ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΟΝΙΚΑ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

Αν. Φαραντάτου, Σχου εα <55 ετών
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΕΣ
(Τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτή τη ζωή)
Ο Αριστοτέλης (384 – 322 π.Χ) γεννήθηκε στα Στάγειρα της Χαλκιδικής και πέθανε στη Χαλκίδα.  Για είκοσι χρόνια ήταν μέλος της Πλατωνικής Ακαδήμειας και αγαπημένος μαθητής του Πλάτωνα. Με πρόσκληση του βασιλιά Φιλίππου ανέλαβε τη διαπαιδαγώγηση του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Ίδρυσε την φιλοσοφική Περιπατητική Σχολή, την οποία στη συνέχεια ανέθεσε στον αγαπημένο του μαθητή Θεόφραστο (Τύρταμο).
Το τρίπτυχο της διδασκαλίας του ήταν Μεσότητα – Ευδαιμονία - Αρετή.
Οι Αλεξανδρινοί υπολόγιζαν ότι ο Αριστοτέλης έγραψε 400 περίπου συνολικά βιβλία. Ο Διογένης ο Λαέρτιος υπολόγισε το έργο του σε στίχους και βρήκε ότι έφταναν τις 44 μυριάδες, δηλ. 440.000. Μεγάλο μέρος από το έργο του αυτό χάθηκε.
Τα «Φυσιογνωμονικά» είναι έργο που αποδίδεται στον Αριστοτέλη και από αυτό επέλεξα να σας παρουσιάσω τρεις φυσιογνωμίες , αυτήν του αναιδούς, την του μικροψύχου και την του αναισθήτου.
Πριν όμως προχωρήσετε στην ανάγνωση των σημείων (χαρακτηριστικών) των τριών φυσιογνωμιών, θα ήθελα να αφήσω τον ίδιο τον Αριστοτέλη να σας υποδεχθεί με την εισαγωγή του:
«Είναι δυνατό με κάποιο τρόπο να φυσιογνωμονούμε. Οι ψυχικές διαθέσεις ακολουθούν την κατάσταση των σωμάτων και δεν είναι άσχετες και αμέτοχες από τις κινήσεις και τα πάθη του σώματος αλλά συγκινούνται και συμπάσχουν με αυτό. Αυτό γίνεται φανερό όταν παρατηρήσουμε τους μεθυσμένους και τους αρρώστους. Διότι σε αυτούς φαίνονται οι διαθέσεις της ψυχής, ότι πολλά μεταβάλλονται από τα πάθη του σώματος. Και το αντίθετο πάλι, ότι το σώμα συμπάσχει όταν πάσχει και η ψυχή, αυτό γίνεται φανερό όταν παρατηρήσουμε εκείνους, που έχουν υποπέσει σε έρωτες, σε φόβους, σε λύπες και σε ηδονές».

ἀναιδοῦς σημεῖα ὀμμάτιον ἀνεπτυγμένον καὶ λαμπρόν, βλέφαρα ὕφαιμα καὶ παχέα. μικρὸν ἔγκυρτος. ὠμοπλάται ἄνω ἐπῃρμέναι. τῷ σχήματι μὴ ὀρθὸς ἀλλὰ μικρῷ προπετέστερος, ἐν ταῖς κινήσεσιν ὀξύς, ἐπίπυρρος τὸ σῶμα. τὸ χρῶμα ὕφαιμον. στρογγυλοπρόσωπος. τὸ στῆθος ἀνεσπασμένον.
«ΟΙ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ
ΝΑ ΤΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΑ»
μικροψύχου σημεῖα. μικρομελής, μικρογλάφυρος, ἰσχνός, μικρόμματος καὶ μικροπρόσωπος, οἷος ἂν εἴη
Κορίνθιος ἢ Λευκάδιος.

«ΑΝ ΔΕΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ ΘΑ ΔΙΑΤΑΞΩ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΓΑΛΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΒΙΑ»
ἀναισθήτου σημεῖα τὰ περὶ τὸν αὐχένα καὶ τὰ σκέλη σαρκώδη καὶ συμπεπλεγμένα καὶ συνδεδεμένα, κοτύλη στρογγύλη, ὠμοπλάται ἄνω ἀνεσπασμέναι, μέτωπον μέγα περιφερὲς σαρκῶδες, ὄμμα χλωρὸν κωφόν, κνῆμαι περὶ σφυρὸν παχεῖαι σαρκώδεις στρογγύλαι, σιαγόνες μεγάλαι σαρκώδεις, ὀσφὺς σαρκώδης, σκέλη μακρά, τράχηλος παχύς, πρόσωπον σαρκῶδες, ὑπόμακρον ἱκανῶς. τὰς δὲ κινήσεις καὶ τὸ σχῆμα καὶ τὸ ἦθος τὸ ἐπὶ τοῦ προσώπου ἐπιφαινόμενον κατὰ τὰς ὁμοιότητας ἀναλαμβάνει.
«ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΙ»

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΖΕΙΣ!!

Σχόλια

 1. ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΔΟΘΟΥΜΕ...
  http://www.youtube.com/user/PAYLOS60?feature=mhee

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τασο αρχηγε 1984 εισαι μεγαλος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η έννοια: της Δικαιοσύνης,ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους,
  (Αρθρο 120: Ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων. Ο σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.)
  ο σεβασμός στον πολίτη που τους εξέλεξε,
  δεν αποτελεί επιλεκτική συνθήκη γι αυτούς που πρέπει να υπηρετούν και να σέβονται τα ανωτέρω , αμειβόμενοι μάλιστα πλουσιοπάροχα από τον Ελληνικό λαό. Αποτελεί διαχρονική κατάκτηση των λαών, που χαρακτηρίζει το Πολίτευμα, ενώ η χειραγώγησή τους από οποιονδήποτε, καταλύει το Πολίτευμα, δημιουργεί συνταγματική εκτροπή και ως πράξη, έχει το μέγεθος της εσχάτης προδοσίας και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται.
  Στην Αργεντινή δικάζονται αυτήν την περίοδο οι μετέχοντες στην καταστροφή της, ας το έχουν κατά νού οι έχοντες και κατέχοντες…
  Αν Σοφιός Σχου ε.α. <55 ετών

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.