Το να επανέλθει η Τουρκία στο F-35 ανταμείβει έναν υποτιθέμενο σύμμαχο που συμπεριφέρεται σαν αντίπαλος

Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2025. (Υπηρεσία Τύπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών μέσω AP)

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζητά συγχώρεση.

Την περασμένη εβδομάδα,  ζήτησε από  τον Πρόεδρο Τραμπ να ξαναδεχτεί την Τουρκία στο πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 πέμπτης γενιάς stealth, από το οποίο αποκλείσθηκε το 2019 μετά την απόκτηση του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400 που αποτελεί σημαντική απειλή στον κυβερνοχώρο για το ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία αποβλήθηκε από το πρόγραμμα F-35 επειδή απέκτησε  το ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-400, παρά τις σαφείς προειδοποιήσεις από την Ουάσιγκτον και άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ. Οι ανησυχίες ήταν πραγματικές: η ενεργοποίηση και η λειτουργία ενός ρωσικού συστήματος αεράμυνας οπουδήποτε κοντά σε αεροπλάνα F-35 θα τις διακυβεύσει σοβαρά. Αυτό συμβαίνει επειδή το S-400 έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει, να παρακολουθεί και να στοχεύει το F-35 (και άλλα αεροσκάφη).  

Η Μόσχα θα αποκτούσε έτσι πολύτιμες πληροφορίες  για να τους βοηθήσει να καταρριφθούν. Η Άγκυρα αγνόησε τις προειδοποιήσεις, με αποτέλεσμα όχι μόνο την απομάκρυνσή της από το πρόγραμμα των F-35, αλλά και  τις κυρώσεις των ΗΠΑ  σύμφωνα με τον νόμο για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής .

Ο Ερντογάν έχει απορρίψει τις εκκλήσεις για εκποίηση των S-400 από την Τουρκία, λέγοντας ότι ήταν μια « τελειωμένη συμφωνία ». Η μόνη σωτήρια χάρη του είναι ότι δεν έχει ενεργοποιήσει το σύστημα. Ο Ερντογάν ζητά τώρα από την κυβέρνηση Τραμπ να αναθεωρήσει, να ξεχάσει. Αλλά οι S-400 δεν στάλθηκαν ποτέ πίσω στη Ρωσία ή στην Ουκρανία (μια πολύ καλύτερη επιλογή). Τούρκοι αξιωματούχοι λένε ότι δεν θέλουν να προσβάλλουν τον Ρώσο ισχυρό άνδρα Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Όμως η Άγκυρα δεν είχε κανένα πρόβλημα να προσβάλει τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ τα τελευταία χρόνια. Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί με συνέπεια την ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ για να υπονομεύσει τη συμμαχία. Η Τουρκία κράτησε την προσπάθεια της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ για σχεδόν δύο χρόνια.

Ο Ερντογάν  υπονόμευσε  τη συνεργασία της Ουάσιγκτον με τους Κούρδους της Συρίας, οι οποίοι πολέμησαν γενναία το Ισλαμικό Κράτος στη βόρεια Συρία. Υποδεικνύοντας τις διασυνδέσεις της συριακής κουρδικής παράταξης YPG με την τουρκική τρομοκρατική ομάδα PKK, ο Ερντογάν έχει απειλήσει την περιφερειακή σταθερότητα βομβαρδίζοντας επανειλημμένα κουρδικούς στόχους.

Ο Ερντογάν είναι προστάτης της Χαμάς, της ομάδας που έσφαξε 1.200 Ισραηλινούς στις 7 Οκτωβρίου 2023 και ξεκίνησε έναν πόλεμο που συγκλόνισε τη Μέση Ανατολή. Ο Ερντογάν  επαινεί  τη Χαμάς ως «μια ομάδα μουτζαχεντίν που υπερασπίζεται τα εδάφη τους». Ο υπουργός Εξωτερικών της Άγκυρας, Χακάν Φιντάν, φιλοξένησε τους ηγέτες της Χαμάς στην Τουρκία το Σαββατοκύριακο . Τον περασμένο μήνα, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σαάρ  είπε  σε αντιπροσωπεία των ΗΠΑ ότι η Τουρκία βοηθά το Ιράν να μεταφέρει λαθραία κεφάλαια στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Φιλοδοξώντας για περιφερειακή κυριαρχία, η Τουρκία τρομοκρατεί την ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα. Τουρκικά σκάφη και αεροσκάφη  αμφισβητούν τακτικά  το κυρίαρχο έδαφος, τον εναέριο χώρο και τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες της Ελλάδας και της Κύπρου. Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης ανησυχητικός είναι ο διττός ρόλος της Τουρκίας στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Από τη μία πλευρά, η Άγκυρα παρείχε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και έκλεισε  τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στα ρωσικά πολεμικά πλοία όταν ξεκίνησε ο πόλεμος το 2022.

Ωστόσο, η Τουρκία διατήρησε επίσης στενούς εμπορικούς και ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία. Είναι ένας αγωγός για τη ρωσική αποφυγή των δυτικών κυρώσεων, μεταξύ άλλων μέσω του  έργου πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στο Akkuyu  , το οποίο κατασκευάζεται, ανήκει και λειτουργεί από τη ρωσική Rosatom.

Εν τω μεταξύ, ένα σημαντικό  ποσοστό των παράνομων προμηθειών από τη Ρωσία δυτικών εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται σε στρατιωτικό υλικό διέρρευσε μέσω της Τουρκίας.

Τέλος, η Τουρκία  φιλοδοξεί  να ενταχθεί σε ομίλους όπως οι BRICS και οργανώσεις όπως ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης που επιδιώκουν να υπονομεύσουν την υπό την ηγεσία των ΗΠΑ παγκόσμια τάξη προς όφελος της Ρωσίας και της Κίνας. Δεδομένης της πρόσφατης εσωτερικής καταστολής της Άγκυρας και της παράνομης καταστολής της πολιτικής αντιπολίτευσης, η Τουρκία φαίνεται όλο και περισσότερο κατάλληλη για αυτούς τους οργανισμούς σε σύγκριση με το ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, η Ουάσιγκτον συνεχίζει να προσφέρει στην Άγκυρα ευκαιρίες να δεσμευτεί εκ νέου στη διατλαντική συμμαχία. Σε αντάλλαγμα που επέτρεψε στη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, το Κογκρέσο ενέκρινε  την πώληση και αναβάθμιση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μπάιντεν. Αλλά τα F-16 προφανώς δεν ήταν αρκετά. Η Άγκυρα θέλει να επιστρέψει στο πρόγραμμα των F-35. Και η κυβέρνηση Τραμπ φαίνεται ανοιχτή σε αυτό.

Ό,τι κι αν συμβεί στη συνέχεια, το τίμημα εισόδου πρέπει να είναι υψηλό. Η Άγκυρα πρέπει να επιδείξει την προθυμία της να συμμετάσχει σε μια σημαντική διόρθωση πορείας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με τις ΗΠΑ Συγκεκριμένα, η Τουρκία πρέπει να επιλύσει πλήρως το ζήτημα των S-400.

Κυκλοφορούν φήμες ότι η κυβέρνηση θα επέτρεπε στην Τουρκία να καταστρέψει ένα στοιχείο του συστήματος για να το καταστήσει μη λειτουργικό. Αυτό είναι ανεπαρκές. Η καταστροφή ολόκληρου του συστήματος είναι μια λύση. Ένα άλλο θα ήταν η παροχή του συστήματος στην Ουκρανία. Ένα άλλο θα ήταν να το παραδώσουν σε Αμερικανούς τεχνικούς για να μελετήσουν τη ρωσική πλατφόρμα.

Ο Ερντογάν πρέπει επίσης να πιεστεί να σταματήσει την υποστήριξη των τρομοκρατικών οργανώσεων. Πρέπει να διακόψει όλους τους δεσμούς με τη Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου του κλείσιμου των γραφείων της, της έκδοσης γνωστών λειτουργών και της ανάκλησης του νομικού τους καθεστώτος στην Τουρκία. Τα χρήματα που ρέουν προς τη Χεζμπολάχ πρέπει επίσης να τελειώσουν τώρα.

Τέλος, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να απαιτήσει από την Τουρκία να υποστηρίξει πλήρως το καθεστώς διεθνών κυρώσεων κατά της Μόσχας και να σταματήσει τη ροή αγαθών διπλής χρήσης που βοηθούν την παράνομη πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Μετά από αυτό, οι δύο χώρες μας μπορούν να μιλήσουν για τη στρατιωτική λίστα επιθυμιών της Τουρκίας.

Το F-35 θα βοηθήσει στην υπεράσπιση της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ για τις επόμενες δεκαετίες. Μόνο οι πιο έμπιστοι σύμμαχοί μας θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αυτήν την τεχνολογία. Η Τουρκία δεν πληροί αυτό το πρότυπο αυτή τη στιγμή. Είναι λογικό να παρέχουμε μονοπάτια για την Άγκυρα για να επανενταχθεί στον σύλλογο. Αλλά το να καλωσορίσουμε την Τουρκία αυτή τη στιγμή θα ανταμείβει έναν υποτιθέμενο σύμμαχο που συμπεριφέρεται σαν αντίπαλος

The Hill


Σχόλια