ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΣΑΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΑΠΟΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η πρόσφατη συμφωνία με το Ισραήλ, αναβαθμίζει τη Λευκωσία στην Ε.Ε. και διαβρώνει στρατηγικά την Τουρκία. Στο γεωπολιτικό επίπεδο, την αναδιάταξη πυροδοτεί η ρήξη στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ. Η Τουρκία έσπευσε από την πρώτη στιγμή να αμφισβητήσει τη συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, επαναλαμβάνοντας το πάγιο επιχείρημά της ότι η κυβέρνηση της Δημοκρατίας δεν εκπροσωπεί την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Έντονος δηλαδή, παραμένει ο προβληματισμός στην Άγκυρα για την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο χωρών και για τη διαχείριση των ενεργειακών κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι τελευταίες ενδείξεις φανερώνουν ότι η Άγκυρα μελετά σενάρια με σκοπό να απαντήσει στην τελευταία κίνηση της Λευκωσίας. Την ίδια στιγμή, η συντηρητική μερίδα των υποστηρικτών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τη νέα συγκυρία και να «επιτεθεί» στο Τελ Αβίβ.

Η Άγκυρα προτιμά να εντάξει τη συμφωνία της Κύπρου με το Ισραήλ σε ένα ευρύτερο γεωστρατηγικό πλαίσιο στην ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κύκλων του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, η συγκεκριμένη συμφωνία έδειξε ότι η Τουρκία έχει να αντιμετωπίσει έναν ανταγωνιστικό άξονα που απλώνεται από το Ισραήλ μέχρι το Αιγαίο. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο καθηγητής Κάμερ Κασίμ, από το Ίδρυμα Εθνικών Στρατηγικών Ερευνών (USAK), μιλώντας στο φιλοκυβερνητικό ειδησεογραφικό κανάλι «TGRT» μόλις λίγες ώρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας Κύπρου-Ισραήλ στη Λευκωσία, τόνισε ότι η εν λόγω συμφωνία θα πρέπει να ενταχθεί στο ευρύτερο πλαίσιο της σύσφιγξης των σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ.
Αναφερόμενος στη συνεργασία των δύο χωρών στο πεδίο της άμυνας, ο κ. Κασίμ έκανε λόγο για ένα ελληνοϊσραηλινό τόξο, που καλύπτει τα νότια και δυτικά παράλια της Τουρκίας και το οποίο στη νέα περίοδο συμπεριλαμβάνει και την Κύπρο. Σύμφωνα με τον Τούρκο καθηγητή, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με τους τουρκικούς διπλωματικούς κύκλους, η νέα συμφωνία δυσχεραίνει την επίλυση του Κυπριακού και την ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία. Με άλλα λόγια, η νέα συμφωνία σηματοδοτεί το άδοξο τέλος των ελπίδων που δημιουργήθηκαν για ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών μετά τη συνεισφορά της Τουρκίας στην πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά στο νότιο Ισραήλ.

Ποια θα είναι η απάντηση της Άγκυρας στη νέα κίνηση της Λευκωσίας; Για την τουρκική πλευρά το θέμα είναι απλό: Σε συνδυασμό με το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, η Άγκυρα θεωρεί ότι η εντατικοποίηση των προσπαθειών αναβάθμισης της «ΤΔΒΚ» στο διεθνές πολιτικό σκηνικό αποτελεί την κατάλληλη απάντηση στις κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, το οικονομικό και πολιτικό «μοντέλο Ταϊβάν», για το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, εξακολουθεί να τίθεται υπό συζήτηση. Ας σημειωθεί ότι, στις τοποθετήσεις του, ο κ. Κασίμ τάχθηκε υπέρ της υποστήριξης της «ανεξαρτησίας της ΤΔΒΚ» και αναφέρθηκε στις περιπτώσεις του Κοσόβου και της Αμπχαζίας, ως «ενδεικτικά παραδείγματα» για τον μελλοντικό τουρκικό προσανατολισμό στο Κυπριακό.
Σε συμφωνία με τις απόψεις του Τούρκου καθηγητή, ο Ιμπραχίμ Καράγκιουλ κάλεσε, από τις στήλες της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ», την τουρκική κυβέρνηση να προχωρήσει με αποφασιστικότητα στη δημιουργία του δικού της άξονα στην ανατολική Μεσόγειο. Τη στιγμή που ο κ. Κασίμ υπογράμμιζε ότι εξαιτίας των τουρκικών πιέσεων το κοινοβούλιο του Λιβάνου δεν ενέκρινε την πρόσφατη συμφωνία της χώρας με την Κύπρο, ο κ. Καράγκιουλ συμπεριλάμβανε στον προτεινόμενο άξονα τη Συρία, τον Λίβανο, την «ΤΔΒΚ» και την Παλαιστίνη. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να αναλάβει ηγετικές αρμοδιότητες στην προτεινόμενη «συμμαχία».
Ας σημειωθεί ότι, μεταξύ άλλων, ο κ. Καράγκιουλ υπογράμμισε το γεγονός πως η νέα συμφωνία της Κύπρου με το Ισραήλ έρχεται να ενισχύσει την άποψη ότι οι σχέσεις της Άγκυρας με το Τελ Αβίβ δεν πρόκειται να βελτιωθούν στο άμεσο μέλλον. Εν κατακλείδι, φαίνεται ότι οι στρατηγικής σημασίας πολιτικές πρωτοβουλίες στο Ισραήλ λαμβάνονται από τη «σκληροπυρηνική» πολιτική και στρατιωτική μερίδα, η οποία δεν επιθυμεί την προσέγγιση με την Τουρκία και τις μουσουλμανικές χώρες.
Η Λευκωσία, πάντως, ξεκαθαρίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία σε καμιά περίπτωση δεν θέτει υπό διαπραγμάτευση τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Τονίζει, μάλιστα, ότι δεν πρόκειται να ανοίξει το κεφάλαιο της ενέργειας στις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε., «...εάν η Άγκυρα δεν δεσμευτεί έναντι της Ε.Ε. ότι θα σταματήσει να παρενοχλεί την Κυπριακή Δημοκρατία στην άσκηση του κυριαρχικού της δικαιώματος να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τον υποθαλάσσιο πλούτο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη συμφωνία Κύπρου-Ισραήλ χαιρέτισαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο, τονίζοντας τη σημασία που έχει η διαφύλαξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
ΠΗΓΗ: ''ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ'' ΚΥΠΡΟΥ

elkeda.gr

Σχόλια

  1. part 2
    Το νέο πρόσωπο της Τουρκίας στον 21ο αιώνα: Η Αλ Κάιντα μπορεί να είναι περήφανη για σένα.

    Οι Τούρκοι όμως όπως είναι γνωστό δεν παίζουν με τη φωτιά. Τι έχει αλλάξει; Ήρθε η ώρα των εκλογών δεν το γνωρίζετε.

    Έτσι, το πλοίο θα πλεύσει στα τέλη Μαΐου 2011, δηλαδή πριν από τις εκλογές του Ιουνίου 2011; Πολύ συμπτωματικό, δεν θα σας πω καθαρή τύχη; Ενορχήστρωση , θέατρο, η κάποιο καινούργιο παιχνίδι του κυρίου Σορος για μια γενικευμένη κρίση με το Ιράν γιατί μάλλον θα έχει ποντάρει το κάτι τις του και για ένα τέτοιο ενδεχόμενο . !
    Μια Πετρελαϊκή κρίση ισως η τέλος πάντων ότι διάολο έχει στο μυαλό του .

    Αλλά υπάρχουν ακόμη τούρκοι στρατιωτικοί οι όποιοι δεν υποστηρίζουν το κίνημα αυτό των ισλαμιστών. Και υπάρχουν άλλοι τρόποι για την παροχή βοήθειας στη Γάζα. Γιατί η Γάζα δεν είναι πρόβλημα της Τουρκίας αλλά είναι το πρόβλημα των ισλαμιστών της Τουρκίας και του ΑΚΡ (κόμματος του χαλιφάτου του ERDOGANINSTAN ) που προσπαθούν να το κάνουν και πρόβλημά της χώρας τους .
    Ελπίζω ότι ο τουρκικός λαός θα γνωρίζει ότι το Ισραήλ θέλει να αφήσει τα εφόδια να πάνε στη Γάζα μόνο αφού ελέγξει ότι η ΙΥΥ (ριζοσπαστική ομάδα, η οποία σύμφωνα με ορισμένες πηγές έχουν σχέση με την al-Qaeda και σύμφωνα με άλλες είναι υπάλληλοι των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας ΜΙΤ ), δεν στέλνει όπλα στη Γάζα ΩΣΤΕ αυτοί που θα τα παραλάβουν να πυροβολήσουν με αυτά εναντίον των ισραηλινών πολιτών.

    Φυσικά, η Τουρκία έχει πάντα τη δυνατότητα της υποστήριξης του Τουρκικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας της που θα μπορούσαν να παρέχουν προστασία στην επόμενη συνοδεία ΙΥΥ?. Υπό τις συνθήκες αυτές, όμως πώς θα μπορέσει άραγε ο Τούρκος πρωθυπουργός να το εξηγήσει αυτό στους πολίτες του ,στους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ;


    Αλλά να εδώ ας είμαστε ειλικρινείς . Ποιος έχασε; Το Ισραήλ και η Τουρκίας. Ποιος κέρδισε; Η Χαμάς.

    Ακριβώς όπως ο διαχωρισμός των μαύρων στην Αμερική και το καθεστώς του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική δεν θα μπορούσε να διαρκέσει για πάντα, παρομοίως δεν μπορεί να συνεχίσει και η βάναυση μεταχείριση των Παλαιστίνιων …...
    Εδώ όμως το Ισραήλ πρέπει συνειδητοποιήσει το δίλλημα του .
    α)Αν το Ισραήλ αφήσει το πλοίο να σπάσει τον αποκλεισμό, του στρατόπεδο συγκέντρωσης της Λωρίδας της Γάζας τότε μπορεί αυτή τελικά να θεωρηθεί ελεύθερη.
    Β)Σε περίπτωση που η ισραηλινή κυβέρνηση αποφασίσει να κάνει αυτό που έκανε την τελευταία φορά, αυτό θα δείξει περισσότερο στον κόσμο την κτηνωδία του Ισραήλ, στο σημείο όπου αυτό θα γίνει ακόμη πιο μισητό από ό, τι είναι ήδη .

    Διεθνής υποστήριξη; Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω .... Ο αποκλεισμός είναι νομικά κατοχυρωμένος από την Ευρωπαϊκή Ένωση ΟΤΙ ΚΑΙ ΕΑΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ (προσωπικά δεν την εμπιστεύομαι καθόλου ) και επιβάλλεται από την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Γιατί τονίζεται πάντα το Ισραήλ και αγνοείται η Αίγυπτος όταν αυτή ήταν που εμπόδισε την Ράφα πριν 2 χρόνια αφήνοντας εκατομμύρια στην Γάζα είναι χωρίς τροφή ή νερό ή καταφύγιο!

    Η ισραηλινή κυβέρνηση έμαθε το μάθημά της. Και δεν θα υπάρξει άλλη επόμενη φορά. Αλλά εγώ δεν πιστεύω επίσης ότι η τουρκική κυβέρνηση θα επιτρέψει στο πλοίο να αποπλεύσει από την Τουρκία

    Πρέπει εδώ να κλείσουμε με μια διαπίστωση .
    « ΠΕΙΣΜΑΤΑΡΙΚΟ ΠΛΟΙΟ , ΔΕΝ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΕΥΚΟΛΑ ».


    HEIL GAP ( or mind the GAP )

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.