Νταλάρα: Διαχειρίσιμο το ελληνικό χρέος με «κούρεμα» 21%

Ευθεία επίθεση κατά της γερμανικής κυβέρνησης στο ζήτημα του κουρέματος του ελληνικού χρέους, εξαπολύει σήμερα από τους FT ο Τσαρλς Νταλάρα.

Ο επικεφαλής του IIF, που ηγείται των διαπραγματεύσεων μεταξύ των Τραπεζών και της Τρόικα για την εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, θεωρεί διαχειρίσιμο το ελληνικό χρέος με «κούρεμα» 21%

“Η συμφωνία είναι συμφωνία. Οποιοδήποτε κούρεμα από το συμφωνημένο 21%, θα κινητοποιήσει τους επενδυτές προκαλώντας μαζική πώληση ομολόγων άλλων χωρών της ευρωζώνης με αποτέλεσμα την αποσταθεροποίηση του κοινού νομίσματος”, υπογραμμίζει στους FT, ο Τσαρλς Νταλάρα, προκαλώντας χαμόγελα ικανοποίησης στην ΕΚΤ, η οποία ως γνωστόν αντιτίθεται σθεναρά στις πιέσεις της καγκελαρίου Μέρκελ για κούρεμα κατά 50% ή και 60% του ελληνικού χρέους.
  “Οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση θα θεωρηθεί “πιστωτικό γεγονός”
Διαφωνεί με τα σχέδια Μέρκελ ο Τσαρλς ΝταλάραΟ κ. Νταλάρα παραδέχεται ότι από την 21η Ιουλίου, όταν συμφωνήθηκε το δεύτερο πακέτο στήριξης, έχουν μεταβληθεί ορισμένα δεδομένα, επισημαίνει ωστόσο πως μετά την πρόσφατη συμφωνία Τρόικας-Αθηνών, το πρόγραμμα εξυγίανσης των δημοσιονομικών της Ελλάδας έχει εκ νέου τροχοδρομηθεί. Υποστηρίζει ακόμα, πως κατά υπολογισμούς του IIFμε κούρεμα 21% και εφόσον τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, το χρέος της Ελλάδος έναντι του ΑΕΠ έως το 2020 θα έχει μειωθεί στο 97% από 155% που είναι σήμερα, ποσοστό που ο ίδιος θεωρεί απολύτως διαχειρίσιμο. “Οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση θα θεωρηθεί “πιστωτικό γεγονός” με απρόβλεπτες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία”, προειδοποιεί ο διαπραγματευτής των Διεθνών Τραπεζών.
Μαρία Καστρισιανάκη. Λονδίνο
Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15462777,00.html

Σχόλια