Από το "Patriot" στο "Drone Dome": Μαθήματα κοινής λογικής και συνεργασίας για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία και τους επικριτές της


Μπάμπης Παπασπύρος

Η ανάπτυξη σύγχρονων αμυντικών (αλλά και εμπορικών) συστημάτων βασίζεται σε θεμελιώδεις αρχές συνεργασίας, εξειδίκευσης και ολοκλήρωσης τεχνολογιών από διαφορετικές εταιρείες. Αυτό το μοντέλο, που εφαρμόζεται παγκοσμίως, επιτρέπει τη δημιουργία καινοτόμων λύσεων που καλύπτουν τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων.
Παραδείγματα Επιτυχημένων Συστημάτων
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το αντιαεροπορικό σύστημα PATRIOT MIM-104, το οποίο αναπτύχθηκε από τη Raytheon σε συνεργασία με κορυφαίους υποκατασκευαστές (subcontractors). Οι κύριοι και βασικοί συνεργάτες που συνέβαλαν στην επιτυχία του είναι:

  • Raytheon Missiles & Defense: Κύριος κατασκευαστής του συστήματος, υπεύθυνη για τον πύραυλο PAC-2 και PAC-3
  • Lockheed Martin: Παρέχει το σύστημα κατεύθυνσης και ελέγχου πυραύλων (Missile Guidance System) για τους πυραύλους PAC-3, εξασφαλίζοντας ακρίβεια στην προσβολή στόχων.
  • Aerojet Rocketdyne: Κατασκευάζει τους κινητήρες στερεών καυσίμων για τους πυραύλους PAC-3, προσφέροντας ώθηση και αξιοπιστία.
  • Northrop Grumman: Συμμετέχει στην ανάπτυξη αισθητήρων και συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου, ενισχύοντας τις δυνατότητες ανίχνευσης και αντιμετώπισης απειλών.
  • BAE Systems: Παρέχει συστήματα ελέγχου πυρός και υποστηρίζει την ακριβή ανίχνευση στόχων.
  • Kongsberg Defence & Aerospace: Συμβάλλει με συστήματα διοίκησης και ελέγχου (Command and Control Systems) για τη διασύνδεση του PATRIOT με άλλες πλατφόρμες.
Αντίστοιχα ένα μικρότερης κλίμακας σύστημα, το "Drone Dome" της ισραηλινής RAFAEL αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα επιτυχούς συνεργασίας. 




Το Drone Dome, σχεδιασμένο για την ανίχνευση και καταστολή drones, ενσωματώνει:

  • Radar RPS-42 της DRS Leonardo,
  • Ηλεκτροπτικούς αισθητήρες SPEED-ER της CONTROP,
  • Σύστημα εντοπισμού RF συχνοτήτων και
  • Σύστημα παρεμβολών.
Η RAFAEL αναλαμβάνει τον ρόλο του integrator, προσθέτοντας τα δικά της συστήματα και λογισμικό, σε αυτά των υποκατασκευαστών, για να παραδώσει ένα ολοκληρωμένο προϊόν. Αυτή η πρακτική είναι παγκοσμίως αποδεκτή και αναγκαία για την ανάπτυξη προηγμένων αμυντικών τεχνολογιών.
Η Ελληνική Πραγματικότητα
Στην Ελλάδα, δυστυχώς, ορισμένες νοοτροπίες και συμφέροντα λειτουργούν ανασταλτικά απέναντι σε κάθε πρωτοβουλία, συνεργασία και νέα ιδέα. Η απογοήτευση προκύπτει από τη διαπίστωση πως η συνεχής υπονόμευση, η άρνηση για συνεργασία και η κριτική χωρίς προτάσεις δημιουργούν ένα τοξικό περιβάλλον. Αυτό το περιβάλλον μόνο κακό προκαλεί στην αμυντική βιομηχανία και την πορεία της προς την καινοτομία.
Πρόσφατα παραδείγματα περιλαμβάνουν τα anti-drone συστήματα " ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ" και " ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ της ΕΑΒ. 


Για τα εν λόγω συστήματα, είδαν το φως της δημοσιότητας ανακριβή άρθρα που αμφισβητούν το κατά πόσο τα συστήματα αυτά είναι προϊόντα της ΕΑΒ και την αποτελεσματικότητά τους
Η αποτελεσματικότητα των δυο συστημάτων όχι μόνο δεν αμφισβητείται, μιας και έχει αποδειχθεί σε δοκιμές και στην πράξη, αλλά είναι καλύτερη από τα περισσότερα αντίστοιχα anti-drone συστήματα... 
Αντί να στηρίξουμε τέτοιες προσπάθειες ανάπτυξης νέων-καινοτόμων συστημάτων, εμφανίζεται τοξική κριτική, που υπονομεύει την πρόοδο της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
Επιπρόσθετα και μετά τις πρόσφατες συμφωνίες μεταξύ Ισραηλινής εταιρείας IAI με ΕΑΒ & MILTECH, θεωρούμε δεδομένο ότι τα anti-drone συστήματα της ΕΑΒ (ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ & ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ), αλλά και συστηματα της MILTECH, θα αποτελέσουν κομμάτι του anti-drone θόλου.
Η Αναγκαιότητα Κοινής Λογικής και Συνεργασίας
Η κριτική είναι απαραίτητη για την πρόοδο και την εξέλιξη. Ωστόσο, όταν ασκείται χωρίς προτάσεις ή με στόχο την απαξίωση, γίνεται τροχοπέδη. Για να προχωρήσουμε μπροστά, είναι απαραίτητο να:
  • Αναγνωρίσουμε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ εταιρειών.
  • Στηρίξουμε εγχώριες προσπάθειες και καινοτομίες.
  • Δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που ευνοεί την πρόοδο, αντί να την εμποδίζει.
Συμπέρασμα
Η ανάπτυξη καινοτόμων αμυντικών συστημάτων απαιτεί συνεργασία, εξειδίκευση και υποστήριξη. Παραδείγματα διεθνών συνεργασιών όπως το PATRIOT και το Drone Dome είναι κοινή λογική και πρακτική.
Κανείς και καμιά εταιρεία δεν μπορεί να κάνει τα πάντα, όσο κι αν το θέλει...
Στην Ελλάδα, είναι καιρός να αφήσουμε πίσω τις τοξικές νοοτροπίες και να υιοθετήσουμε την κοινή λογική και τη συνεργασία ως θεμέλια για την πρόοδο της αμυντικής βιομηχανίας μας.

Σχόλια