.dw.de/dw/article/0,,15979384,00.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.