Η Ελλάδα διατηρεί ακόμη ένα ατού: Άνω του 90% των ομολόγων έχουν εκδοθεί βάσει του ελληνικού δικαίου. Έτσι οι όροι πληρωμής μπορούν να τροποποιηθούν κάθε στιγμή


Ακούς κ. Παπαδήμο ;;
Αλλη μια δικαίωση του Οlympia, μέσα από τους Financial Times
Ιδού τι γράφουν οι ΝΥΤ:
“Στο παρελθόν, οι διαπραγματεύσεις χρέους χωρών όπως η Αργεντινή, η Ουρουγουάη και η Ρωσία αφορούσαν χρέος ρυθμιζόμενο από το δίκαιο ΗΠΑ ή  Βρετανίας. Αυτό έδινε το πάνω χέρι στη διαπραγμάτευση στους μεγαλύτερους κατόχους ομολόγων, αφού μπορούσαν είτε να πιέσουν για καλύτερη συμφωνία, είτε να πάνε τις κυβερνήσεις σε ξένα δικαστήρια. Στην περίπτωση της Ελλάδας, περισσότερο από το 90% ” υπάγεται στον ελληνικό νόμο”Αυτό δίνει την ευχέρεια στην ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με νομικούς ειδήμονες, αν το επιλέξει, να τροποποιήσει τις συμβάσεις των ομολόγων και να εξασφαλίσει μια επωφελέστερη συμφωνία αναδιάρθρωσης, παρά τις αντιρρήσεις των ξένων πιστωτών.”
Διαβάστε τι γράφουν σήμερα οι Financial Times
Η Γερμανική έκδοση των Financial Times (FTD) μιλάει για την επιτακτική ανάγκη επιτυχούς έκβασης των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία, η οποία σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών τοποθετείται στις 20 Μαρτίου. Η εφημερίδα αναλύει στη συνέχεια τα μέσα πίεσης που κατέχει η Αθήνα απέναντι στους πιστωτές, καθώς και τα νομικά εργαλεία των τελευταίων έναντι της Αθήνας. Συγκεκριμένα γράφει:
«Η Αθήνα διατηρεί ακόμη ένα ατού:
Άνω του 90% των ομολόγων έχουν εκδοθεί βάσει του ελληνικού δικαίου. Έτσι οι όροι πληρωμής μπορούν να τροποποιηθούν κάθε στιγμή». Η εφημερίδα αναφέρεται στην επονομαζόμενη ρήτρα συλλογικής δράσης (CAC) βάσει της οποίας, αν συμμετάσχει η πλειοψηφία των πιστωτών σε μία αναδιάρθρωση, τότε πρέπει να την αποδεχτούν ακόμη και οι απρόθυμοι πιστωτές.
Δηλώσεις σχετικά με το ζήτημα έκανε στην εφημερίδα ο ειδικός για θέματα χρεοκοπίας του Πανεπιστημίου Humboldt, Κρίστοφ Πάουλους, ο οποίος εκτιμά ότι οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων δεν έχουν πολλές δυνατότητες να διεκδικήσουν τα χρήματά τους λέγοντας σχετικά:
«Οι ιδιώτες πιστωτές θα μπορούσαν να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγορώντας την Ελλάδα για απαλλοτρίωση», κάτι που θα διαρκούσε χρόνια σύμφωνα με το Γερμανό ειδικό. Άλλη οδός θα ήταν τα πολιτικά δικαστήρια. Σε περίπτωση δικαίωσης των επενδυτών σε αυτά, θα αποκτούσαν τη δυνατότητα να κατασχέσουν ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. «Η Αθήνα μπορεί όμως να αντισταθεί με το επιχείρημα ότι αυτά είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του κράτους», σημειώνει η εφημερίδα.
Deutsche Welle

Σχόλια

  1. Μα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη αποδεχθεί το πρώτο μνημόνιο, άσχετα αν δεν ήλθε στην Βουλή για ψήφιση αφού οι ίδιοι μεταβίβασαν στον υπουργό οικονομικών το δικαίωμα της υπογραφής και άρα ισχύει. Στο μνημόνιο, αυτό αν δεν κάνω λάθος, λέει ότι οι Ελληνικοί νόμοι και το Ελληνικό Σύνταγμα δεν ισχύουν για την επίλυση οποιωνδήποτε διαφορών μπορεί να προκύψουν από την εφαρμογή του αλλά μόνο κάποιο Αγγλικό δικαστήριο. Άρα η κάθε διαφορετική θέση τους τώρα είναι μόνο για να κερδίσουν, έτσι πιστεύουν, τα εύσημα της αντίστασης. Οι άνθρωποι είναι αμετανόητοι, ψηφίζουν χωρίς να μελετήσουν και να καταλάβουν τι ακριβώς κάνουν και τώρα έρχονται να το παίξουν αντιστασιακοί. Κλασσικό παράδειγμα ο υποψήφιος και για αρχηγός Χρυσοχοϊδης που ενώ τα ψήφισε όλα, υπερθεμάτιζε για όλα και συνεχίζει να είναι υπουργός μας λέει ότι τα προηγούμενα έγιναν στραβά και πρέπει να αλλάξουν. Και δεν είναι ο μόνος. Πρέπει επειγόντως να φύγουν και να εξαφανιστούν από το ελληνικό πολιτικό στερέωμα, είναι επικίνδυνοι.
    Και για να μη ξεχνιόμαστε περιμένουμε να δώσουν λόγο για πληθώρα αδικημάτων με μεγαλύτερο την εξαπάτηση και εξαθλίωση του Ελληνικού Λαού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.