5η δόση με "Μεγάλης κλίμακας τεχνική βοήθεια"...

H δήλωση του Eurogroup για την έγκριση της 5ης δόσης
Εγκρίθηκε η 5η δόση από το Eurogroup, για τις 15 Ιουλίου μετά φυσικά και την αναμενόμενη έγκριση και από το ΔΝΤ.
Αξίζει να σημειωθεί η δήλωση που αφορά στις μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις:
"Τα μέτρα θα συμπληρώνονται από την μεγάλης κλίμακας τεχνική βοήθεια, που παρέχεται από την Επιτροπή και τα κράτη μέλη." 
Τι σημαίνει "Large scale technical assistance" ;;
Πόσο Large θα είναι...η τεχνική βοήθεια;
Σε τι θα συνίσταται, τι θα περιλαμβάνει, με ποιους όρους, τι ακριβώς θα κάνουν αυτοί που θα έρθουν;
Mήπως ο κ πρωθυπουργός και ο κ. Βενιζέλος, αισθάνονται την ανάγκη να μας εξηγήσουν...
Διαβάστε την δήλωση.


Οι Υπουργοί χαιρέτισαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί από τις ελληνικές αρχές στην εφαρμογή της πολιτικής που επιτεύχθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Ειδικότερα, οι Υπουργοί σημείωσαν με ικανοποίηση την υιοθέτηση των βασικών νόμων για τη δημοσιονομική στρατηγική και την ιδιωτικοποίηση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Οι Υπουργοί υιοθέτησαν ως εκ τούτου την έκθεση συμμόρφωσης της Επιτροπής και την υπογραφή του αναθεωρημένου Μνημόνιου Συνεργασίας. 
Οι ελληνικές αρχές παρείχαν μια ισχυρή δέσμευση να τηρήσουν τη συμφωνηθείσα πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής και να προωθήσουν την ανάπτυξη του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που αποτελούν βασικές συνιστώσες της στρατηγικής μας για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και τη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. 
Οι Υπουργοί καλούν όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να υποστηρίξουν τους κύριους στόχους του προγράμματος και των βασικών μέτρων πολιτικής, προκειμένου να εξασφαλισθεί η αυστηρή και ταχεία εφαρμογή. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα Ευρωπαϊκόυ Συμβουλίου της 24ης Ιουνίου, οι διαβουλεύσεις με τους πιστωτές στην Ελλάδα βρίσκονται σε εξέλιξη, προκειμένου να καθοριστούν οι λεπτομέρειες για την εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα με στόχο την επίτευξη ουσιαστικής μείωσης και της ετήσιες ανάγκες χρηματοδότησης στην Ελλάδα, αποφεύγοντας την χρεοκοπία. 
Οι Υπουργοί σημείωσαν τη δήλωση που εκδόθηκε από το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών για λογαριασμό των μελών της καθώς και των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από τους συμμετέχοντες στη χρηματοπιστωτική αγορά σε ορισμένα κράτη μέλη. Οι ακριβείς λεπτομέρειες και το εύρος της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα και η πρόσθετη χρηματοδότηση από επίσημες πηγές θα καθοριστεί τις επόμενες εβδομάδες, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι, μεταξύ άλλων, η απαιτούμενη χρηματοδότηση του προγράμματος θα είναι στη θέση της.
Αυτή η στρατηγική χρηματοδότησης προορίζεται να αποτελέσει τη βάση για την έναρξη ενός νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος για τη στήριξη της προσπάθειας προσαρμογής της Ελλάδας. Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι, οι βασικές παράμετροι ενός πολυετούς προγράμματος προσαρμογής για την Ελλάδα, θα περιστρέφονται γύρω από τη συνεχιζόμενη ισχυρή δέσμευση για την εφαρμογή μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, όπως φιλόδοξα και συγκεκριμένα μέτρα διαρθρωτικής μεταρρύθμισης και σχέδια ιδιωτικοποίησης. 
Τα πιο πάνω θα συμπληρώνονται από την μεγάλης κλίμακας τεχνική βοήθεια, που παρέχεται από την Επιτροπή και τα κράτη μέλη. 
Στο πλαίσιο αυτό και με βάση την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους από την Επιτροπή και το ΔΝΤ, οι Υπουργοί ενέκριναν την εκταμίευση της πέμπτης δόσης της τρέχουσας ελληνικής δανειακής διευκόλυνσης μέχρι τις 15 Ιουλίου μετά την έγκριση από το Συμβούλιο του ΔΝΤ, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί.

Σχόλια