Η Ινδική Πολεμική Αεροπορία σε αναζήτηση καμικάζι drone και anti-drone συστημάτων για εξουδετέρωση σμήνους εχθρικών drones


Μόλις εντοπιστούν εχθρικά σμήνη (swarm) drones, τα drones καμικάζι θα τους επιτίθενται.

Με τα εχθρικά σμήνη drones να αποτελούν μια διαρκώς αυξανόμενη απειλή στο σημερινό πεδίο μάχης, η ινδική Πολεμική Αεροπορία (IAF) αναζητεί ένα σύστημα drone "Καμικάζι" για την προστασία ζωτικών εγκαταστάσεων από σμήνη εχθρικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV). Η IAF έχει εκφράσει μια αρχική απαίτηση για 20 τέτοια συστήματα.

Ο όρος Καμικάζι χρονολογείται από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ιαπωνικά αεροσκάφη φορτωμένα με εκρηκτικά έκαναν σκόπιμα αυτοκτονικές επιθέσεις σε εχθρικούς στόχους.

Το σύστημα κατά του σμήνους drones έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζει drones, τα οποία μπορούν να επιτεθούν σε ζωτικές εγκαταστάσεις από πολλές κατευθύνσεις. Μόλις εντοπιστούν σμήνη drones, τα drones Καμικάζι με προσαρτημένα εκρηκτικά μπορούν να τους επιτεθούν, εκρηγνυόμενα πλησίον τους. Ένα αίτημα για πληροφορίες (RFI) για το σύστημα εκδόθηκε από την IAF στις 8 Ιανουαρίου.

Το σύστημα θα είναι επίσης ικανό να παρέχει λύση «soft-kill», βασισμένη σε παρεμβολές ραδιοσυχνοτήτων μεταξύ drones και ελεγκτή εδάφους και των συστημάτων δορυφορικής πλοήγησης τους.

Τα drones Swarm είναι μια ομάδα πολλών drones που λειτουργούν ταυτόχρονα ως ενιαία οντότητα, από έναν ελεγκτή για την επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου. Αυτά τα drones, σύμφωνα με το RFI, παίζουν κυρίαρχο ρόλο σε μελλοντικές συγκρούσεις, καθώς είναι σχετικά φθηνά και μπορούν να κατασκευαστούν εύκολα.

Η IAF διερευνά την εισαγωγή ενός συστήματος τοποθετημένου σε όχημα, ικανό να λειτουργεί σε όλες τις καιρικές συνθήκες και να εκτοξεύει πολλαπλά drones Καμικάζι. Ένα τέτοιο σύστημα, σύμφωνα με την IAF, θα πρέπει να είναι ικανό να αναχαιτίζει και να προκαλεί έκρηξη στην περιοχή των εχθρικών UAV που μπορεί να ποικίλλουν από μικρο-drones βάρους μικρότερου των 250 γραμμαρίων έως μεγάλα drone βάρους άνω των 200 κιλών.

Θα πρέπει να παρέχει ολοκληρωμένη λύση βασισμένη σε πολλούς αισθητήρες που περιλαμβάνει παρεμβολείς, radar και ηλεκτροοπτικά (EO/IR), για να επιτρέπει στους ελεγκτές να ανιχνεύουν, να παρακολουθούν, να αναγνωρίζουν, να προσδιορίζουν και να εξουδετερώνουν πολλά εχθρικά σμήνη ταυτόχρονα.

Οι ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούν ήδη αρκετούς τύπους μη επανδρωμένων αεροσκαφών για διάφορους σκοπούς, μερικά από τα οποία έχουν αναπτυχθεί εγχώρια ενώ άλλα έχουν προέλθει από ξένους κατασκευαστές. Αυτό περιλαμβάνει μη επανδρωμένα αεροσκάφη Καμικάζι μεγάλης εμβέλειας και περιφερόμενα πυρομαχικά (loiter munitions) που έχουν σχεδιαστεί για να χτυπούν εχθρικούς επίγειους στόχους.

tribuneindia

Σχόλια