Σταινμάιερ: «Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως επενδύσεις»

Ευρωπαϊκός οίκοι αξιολόγησης, επενδύσεις στην Ελλάδα, φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών είναι μερικές από τις προτάσεις που κάνει ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD Frank-Walter Steinmeier.

Στις εφημερίδες Frankfurter Rundschau και Berliner Zeitung δημοσιεύεται συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD Frank-Walter Steinmeier,  στην οποία, μεταξύ άλλων, γίνεται λόγος για τους οίκους αξιολόγησης και για την οικονομική κρίση της Ελλάδας.
"Ευρωπαικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης"
«Οι οίκοι αξιολόγησης πρέπει να τεθούν υπό έλεγχο. Είναι ανεύθυνο να υποβαθμίζεται πρώτα μία χώρα επειδή κάνει πολύ λίγη οικονομία και στη συνέχεια να υποβαθμίζεται δεύτερη φορά, όταν μετά την εφαρμογή προγραμμάτων αυστηρής λιτότητας εξασθενεί η οικονομική της ανάπτυξη. Έτσι τα βαλλόμενα από την κρίση κράτη οδηγούνται οριστικά στην χρεοκοπία. Αυτό δεν πρέπει να γίνεται ανεκτό. Είμαι εδώ και καιρό πεπεισμένος ότι πρέπει να κινηθούμε προς την κατεύθυνση ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης, ο οποίος ανεξάρτητα, και κάτω από δημόσιο έλεγχο, θα προβαίνει σε μια δίκαιη αξιολόγηση“.
Ο κ. Σταινμάιερ, ο οποίος συναντήθηκε με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Λαμπρινίδη, στην επίσκεψή του στο Βερολίνο,  θεωρεί ότι για τη διάσωση της Ελλάδας δεν επαρκεί ούτε το πακέτο διάσωσης, ούτε οι οικειοθελείς συμμετοχές. «Φυσικά η Ελλάδα φέρει την κύρια ευθύνη για την κατάσταση. Για το λόγο αυτό η ετοιμότητα της κυβέρνησης στην Αθήνα για αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία αποτελεί προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Όμως μόνον ο περιορισμός των δαπανών δεν δημιουργεί ανάπτυξη. Και χωρίς ανάπτυξη η χώρα δεν θα μπορέσει ξανά να σταθεί στα πόδια της. Γι’ αυτό η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως επενδύσεις.“
«Χρειαζόμαστε φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών»
Euro-Geldscheine durch Gürtel zusammengehalten. Eingestellt am 28.6.2011 © mipan - Fotolia.com«Δεν μπορούμε να κάνουμε για μια ακόμη φορά εράνους στα κράτη-μέλη, για να μαζέψουμε τα χρήματα από τους φορολογούμενους πολίτες» τόνισε ο Σταινμάιερ. «Πρέπει να χρηματοδοτήσουμε τέτοιου είδους επενδύσεις μέσω των επενδυτών, οι οποίοι είχαν οικονομικό πλεονέκτημα από τις αναταράξεις του περασμένου έτους. Μόνο ένας φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών θα έχει ως αποτέλεσμα την ουσιαστική συνεισφορά των χρηματαγορών στην επανοικοδόμηση των χωρών που βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης».
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών απέρριψε πρόταση του Ζοσέ Μανουελ Μπαρόζο για αύξηση της εισφοράς των κρατών-μελών. «Εάν τα χρήματα αυτά πρόκειται να αναλίσκονται όμως στον γενικό προϋπολογισμό της ΕΕ- όπως το φαντάζεται ο Μπαρόζο – δεν πρόκειται να έχει σίγουρα τη συναίνεση των κρατών-μελών της ΕΕ. Αυτοί οι πόροι πρέπει να διατίθενται στοχευμένα για προώθηση της ανάπτυξης σε βαλλόμενα από την κρίση κράτη και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ελάφρυνση των μεγάλων πληρωτών της ΕΕ».
 
Επιμέλεια Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθυνος Σύνταξης Σπύρος Μοσκόβου
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15223185,00.html

Σχόλια