Τα συστήματα "ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ" & "ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ" της ΕΑΒ υπερτερούν έναντι των περισσοτέρων γνωστών συστημάτων anti-drone
Μπάμπης Παπασπύρος
Η ανωτέρω εργασία εστιάζει στις τεχνολογίες ανίχνευσης και εξουδετέρωσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV), με επίκεντρο εξελιγμένα radar & αισθητήρες και τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης για την προστασία των αεροδρομίων από απειλές.
Η μελέτη προτείνει ένα καινοτόμο anti-drone σύστημα και αρχιτεκτονική βασισμένη σε AI για βελτιωμένη ανίχνευση και αποτελεσματικότητα εξουδετέρωση, διασφαλίζοντας ισχυρή προστασία.
Η αυξανόμενη χρήση UAVs, κοινώς γνωστά ως drones, αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια κρίσιμων υποδομών & οπλικών συστημάτων, αναδεικνύοντας την επείγουσα ανάγκη για την ανάπτυξη αποτελεσματικών αντιμέτρων.
Τεχνολογικές Λύσεις Αντιμετώπισης των UAV
Η παρούσα έρευνα αναλύει τις τρέχουσες τεχνολογίες ανίχνευσης UAV με τη χρήση radar, καθώς και την ανάπτυξη νέων αρχιτεκτονικών που συνδυάζουν radar και τεχνητή νοημοσύνη (AI) για την έγκαιρη και ακριβή ανίχνευση και εξουδετέρωση αυτών των συσκευών. Οι προτάσεις εστιάζουν κυρίως σε μικρά και πολυάριθμα UAV (swarm drones), τα οποία αποτελούν ιδιαίτερα δύσκολη πρόκληση για τις υπάρχουσες τεχνολογίες.
Η χρήση radar Doppler και micro-Doppler που χρησιμοποιεί το radar " ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ " της ΕΑΒ, έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική στην ανίχνευση των χαρακτηριστικών υπογραφών των drones, διευκολύνοντας τη διαφοροποίηση τους από άλλα αντικείμενα στον αέρα, όπως τα πουλιά. Επιπλέον, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επεξεργάζεται τα δεδομένα των radar σε πραγματικό χρόνο, βελτιώνοντας την ακριβή ταξινόμηση και την άμεση απόκριση στις απειλές.
Για να επεξηγήσουμε περαιτέρω τις προόδους και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των αναδυόμενων λύσεων στις τεχνολογίες anti-UAV, ο Πίνακας 1 παρέχει μια επισκόπηση διαφόρων υπαρχόντων γνωστών & προβεβλημένων συστημάτων.
Πίνακας 1 Σημείωση: N/A Not a available, N/M Not Mentioned |
Το ύψος αποκάλυψης των drones μέσω δεκτών RF & Radar, προϋποθέτει οπτική επαφή και σχετίζεται με το περιβάλλον και τις ικανότητες-τεχνολογία των radar
Η χρήση σμήνους drones και mini drones θέτει σημαντικές απειλές για την ασφάλεια, που απαιτούν αποτελεσματικά αντίμετρα.
Κάθε σύστημα αξιολογείται με βάση το τεχνολογικά στοιχεία, όπως τύποι radar, ενσωμάτωση αισθητήρων και μοναδικές δυνατότητες μετριασμού
Πολυεπίπεδες τεχνολογίες ανίχνευσης και εξουδετέρωσης
Μια από τις πιο σημαντικές παραμέτρους της μελέτης είναι η αποτελεσματικότητα των πολυεπίπεδων τεχνολογιών ανίχνευσης. Συνδυάζοντας radar Doppler, συστήματα ηλεκτρο-οπτικής/υπέρυθρης (EO/IR) τεχνολογίας, και συστήματα ανάλυσης εκπομπών RF, οι Ένοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ) μπορούν να ενισχύσουν την ικανότητά τους να εντοπίζουν και να παρακολουθούν τα UAV σε μικρές και μεσαίες αποστάσεις. Αυτό το πολυεπίπεδο σύστημα παρέχει καλύτερη ακρίβεια σε σχέση με τις μεμονωμένες τεχνολογίες ανίχνευσης, επιτρέποντας την έγκαιρη ανίχνευση των UAV και τον συντονισμό της αντίδρασης.
Οι τεχνολογίες εξουδετέρωσης (soft kill) περιλαμβάνουν τη χρήση συστημάτων παρεμβολής, όπως ο " ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ " της ΕΑΒ, για την αποδιοργάνωση των σημάτων επικοινωνίας των UAV, ενώ οι τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης συνεισφέρουν στην ανάλυση των δεδομένων των αισθητήρων και στη λήψη γρήγορων αποφάσεων για την αντιμετώπιση των απειλών σε πραγματικό χρόνο.
Αρχιτεκτονική για την αντιμετώπιση των UAV
Η προτεινόμενη αρχιτεκτονική για τα συστήματα ανίχνευσης και εξουδετέρωσης UAV συνδυάζει προχωρημένες τεχνολογίες που ενισχύουν την ικανότητα εντοπισμού και καταστολής των UAV σε ένα πολύπλοκο περιβάλλον.
Οι κύριες συνιστώσες της πρότασης περιλαμβάνουν:
- Radar συνεχούς κύματος (FMCW): Αυτό το σύστημα, όπως ο "ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ" της ΕΑΒ, προσφέρει ακριβείς μετρήσεις απόστασης και διόπτευσης των UAV, βοηθώντας στον έγκαιρο εντοπισμό τους.
- Radar Doppler: Χρησιμοποιείται με βάση την αρχή λειτουργίας τους, για την ανίχνευση και παρακολούθησή μικρών drones σε πολύ χαμηλά ύψη. Παράλληλα με τεχνικές AI ταυτοποιεί την ύπαρξη drones σε σχέση με άλλους στόχους. Η τεχνική αυτή είναι ενσωματωμένη στον "ΤΗΛΕΜΑΧΟ".
- Ηλεκτρο-Οπτικοί/Υπέρυθροι αισθητήρες (EO/IR): Παρέχουν οπτική επιβεβαίωση και βελτιωμένες δυνατότητες ανίχνευσης, προσφέροντας μια ολιστική εικόνα των UAV.
- Αποκάλυψη RF σημάτων & Παρεμβολή Η χρήση συστημάτων ευρείας ζώνης για την ανίχνευση συχνοτήτων παίζει καθοριστικό ρόλο στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των UAV. Αυτά τα συστήματα, όπως ο "ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ", επιτρέπουν την αποκάλυψη των συχνοτήτων που χρησιμοποιούνται από τα UAV για επικοινωνία και έλεγχο. Έτσι, τα συστήματα παρεμβολής μπορούν να στοχεύσουν συγκεκριμένα τις ενεργές συχνότητες των UAV, διακόπτοντας τις λειτουργίες τους χωρίς να προκαλούν παρεμβολές στα κρίσιμα συστήματα επικοινωνίας του αεροδρομίου. Αυτό το στοχευμένο σύστημα παρεμβολής διασφαλίζει τη συνέχιση των απαραίτητων επικοινωνιών για την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων ενώ παράλληλα καταστέλλει τις ανεπιθύμητες δραστηριότητες των UAV
Η αντιμετώπιση των UAV παραμένει μια ανοιχτή πρόκληση για την ασφάλεια των αεροδρομίων, ειδικά όσον αφορά τα swarm drones και τα μικρά UAV, τα οποία είναι πιο δύσκολο να ανιχνευτούν και να κατασταλούν. Η προτεινόμενη λύση συνδυάζει τις δυνατότητες πολλαπλών αισθητήρων και τεχνητής νοημοσύνης, προσφέροντας αυξημένη ακρίβεια στην ανίχνευση και πιο αποτελεσματική εξουδετέρωση των UAV.
Οι μελλοντικές έρευνες, πρέπει να εστιάσουν στην ανάπτυξη καλύτερων τεχνικών για την αντιμετώπιση των αυτόνομων σμηνών (swarm) drones που δεν βασίζονται στην επικοινωνία, καθώς και στην περαιτέρω βελτίωση των αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης για την κατηγοριοποίηση των απειλών. Εδώ διευκρινίζεται ότι UAVs ή Drones που λειτουργούν αυτόνομα & χωρίς εκπομπές, εντοπίζονται μόνο από radar.
Με τη συνεχή εξέλιξη των τεχνολογιών, οι Ε.Δ μπορούν να εξασφαλίσουν την ομαλή και ασφαλή λειτουργία τους, προστατεύοντας από τις αυξανόμενες απειλές των UAV.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.