Tο "μεροκάματο" των τοκογλύφων 24 εκατ. ευρώ ..

Στο αστρονομικό ποσό των 24 εκατομμυρίων ευρώ ανέρχεται ο ημερήσιος τζίρος των κυκλωμάτων τοκογλυφίας που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Χρήματα τα οποία προέρχονται κυρίως από μεροκαματιάρηδες ανθρώπους που για να γλιτώσουν τις οικογένειές τους από την πείνα, ζήτησαν χέρι βοηθείας από τους αδίστακτους «δανειστές» και σε αρκετές περιπτώσεις πλήρωσαν τους... αιματηρούς τόκους, ακόμη και με τη ζωή τους.

Και αν το παραπάνω νούμερο φαντάζει απίστευτο, οι ειδικοί αναφέρουν ότι είναι αρκετά μεγαλύτερο, καθώς τα 24 εκατομμύρια ευρώ προκύπτουν μόνον από τα πορίσματα που έχουν συντάξει οι αρμόδιοι φορείς και τα έχουν στείλει στη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Espresso της Κυριακής» οι Αρχές που ερευνούν τα πλοκάμια του κυκλώματος υπολογίζουν ότι τα κέρδη από το «μαύρο» χρήμα των τοκογλυφικών δραστηριοτήτων αγγίζει τις 80.000 ευρώ την ημέρα για καθένα από τα παράνομα «γραφεία» εξυπηρέτησης των δανειοληπτών που χρωστάνε. Με βάση το δεδομένο ότι στην ελληνική επικράτεια δραστηριοποιούνται τουλάχιστον 300 τέτοια «γραφεία», μόνο με έναν απλό πολλαπλασιασμό ο καθένας μπορεί να υπολογίσει ότι ο τζίρος των αδίστακτων κυκλωμάτων φτάνει το αμύθητο ποσό των 24 εκατομμυρίων ευρώ την ημέρα.
Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Ενδεικτικό της έξαρσης του φαινομένου αποτελεί το γεγονός ότι στα τέλη Μαΐου ο Συνήγορος του Καταναλωτή Ευάγγελος Ζερβέας κατέθεσε στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Αθηνών Ελένη Ράικου έναν ογκωδέστατο φάκελο με εκατοντάδες υποθέσεις τοκογλύφων που «διαφημιζόντουσαν» μέσω ηλεκτρονικών ιστοσελίδων και αγγελιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κύκλωμα, που αριθμεί τουλάχιστον 300 άτομα, δρούσε πανελλαδικά έχοντας απλώσει τα δίχτυα του σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, ενώ στις αγγελίες υπήρχαν ονόματα και αριιθμοί σταθερών και κινητών τηλεφωνικών συνδέσεων, τους κατόχους των οποίων καλούνται να εντοπίσουν η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.
ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ
Οι έρευνες των διωκτικών αρχών βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο, ενώ φαίνεται πως σε αρκετές από τις υποθέσεις αυτές εμπλέκονται στελέχη μεγάλων εταιρειών και μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων.

Η δράση των «γραφείων» βασίζεται σε μαφιόζικες μεθόδους, ενώ μέχρι σήμερα στην αγορά επικρατούσε ο νόμος της σιωπής. Τα θύματα των απατεώνων είναι κατά κύριο λόγο μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και απελπισμένοι μεροκαματιάρηδες, με χρέη καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων.

«Αυτά είναι φαινόμενα των καιρών και το κακό είναι ότι τα θύματα των τοκογλύφων είναι συνήθως φουκαράδες που χρωστάνε τις δόσεις ενός δανείου για σπίτι, τη δόση του αυτοκινήτου ή μερικές χιλιάδες ευρώ σε καταναλωτικές κάρτες, άνθρωποι του μόχθου που έχουν μπει στα γρανάζια των χρεών» λέει στην «Espresso της Κυριακής» ο Συνήγορος του Καταναλωτή Ευάγγελος Ζερβέας. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης δηλώνει: «Το φαινόμενο έχει πάρει τραγικές διαστάσεις αφού οι στρόφιγγες των τραπεζών έχουν κλείσει. Αποτέλεσμα είναι όλα αυτά τα κυκλώματα να ξεζουμίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις φτωχές οικογένειες, αρπάζοντάς τους σπίτια και μαγαζιά».
Οι πέντε τρόποι δράσης. Η «Εspresso της Κυριακής» αποκαλύπτει σήμερα τους πέντε τρόπους δράσης των τοκογλύφων, αλλά και το πώς προσεγγίζουν τα θύματά τους.
ΟΙ... ΠΑΛΙΟΙ Απατεώνες που στραγγίζουν ανθρώπους βρισκόμενους σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και καταφέρνουν να πείσουν τα θύματά τους να υπογράψουν συμβόλαια, με τα οποία βάζουν υποθήκη τα σπίτια τους ή τα μαγαζιά τους. Τα ακίνητα βγαίνουν σε πλειστηριασμό και οι αετονύχηδες τα αγοράζουν για ένα κομμάτι ψωμί.
ΞΕΚΛΕΙΔΩΜΑ ΚΑΡΤΑΣ
Μέσω αγγελιών στο Διαδίκτυο οι τοκογλύφοι υπόσχονται στα υποψήφια θύματά τους ότι θα τους βρουν τα χρήματα που χρειάζονται και θα τους «ξεκλειδώσουν» τις πιστωτικές κάρτες.

Οταν οι απατεώνες πάρουν τις κάρτες στα χέρια τους, πληρώνουν όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και αυξάνουν το πιστωτικό όριό τους. Αφού δώσουν το πόσο στον... δανειστή τους, στη συνέχεια μέσω της κάρτας του οι τοκογλύφοι προχωρούν σε αγορές ηλεκτρικών ειδών διπλάσιας αξίας από όσα έδωσαν στον άνθρωπο που ζήτησε τη βοήθειά τους.
ΜΕ ΕΝΑ ΧΙΛΙΑΡΙΚΟ
...οι απατεώνες υπόσχονται ότι μπορούν να σου βγάλουν πιστωτική κάρτα με τεράστιο πιστωτικό όριο, χωρίς προβλήματα και γραφειοκρατικές εμπλοκές με τράπεζες και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

ΤΑ «ΤΥΛΙΧΤΑΔΙΚΑ»
Αετονύχηδες που διαφημίζουν τις υπηρεσίες στα παρμπρίζ των αυτοκινήτων: «Εντός 24 ωρών σάς βγάζουμε δάνεια, σας διαγράφουμε από τον Τειρεσία και σας κάνουμε ρύθμιση χρεών». Τα δάνεια μπορεί να εκδοθούν, αλλά με αυτόν τον τρόπο πολλοί έμπλεξαν σε επικίνδυνα μονοπάτια δυσθεώρητων χρεών.
ΟΙ «ΠΑΡΑΓΚΕΣ» ΤΩΝ ΚΑΖΙΝΟ
Οι άνθρωποι που παραμονεύουν δίπλα στις ρουλέτες περιμένοντας τον εθισμένο τζογαδόρο να ζητήσει τη βοήθειά τους. Μέσα σε ένα βράδυ έχουν καταφέρει να «αγοράσουν» ακόμη και σπίτια.
ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥΣ
Ανθρωποι υπεράνω υποψίας, οικογενειάρχες, ακόμη και συνταξιούχοι είναι οι τοκογλύφοι. Σύμφωνα με την έρευνα του διδάκτορος Εγκληματολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Μαρίνου Σκανδάμη, το 33% των τοκογλύφων είναι έμποροι, το 33% ελεύθεροι επαγγελματίες, το 20% συνταξιούχοι (που συνήθως εξασκούσαν την τοκογλυφική δραστηριότητα και πριν συνταξιοδοτηθούν), το 7% δημόσιοι ή ιδιωτικοί υπάλληλοι και το υπόλοιπο 7% εισοδηματίες.

«Μοιάζουν με τον μέσο πολίτη μιας χώρας, με άλλα λόγια δεν διακρίνονται από τους υπολοίπους ούτε φαινομενικά, ανήκουν όμως στον υπόκοσμο» τονίζει στην «Espresso της Κυριακής» ο κ. Σκανδάμης και προσθέτει: «Η τοκογλυφία στη χώρα μας ασκείται είτε σε ατομικό επίπεδο είτε με οργανωμένη εγκληματική δράση. Στη δεύτερη διακρίνουμε κυρίως δύο μεγάλα δίκτυα δράσης: το ένα είναι η λεγόμενη παρατράπεζα και το άλλο το βαθύτερα οργανωμένο έγκλημα, όπου εκεί καμιά φορά χρησιμοποιούνται και ομάδες είτε για την άσκηση βίας και απειλής κατά προσώπων είτε με την ιδιότητα του τοκογλύφου, δηλαδή κατέχοντας οι ίδιοι κεντρικό ρόλο στη σπείρα».
ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΣΟΚΑΡΟΥΝ: Τόκοι 1.000% οδηγούν στην αυτοκτονία
Σοκ προκαλούν τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους αρμόδιοι φορείς για τον αριθμό των ατόμων που έπεσαν θύματα τοκογλύφων, αλλά και για τις αυτοκτονίες ανθρώπων πολλές από τις οποίες οφείλονται στα αδίστακτα κυκλώματα.

«Πρόσφατα ένας 38χρονος επιχειρηματίας από το Αγρίνιο πήρε δάνεια από τοκογλύφους και επειδή δεν μπορούσε να τα αποπληρώσει, αυτοκτόνησε. Παρόμοιο περιστατικό συνέβη και στη Σαλαμίνα. Την τελευταία διετία, από τότε που άρχισε να υπάρχει η οικονομική κρίση, οι αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί κατά 100%, ενώ οι περιπτώσεις τοκογλυφίας εκτιμώ ότι έχουν σημειώσει αύξηση της τάξης του 300%» λέει στην «Espresso της Κυριακής» ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης. Ο πρόεδρος δανειοληπτών Θεόδωρος Θανόπουλος επισημαίνει: «Μόνο την Πέμπτη (7/7/11) είχαμε πέντε αυτοκτονίες και μία απόπειρα ανθρωποκτονίας».
Τον Μάιο του 2009 η Βόρεια Ελλάδα συγκλονίστηκε όταν άκουσε για τον απαγχονισμό Θεσσαλονικιού επιχειρηματία, τον οποίο τα κυκλώματα των τοκογλύφων πίεζαν ασφυκτικά να επιστρέψει τα χρήματα που του είχαν δώσει με υπέρογκους τόκους. Την ίδια εποχή, τέλος στη ζωή του έβαλε και ένας 40χρονος πολιτικός μηχανικός από το Ρέθυμνο για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Τον Δεκέμβριο του 2009 η είδηση της αυτοκτονίας στενού φίλου πρώην υπουργού λόγω αβάσταχτων χρεών «έσκασε» σαν βόμβα. Ο 56χρονος Ν.Κ. αυτοπυροβολήθηκε στο πάρκινγκ του νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ». Σε τρισέλιδη χειρόγραφη επιστολή που άφησε, εξηγούσε ότι τα τεράστια χρέη του τον έριξαν στους τοκογλύφους, ενώ κατονόμαζε έναν ο οποίος τον χρέωνε με τόκο ύψους 1.000%!

Τον Ιούλιο του 2010, ο 58χρονος επιχειρηματίας Βαγγέλης Πετράκης με δραστηριότητα στη λαχαναγορά του Ηρακλείου Κρήτης αυτοκτόνησε με κυνηγετική καραμπίνα. Η οικογένειά του έχει ζητήσει την άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης, καθώς είχε καταγγείλει κυκλώματα τοκογλύφων.

«Δανείστηκα 17.000 ευρώ και μου πήραν 200.000»
Συγκλονιστικές ιστορίες ανθρώπων οι οποίοι έπεσαν στα δίχτυα των τοκογλύφων και έχασαν την περιουσία τους ή έβαλαν τέλος στη ζωή τους, για να γλιτώσουν από τα αδίστακτα κυκλώματα φέρνει στο φως η «Espresso της Κυριακής».

Η υπόθεση του διάσημου ηθοποιού που αποκάλυψε την περασμένη Δευτέρα η «Espresso» αλλά και η συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα μας ο άνθρωπος του θεάτρου προκάλεσαν σοκ. Ωστόσο μοιάζει να είναι ένα από τα καθημερινά δράματα που βιώνουν χιλιάδες Ελληνες. Ομως οι περισσότεροι σιωπούν, καθώς τοκογλύφοι δεν έχουν διστάσει αρκετές φορές να κάνουν κακό στους ίδιους αλλά και στις οικογένειές τους.

Μία από τις πιο ανατριχιαστικές περιπτώσεις είναι αυτή του ιδιοκτήτη εταιρείας πώλησης ιατρικών ειδών Γιάννη Κακούτη, ο οποίος πριν από δύο χρόνια βρέθηκε απαγχονισμένος από τη γυναίκα του. «Πληρώσαμε τους τοκογλύφους με αίμα! Τώρα θέλω να πληρώσουν αυτοί που μου έκλεισαν το σπίτι και άφησαν το παιδί μου ορφανό» μας λέει η Καλλιόπη Κακούτη και συνεχίζοντας προσθέτει: «Πρόκειται για οκτώ Ηρακλειώτες, οι περισσότεροι από τους οποίους διατηρούσαν φιλικές σχέσεις με τον άνδρα μου. Ο σύζυγός μου είχε δανειστεί 1.732.406 και ζητούσαν να τους επιστρέψει 3.006.256. Δηλαδή 1.273.850 περισσότερα».

Στην απόγνωση έχει φτάσει και ο 60χρονος Γ.Ν. ο οποίος λέει στην «Espresso της Κυριακής»: «Με τη στήριξη δικών μου ανθρώπων δεν έφτασα στην αυτοκτονία. Είχα δανειστεί 17.000 ευρώ και μου πήραν ένα ακίνητο, η αξία του οποίου ξεπερνούσε τις 200.000 ευρώ. Στο ισόγειο είχα το μαγαζί μου και στον πρώτο όροφο έμενα με τη γυναίκα. Τώρα μένω μαζί με τα παιδιά τα οποία με συντηρούν» λέει ο Γ.Ν.
http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=1&artid=1393424&catID=16
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΤΟΥΝΑΣ, ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΜΕΪΜΑΡΗ

Σχόλια