SIEMENS: Ανοίγουν οι πρώτοι λογαριασμοί




Του Φ. Καλλιαγκοπουλου
Δυστοκία στην έρευνα για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος διαπιστώνεται από την εξεταστική επιτροπή Siemens, ενώ εκφράζονται βαρείς υπαινιγμοί ότι ενδεχομένως κάποιοι δεν θέλουν την αποκάλυψη σοβαρών αποδεικτικών στοιχείων από την αρμόδια επιτροπή για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος. Για τον λόγο αυτόν, ο πρόεδρος της Εξεταστικής κ. Βαλυράκης πρότεινε να αποσταλεί στον εποπτεύοντα την επιτροπή υπουργό κ. Γ. Παπακωνσταντίνου «αυστηρή επιστολή», στην οποία να επισημαίνεται η μέχρι στιγμής ολιγωρία της επιτροπής.
Ταυτόχρονα, με επιστολή του προς την επιτροπή, ο διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος κ. Προβόπουλος γνωστοποιεί ότι μέχρι τέλους του μηνός θα σταλούν τα στοιχεία των λογαριασμών δέκα εκ των 25 συνολικά προσώπων –κυρίως επιχειρηματιών και χρηματιστών– για τα οποία ζητήθηκε σχετική παρέμβαση. Ο κ. Προβόπουλος γνωστοποιεί ότι δεν έχει λάβει ακόμη αίτημα από τη Δικαιοσύνη για το άνοιγμα των λογαριασμών των κατηγορούμενων Μιχ. Χριστοφοράκου, Δ. Δενδρινού, Χ. Καραβέλα και Π. Μαυρίδη.
Ο συντονιστής των βουλευτών της Ν.Δ., κ. Κ. Τζαβάρας, κατέθεσε πρόταση να απευθυνθεί η επιτροπή στη μητρική και στην εδώ εταιρεία για να ταυτοποιήσει –προσωποποιήσει ήδη γνωστά από τη δικογραφία παραστατικά πληρωμών. Κατατίθενται συγκεκριμένα τέσσερα παραστατικά εμβάσματος μεταφρασμένα επισήμως από το υπουργείο Εξωτερικών, που αφορούν παρακολουθήματα των προγραμματικών συμφωνιών 8002/97, όπου χειρόγραφα σημειώνεται από τους Χριστοφοράκο/Κουτσενρόιτερ «το 2% του τζίρου για τους πολιτικούς».
Η ταυτοποίηση των πληρωμών μαύρου χρήματος, τονίζεται στην επιστολή Τζαβάρα, εναπόκειται απολύτως στην ειλικρινή διάθεση συνεργασίας των ως άνω προσώπων, αφού ανάγεται στη σφαίρα δράσης των στελεχών της Siemens. Εκτός αυτού, επιβάλλεται η διάθεση στοιχείων στο πλαίσιο της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ του Οκτωβρίου 2003 κατά της Διαφθοράς, που αποτελεί ήδη εσωτερικό δίκαιο.
Με χρήση ευνοϊκών διατάξεων
Χθες εξετάσθηκε από την επιτροπή ο πρώην βοηθός γενικός διευθυντής της Τράπεζας Societe Generale κ. Ι. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος έφερε σε επαφή τον Πρόδρομο Μαυρίδη με τον Ελβετό τραπεζίτη της Dresdner Bank Ζαν - Κλοντ Οσβαλντ. Με χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του νομοσχεδίου Αλογοσκούφη για τα επαναπατριζόμενα κεφάλαια, ο Μαυρίδης κατέθεσε στο υποκατάστημα της SG στην Κηφισιά 21 εκατ. ευρώ σε δύο δόσεις τον Δεκέμβριο του ’04 και τον Ιανουάριο ’05. Ο μάρτυρας είπε ότι γνωρίζει τον Μαυρίδη από το 1996, κάνοντας private banking στον λογαριασμό του.
Στη γραμμή των υπολοίπων μαρτύρων που «πρόθυμοι» εξυπηρέτησαν τα στελέχη της Siemens διακινώντας χρήματα από τα οποία πληρώθηκαν υπηρεσιακά στελέχη και πολιτικοί, και ο χθεσινός μάρτυρας δήλωσε πλήρη άγνοια των παράνομων δραστηριοτήτων Μαυρίδη, ενώ είπε ότι τα χρήματα στον λογαριασμό της συζύγου του Μαρίας Σκουλαροπούλου, 167.000 ευρώ κατά τον ίδιο, ήταν η προμήθεια για την μεγάλη κατάθεση Μαυρίδη. Διέψευσε τους ισχυρισμούς Οσβαλντ ότι όταν κινείτο ο λογαριασμός Μαυρίδη έμπαιναν χρήματα στο λογαριασμό της συζύγου του.














































































































































ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σχόλια