Αγανάκτηση και Δυσπιστία

 Σε κλίμα μεγάλης αγανάκτησης των πολιτών για την ασκούμενη πολιτική από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τη ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, η ελληνική κοινή γνώμη δείχνει να προεξοφλεί την αποτυχία και του συγκεκριμένου προγράμματος που αποτελεί συνέχεια της αποτυχημένης πολιτικής του Μνημονίου. Η κυβέρνηση χάνει κάθε ίχνος εμπιστοσύνης από τους πολίτες, με αποτέλεσμα, το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου να καταρρέει στο 16,5%. Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα που προκύπτει από την έρευνα της εταιρείας Κάπα Research (Το ΒΗΜΑ, 10/7) αναδεικνύοντας παράλληλα μία γενικευμένη δυσπιστία που ανεβάζει τη λεγόμενη αδιευκρίνιστη ψήφο στο 35,2%.
Έτσι, το ποσοστό πρόθεσης ψήφου της ΝΔ εμφανίζεται επίσης σε χαμηλή περιοχή (17,8%) με αύξηση πάντως της ψαλίδας προβαδίσματος (από 0,5% σε 1,3%) σε σχέση με την έρευνα της ίδιας εταιρείας τον προηγούμενο μήνα.
Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της έρευνας, το 68,3% θεωρεί ότι η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου αποτελεί αρνητική εξέλιξη για την κατάσταση της οικονομίας έναντι του 27,2% που θεωρεί ότι είναι θετική εξέλιξη. Το κυριότερο όμως είναι το 58,1% που απάντησε ευθέως ότι κύριο μέλημα των μελών της νέας κυβέρνησης που σχημάτισε ο Γ. Παπανδρέου είναι η πολιτική τους επιβίωση έναντι μόλις του 29% που απάντησε ότι ενδιαφέρονται για την κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα. Ομολογουμένως, δύσκολα θα μπορούσε να περιγραφεί σαφέστερα η παντελής σχεδόν έλλειψη εμπιστοσύνης της κοινωνίας στη σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το εύρημα του 80,4% που πιστεύει ότι ο περιορισμός των διαδηλώσεων στο Σύνταγμα μετά τις πρόσφατες συγκρούσεις αποτελεί σε κάθε περίπτωση αρνητική εξέλιξη.
Η ΝΔ, με σταθερότητα, εξηγώντας τη συνολικά διαφορετική δική της εναλλακτική πρόταση έχει αρχίσει να επηρεάζει ήδη υπέρ της το διεθνές περιβάλλον σε Ευρώπη και Αμερική. Είναι θέμα χρόνου να καταρρίψει οριστικά το τείχος της δυσπιστίας που σε τελευταία ανάλυση δεν μπορεί να «πέσει» μέσα στον ένα περίπου μήνα που σημειώθηκε η πρώτη μεγάλη ανατροπή και το προβάδισμα της σε όλες ανεξαιρέτως τις δημοσκοπήσεις. Προβάδισμα που καταγράφεται και στην πρόσφατη έρευνα της Κάπα Research με αύξηση της ψαλίδας πρόθεσης ψήφου έναντι του ΠΑΣΟΚ στο 1,3%: ΝΔ 17,8%, ΠΑΣΟΚ 16,5%, ΚΚΕ 7,5%, ΛΑΟΣ 5,7%, ΣΥΡΙΖΑ 3,6%, Δημοκρατική Αριστερά 3,1%, Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών 3,1%, Δημοκρατική Συμμαχία 2,8%, Οικολόγοι-Πράσινοι 2,2%, Λοιπά κόμματα 2,5% και Αδιευκρίνιστη στάση 35,2%.


Σχόλια