Κύριε Δένδια η ΕΑΒ είχε από το 2017 το 1ο anti-drone radar τον "Τηλέμαχο"


Μπάμπης Παπασπύρος

Ακολουθεί απόσπασμα από την: Αγόρευση ΥΕΘΑ Ν. Δένδια κατά τη συζήτηση στη Βουλή με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος από τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη για τον προγραμματισμό των αμυντικών εξοπλισμών και την αμυντική πολιτική της χώρας.

"Γιατί με την παλιά αντίληψη που λέγεται «πάω στο ράφι και αγοράζω» η χώρα δεν πήγαινε κάπου. Ήταν προφανές αυτό. Και το ΕΛΚΑΚ χρειάζεται κάθε δυνατή στήριξη. Αλλά θα δείτε, θα έχει αποτελέσματα, έχει ήδη αποτελέσματα.


Ο «Κένταυρος» το πρώτο ελληνικό anti-drone , είναι το πρώτο περήφανο αποτέλεσμα αυτής της προσέγγισης.

Και δεν είναι μυστικό να σας πω, το ’19 η χώρα δεν είχε ούτε ένα anti-drone, ούτε ένα για δείγμα. Όταν η απειλή παρήγαγε drones σωρηδόν.

Και πάλι όμως ουδείς άσκησε κριτική για όλα αυτά..."

Σχόλια:

Θυμίζουμε τι είναι και τι κάνει ένα anti-drone σύστημα...

τεχνολογία Anti-Drone (Anti-Drone), επίσης γνωστή και ως τεχνολογία counter-UAS (Unmanned Aircraft System), C-UAS ή counter-UAV (Unmanned Aerial Vehicle), αναφέρεται σε ένα σύστημα που μπορεί να ανιχνεύσει και να απενεργοποιήσει τα drones."


Δηλαδή ένα σύστημα ικανό να ανιχνεύει, να παρακολουθεί, να αναγνωρίζει και να αντιμετωπίζει την κακόβουλη χρήση drones (USA, Science and Technology Directorate).

Με βάση τα ανωτέρω που αναφέρονται στο τι έναι και τι κάνουν τα συστήματα anti-drone, η δήλωση του κ. Δένδια ότι: "το ’19 η χώρα δεν είχε ούτε ένα anti-drone, ούτε ένα για δείγμα" δεν είναι απόλυτα ακριβής...

Δεν είναι ακριβής διότι απ τα τέλη του 2016 αρχές του 2017, κατασκευάσθηκε το 1ο anti-drone 100% ελληνικής σχεδίασης & κατασκευής σύστημα (radar) "ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ" της ΕΑΒ.

Ο ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ  για τους μη γνωρίζοντες ήταν αρχικά ένα FMCW radar anti-drone (μικρής & μεσαίας εμβέλειας) που εντόπιζε κινούμενους στόχους και drones-mini drones. 




Ο Τηλέμαχος έχει παρουσιαθεί ανελλιπώς από το 2017 σε επισκέψεις, διεθνείς εκθέσεις (IDEX, EDEX, DEFEA 2023 κλπ) και στο ATHENS Flying Week

Προφανώς και δεν κάλυπτε όλο το φάσμα των anti-drone απαιτήσεων, αλλά πολύ εύκολα θα μπορούσε να συνδεσθεί και ενισχυθεί με έναν παρεμβολέα δικό της ή άλλης εταιρείας για να καλύπτει συνολικά τις απαιτήσεις. Αυτο λέγεται integration και αυτό κάνουν ΟΛΕΣ οι εταιρείες σε όλο τον κόσμο, απλούστατα επειδή καμμιά εταιρεία δεν φτιάχνει τα πάντα μόνη της.


Σύμφωνα με διαφημιστικά φυλλάδια της ΕΑΒ, η  εταιρεία έχει αναπτύξει και παρεμβολέα ο οποίος θα συνεργάζεται με το radar "Τηλέμαχος", ώστε να αντιμετωπίζει κακόβουλα drones

Σχόλια