Η άμυνα της Ελλάδας είναι απαραίτητη για την προστασία των εδαφών και των συμφερόντων της στην Ανατολική Μεσόγειο. Αν και η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία πρόσφατα πρόσθεσε τα Rafale στον στόλο του, τα Mirage 2000-5 παραμένουν πολύ χρήσιμα και αποτελεσματικά αεροσκάφη. Αυτά τα αεροπλάνα έχουν ακόμα σημαντικό ρόλο να παίξουν και είναι λογικό να τα κρατήσουμε. Να γιατί.
Το Mirage 2000-5, ένα αεροσκάφος υψηλών επιδόσεων που συμπληρώνει το Rafale
Τα Mirage 2000-5 είναι μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων και χρήσεων. Είναι σε θέση να εκτελούν διαφορετικές αποστολές, όπως εναέρια μάχη, βομβαρδισμοί και επιθέσεις ακριβείας κατά θαλάσσιων στόχων.
Χάρη στους πυραύλους MICA και τους αντιπλοϊκούς πυραύλους Exocet, τα Mirage ταιριάζουν πολύ καλά στη στρατηγική της Ελλάδας. Με μικρές αναβαθμίσεις, τα Mirage μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν Exocet για σημαντικές αποστολές στη θάλασσα.
Τα Rafale, τα οποία είναι νεότερα και πολύ προηγμένα τεχνολογικά, μπορούν να επικεντρωθούν σε σύνθετες και στρατηγικές αποστολές. Εν τω μεταξύ, το Mirage 2000-5 μπορεί να εκτελέσει αποστολές προστασίας του εναέριου χώρου και της θαλάσσιας ζώνης. Τα Rafale και τα Mirage σχηματίζουν μια αποτελεσματική και ισχυρή ομάδα.
Ένας ποικίλος και στιβαρός Ελληνικός στόλος μαχητικών
Το Mirage 2000-5, το Rafale και τα F-16 φέρνουν το καθένα μοναδικά πλεονεκτήματα. Τα Mirage, ειδικότερα, είναι γνωστά για την αξιοπιστία τους και την ικανότητά τους να ανταποκρίνονται γρήγορα όταν χρειάζεται.
Διατηρώντας αυτά τα αεροπλάνα, η Ελλάδα μειώνει τον κίνδυνο υπερβολικής εξάρτησης από ένα μόνο μοντέλο αεροπλάνου. Αυτό κάνει την αεράμυνα πιο ευέλικτη και πιο ανθεκτική σε απρόβλεπτα γεγονότα.
Μια ενισχυμένη συμμαχία με τη Γαλλία
Τα Mirage 2000-5 αποτελούν επίσης σύμβολο των στενών σχέσεων Ελλάδας και Γαλλίας. Διατηρώντας αυτά τα αεροπλάνα, η Ελλάδα συνεχίζει να συνεργάζεται με τη Dassault Aviation, τη γαλλική εταιρεία που κατασκευάζει τα Mirage και Rafale.
Αυτή η συνεργασία ενισχύει τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών και ανοίγει την πόρτα για κοινά στρατιωτικά έργα στο μέλλον. Η Γαλλία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος της Ελλάδας στη Μεσόγειο και η διατήρηση των Mirage βοηθά στη διατήρηση αυτής της στρατηγικής εταιρικής σχέσης.
Μια οικονομική και βολική επιλογή για την Αθήνα
Η αγορά νέων αεροπλάνων για την αντικατάσταση των Mirage θα ήταν πολύ ακριβή. Αλλά αυτά τα αεροπλάνα μπορούν ακόμα να εκσυγχρονιστούν για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους. Για παράδειγμα, είναι δυνατή η εγκατάσταση των συστημάτων Link16 και του λογισμικού τους.
Αυτές οι βελτιώσεις κάνουν το Mirage πιο ικανό για σύγχρονες αποστολές, ενώ παραμένει λιγότερο ακριβό από την αγορά εντελώς νέων αεροσκαφών. Αυτή είναι μια πρακτική και οικονομική λύση για την Ελλάδα, η οποία μπορεί έτσι να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα Mirage της για αρκετά χρόνια ακόμα.
Συμπέρασμα
Τα Mirage 2000-5 είναι απαραίτητα αεροσκάφη για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ακόμη και με την άφιξη του Rafale. Η ικανότητά τους να εκτελούν ποικίλες αποστολές, ιδιαίτερα στη θάλασσα, είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της Ελλάδας. Διατηρώντας και εκσυγχρονίζοντας αυτά τα αεροπλάνα, η Ελλάδα ενισχύει την άμυνά της εξοικονομώντας πόρους.
Επιπλέον, η κίνηση υποστηρίζει τη στρατηγική της σχέση με τη Γαλλία, βασικό εταίρο στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα Mirage 2000-5 δεν είναι μόνο αεροσκάφη υψηλών επιδόσεων, αλλά και στρατηγικό και διπλωματικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα.
Ιωάννης Σιδηρόπουλος, LL.M (LSE, UvA), Δικηγόρος, Ακαδημαϊκός ερευνητής στη Διπλωματική Ακαδημία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.