Είναι τα ανθεκτικά σε ηλεκτρονικές παρεμβολές ουκρανικά και ρωσικά drones οπτικών ινών ασταμάτητα;


Στο εξελισσόμενο τοπίο του σύγχρονου πολέμου, τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία αναπτύσσουν drones ελεγχόμενα με οπτικές ίνες που είναι αδιαπέραστα από ηλεκτρονικές παρεμβολές. Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν μπορούν οι τρέχουσες τεχνικές anti-drone να τα σταματήσουν;

Το τελευταίο διάστημα έχουν αναπτυχθεί Drones FPV που ελέγχονται από ένα καλώδιο οπτικών ινών  και όχι από ένα ραδιοσήμα ενώ μεταφέρουν πεντακάθαρο βίντεο.
Η Ρωσία τα χρησιμοποιεί κατά χιλιάδες, οπότε το ερώτημα που τίθεται είναι, τι μπορεί να γίνει για να τα σταματήσει κανείς;
Ο ειδικός στα drone, καθηγητής Peter Lee από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, δήλωσε στο BFBS Forces News ότι "η αρχή ενός drone οπτικών ινών είναι πολύ απλή… πάρτε ένα τυπικό drone FPV και συνδέστε ένα καρούλι από καλώδιο οπτικών ινών στο σώμα".
«Δεν παρέχει ρεύμα – αυτό εξακολουθεί να προέρχεται από μπαταρίες», εξήγησε.
«Αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο του drone και την μετάδοση βίντεο υψηλής ποιότητας, εξαλείφοντας οποιαδήποτε από τις ραδιοεκπομπές που καθιστούν ένα UAV ανιχνεύσιμο και καθιστώντας το drone ανεπηρέαστο από ηλεκτρονικές παρεμβολές.
«Το βάρος του φορτίου των οπτικών ινών μειώνει ελαφρώς τον χρόνο πτήσης και το ωφέλιμο φορτίο των όπλων, αλλά αυτά τα drones μπορούν ακόμα να πετάξουν περισσότερα από 20 χιλιόμετρα στις γραμμές του εχθρού και να παραμείνουν στον αέρα για περίπου 20 λεπτά».
Ο καθηγητής Lee πρόσθεσε: «Η διακοπή του σήματος είναι πολύ δύσκολη επειδή δεν υπάρχει εκπομπή, οπότε πώς διακόπτεται η επικοινωνίας μέσω οπτικών ινών; Είναι τεχνικά πολύ δύσκολο.
Η Ρωσία ήταν η πρώτη που εισήγαγε drones FPV οπτικών ινών , χρησιμοποιώντας τα για αναγνώριση και επιθέσεις στις ουκρανικές δυνάμεις.
Ένας κύλινδρος 1,5kg καλωδίου οπτικών ινών είναι αρκετός για να παρέχει ένα drone με εμβέλεια 10km, ενώ μεγαλύτερα καρούλια παρέχουν ακόμη μεγαλύτερη εμβέλεια. 
Η Ουκρανία αναπτύσσει τη δική της έκδοση αυτών των drones και υπάρχουν αναφορές ότι αναπτύσσει επίσης ανιχνευτές ήχου που μπορούν να αναγνωρίσουν εισερχόμενα εναέρια οχήματα χωρίς πλήρωμα (UAV).
Τον Δεκέμβριο, ο βρετανικός στρατός δοκίμασε επιτυχώς ένα ενεργειακό κατευθυνόμενο όπλο ραδιοσυχνοτήτων υψηλής ισχύος.
Αυτή η συσκευή χρησιμοποιεί ραδιοκύματα υψηλών συχνοτήτων για να βλάψει κρίσιμα εξαρτήματα μέσα στα drones. 
Μακροπρόθεσμα, τα laser είναι μια άλλη πιθανή απάντηση... Το Βασιλικό Ναυτικό της Βρετανίας αναμένεται να  τοποθετήσει το σύστημα laser Dragonfire στα πλοία του από το 2027. 

Σε κάθε περίπτωση για την εφαρμογή των ανωτέρω τεχνικών βασική προϋπόθεση είναι η αποκάλυψη τους. Στην παρούσα φάση η χρήση εξελιγμένων radar doppler αποτελεί μια αξιόπιστη λύση.
Προς το παρόν, η εύρεση τρόπου κοπής του καλωδίου οπτικών ινών φαίνεται να είναι η μόνη ρεαλιστική λύση.

forcesnews

Σχόλια