H Συνέντευξη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου στo «ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»

Συνέντευξη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου στην εφημερίδα «ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» και στον δημοσιογράφο κ. Άρη Ραβανό 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η πλειονότητα των πολιτών, με βάση και τις μετρήσεις, επιθυμεί να υπάρξει μετά τις εκλογές συνεργασία των κομμάτων, ιδίως της Ν.Δ. και του ΠαΣοΚ. Πιστεύετε το ίδιο; Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η συνεργασία και η συνεννόηση ανάμεσα στα κόμματα κρίνεται απαραίτητη, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών. Αυτό το έχει δηλώσει και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος είναι ο εν δυνάμει Πρωθυπουργός της χώρας.
Πρέπει να αντιληφθούν ότι η αυτοδυναμία είναι πολιτικός στόχος και όχι αυτοσκοπός. Είναι εργαλείο και μέσον άσκησης της εξουσίας σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, ώστε να διασφαλίζονται η πολιτική σταθερότητα, η κοινωνική ειρήνη και η προοπτική. Να σημειωθεί ότι η κατάκτηση της αυτοδυναμίας δεν αναιρεί την ανάγκη για συνεργασίες υπεύθυνες και πατριωτικές. Παράλληλα, να σημειώσω με έμφαση ότι κάθε πολιτική μας κίνηση θα είναι στην κατεύθυνση της εθνικής ενότητας. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως μπορεί να γίνει πράξη η συνεργασία των δυο κομμάτων; 
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι απάντησα πριν. Σήμερα, με την μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου, τα δύο κόμματα εξουσίας συνεργάζονται στα βασικά ζητήματα που εμπεριέχονται στην εντολή που έχει λάβει η κυβέρνηση από τη Βουλή, διατηρώντας τις απαραίτητες για τη δημοκρατία, απόψεις και θέσεις τους, τις οποίες εκφράζουν μέσα από έναν εποικοδομητικό κοινοβουλευτικό λόγο και διαδικασίες. Η κουλτούρα της συνεννόησης, της σύνθεσης και της συνεργασίας δεν αναιρεί τις ιδεολογικές διαφορές των κομμάτων ούτε τις διαφορετικές προσεγγίσεις σε πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα. Και αυτό είναι καθ’ όλα φυσιολογικό. Η σημερινή κυβέρνηση, πέραν των στόχων που υπηρετεί, θα αφήσει ως κληρονομιά και την αντίληψη της εθνικής συνεννόησης. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στόχος της Ν.Δ. είναι η αυτοδυναμία και είναι λογικό. Στην περίπτωση αυτοδυναμίας αποκλείεται η συνεργασία; Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Και στην περίπτωση αυτοδυναμίας η συνεργασία θα επιδιωχθεί. Αυτό εξήγησα πιο πάνω. Θα εξαρτηθεί όμως σε μεγάλο βαθμό και από το βαθμό συνειδητοποίησης της ανάγκης για εθνική συνεννόηση, από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, που η κρισιμότητα της εποχής επιβάλλει και που οι Έλληνες πολίτες ζητούσαν από την πρώτη στιγμή.
 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε από τους πρώτους – αν όχι ο πρώτος – που υπεραμύνθηκαν της εθνικής συνεννόησης και της συναίνεσης. Μήπως αργήσαμε; Θα έπρεπε να γίνει νωρίτερα; 
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Το έχω πει πολλές φορές. Αν η συνεργασία είχε επιτευχθεί όταν υπήρχε ο χρόνος να κινηθούμε όλοι μαζί προς μια κατεύθυνση, πιο κοινωνική και αναπτυξιακή και λιγότερο λιτότητας που επιτείνει την ύφεση, η Ελλάδα δεν θα βρισκόταν στη σημερινή κατάσταση. Μια κατάσταση για την οποία υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες, αλλά που η τελευταία διετία την επιδείνωσε τραυματίζοντας την κοινωνική μας συνοχή, το διεθνές κύρος και την αξιοπιστία της χώρας μας . Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν είχαν εισακουστεί οι συνετές φωνές που την πρότειναν… Θα ήμασταν εμείς το παράδειγμα για την Ιταλία και όχι το αντίθετο. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπεραμύνεστε της σύνθεσης. Ο κ. Σαμαράς κήρυξε πανστρατιά. Πρέπει να γυρίσουν στη Ν.Δ. η κυρία Μπακογιάννη και άλλα στελέχη; 
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφορές σε πρόσωπα θεωρώ ότι αλλοιώνουν το ευρύτερο μήνυμα που έστειλε ο Αντώνης Σαμαράς. Η πανστρατιά που κήρυξε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αυτή την έννοια έχει. Σύνθεση και συνεννόηση, κάτω όμως από συγκεκριμένους κανόνες συμπεριφοράς, πολιτικούς στόχους και κυβερνητικές επιλογές. Η Νέα Δημοκρατία είναι η μεγάλη κεντροδεξιά Παράταξη, το κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα χωρίς φοβικές και εσωστρεφείς συμπεριφορές. Έχει ξεκάθαρη πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα, ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες θέσεις και διαπνέεται από μια νέα αντίληψη για το ρόλο της. Έχει τις πόρτες της ανοιχτές, να δεχθεί όλους όσοι αποδέχονται, ενστερνίζονται και συνυπογράφουν το αξιακό και προγραμματικό της πλαίσιο. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Σαμαράς επετέθη με πρωτοφανή σφοδρότητα για αρχηγό κεντροδεξιού κόμματος στην Αριστερά. Είναι ο νέος εχθρός; Υπάρχει ανάγκη για ένα αστικό μέτωπο έναντι της Αριστεράς που αυξάνει τα ποσοστά της; 
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι κάποιες έννοιες έχουν χάσει την αξία τους σε αυτόν τον τόπο. Η Ελλάδα είναι μια Δημοκρατία αστικού και δυτικού τύπου που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ευρωατλαντικό Σύμφωνο. Όλα λοιπόν τα κόμματα που συμμετέχουν στη Βουλή οφείλουν να σέβονται, ανεξαρτήτως του αν διαφωνούν ή όχι, την πραγματικότητα αυτή, που είναι κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα και τις διεθνές δεσμεύσεις της χώρας μας. Και πιστεύω ότι όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα της αριστεράς, στέκονται με σεβασμό απέναντι στο Σύνταγμα και στη λαϊκή βούληση που εκφράζεται στις δυτικές δημοκρατίες, μέσα από τις εκλογές. Δεν έχουμε «μέτωπο», εναντίον της αριστεράς. Χρειάζεται όμως ορισμένα κόμματα της αριστεράς να έχουν μια πιο εποικοδομητική στάση απέναντι στα προβλήματα του τόπου, τα οποία και βεβαίως, πάνω απ’ όλα, είναι προβλήματα των πολιτών, ειδικότερα μιας λιγότερο ευνοούμενης τάξης, είναι όμως και προβλήματα υπαρξιακού χαρακτήρα για μια χώρα, ένα έθνος, ώστε να ξαναβρεί την αξιοπιστία και το κύρος του και να διασφαλίσει τη θέση όπου η ιστορία και η πολιτική το έχουν τοποθετήσει μεταξύ των αναπτυγμένων δημοκρατικών χωρών του κόσμου. Με το τέλος της Μεταπολίτευσης έχει καταπέσει και το αντιαριστερό σύνδρομο της μετεμφυλιακής εποχής, αλλά και το αντιδεξιό σύνδρομο της μεταδικτατορικής εποχής. Η Νέα Δημοκρατία απευθύνεται στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και ως Παράταξη εκτείνεται από τις παρυφές της δημοκρατικής δεξιάς μέχρι το όριο της δημοκρατικής αριστεράς. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναφερθήκατε στο Ευρωατλαντικό Σύμφωνο. Ποιοι είναι οι στόχοι της επικείμενης επίσημης επίσκεψής σας στην Ουάσιγκτον στις αρχές Απριλίου; 
 Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ανταποκρίθηκα άμεσα στην πρόσκληση του Ομολόγου μου αμερικανού Υπουργού Άμυνας κ. Λέον Πανέτα, να επισκεφθώ τις ΗΠΑ. Είναι μια επίσκεψη εργασίας ιδιαίτερα ουσιαστική. Θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι η Ελλάδα χρειάζεται στηρίγματα παντού. Από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, αλλά και από άλλες σημαντικές χώρες του κόσμου. Ήρθε η ώρα να βγούμε και πάλι από το καβούκι όπου μας στρίμωξε η οικονομική κρίση. Μια εξωστρεφής εθνική πολιτική της χώρας μας, είναι απαραίτητη στη φάση αυτή. Συνεπάγεται την περαιτέρω σύσφιγξη σχέσεων και συνεργασίας σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, άμυνας, ανάπτυξης, οικονομίας, πολιτισμού και τουρισμού. Δεν μπορεί παρά να έχει ευεργετικές συνέπειες στη γενικότερη προσπάθεια ανάταξης της κρίσης που προϋποθέτει την ανάκτηση του διεθνούς κύρους της πατρίδας μας. Κατά την επίσκεψή μου στην Ουάσιγκτον, πέρα από την συνάντηση στο Πεντάγωνο με τον Αμερικανό ομόλογό μου, θα έχω σειρά επαφών με υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους και εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας. Στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων με τον κ. Πανέτα, συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, θέματα διμερούς αμυντικής συνεργασίας και αμυντικής βιομηχανίας, καθώς και η επερχόμενη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ. Πέραν αυτών θα ανταλλάξουμε απόψεις για γενικότερα θέματα και προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή μας, όπως και για τον ουσιαστικό και παρεμβατικό ρόλο της χώρας μας. Η Ελλάδα δεν θα υποταχθεί μοιρολατρικά στην οικονομική κρίση. Είναι ένας σταθερός και σταθεροποιητικός παράγοντας στην νοτιοανατολική Ευρώπη, περιοχή με μεγάλα περιθώρια δυνατοτήτων ανάληψης πρωτοβουλιών στην υπηρεσία της ειρήνης, της ασφάλειας, και της συνεργασίας ανάμεσα σε όλες τις χώρες και στους λαούς της γειτονιάς μας. Αυτόν τον νέο ρόλο της Ελλάδος πέρα, πάνω και μετά την κρίση καλούμεθα να αναδείξουμε αυτόν τον καιρό.

Σχόλια