Ας δούμε ένα απόσπασμα από τις χθεσινές απαράδεκτες δηλώσεις και αστήρικτες αιτιάσεις του τούρκου ΥΠΑΜ Γκιουλέρ :
«Το Καστελόριζο βρίσκεται πολύ κοντά στην Τουρκία και απέχει από εμάς 1.900 μέτρα. Είναι ένα από τα 23 νησιά που πρέπει να έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες. Ωστόσο, η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει το καθεστώς των περισσότερων από αυτά τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου, κατά παράβαση των συμφωνιών που έχει υπογράψει» υποστήριξε. Ανέφερε επίσης πως «η θέση της Τουρκίας σχετικά με τα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά είναι σαφής» εκτοξεύοντας απειλές: «Δεν είναι δυνατόν να παραβλέψουμε τον εξοπλισμό αυτών των νησιών και την παραβίαση του καθεστώτος τους. Έχουμε δηλώσει από το παρελθόν ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τα δικαιώματα που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες για να ανατρέψει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών αυτών».
Ας δούμε τώρα την θέση του Φόρειν Όφις επί του θέματος...
Στις αρχές του 1981, η Τουρκία ξεσηκώθηκε ξανά (όπως κάνει συχνά η Τουρκία) χρησιμοποιώντας ισχυρισμούς κατά της Ελλάδας, για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών του Αιγαίου, Λήμνου, Σαμοθράκης, Λέσβου, Χίου, Σάμου και Ικαρίας.
Ισχυριζόμενοι ότι είχαν αποστρατικοποιηθεί βάσει της Συνθήκης του Λονδίνου του 1913 και ότι με το άρθρο 12 της Συνθήκης της Λωζάνης το 1923, το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς της Λήμνου δεν άλλαξε από τη Σύμβαση του Μοντρέ.
Στις 15 Μαΐου 1981, ο τότε επικεφαλής της Βρετανικής Πρεσβείας στην Άγκυρα, διπλωμάτης RG Short, ενημέρωσε το Φόρεϊν Όφις και ζήτησε γνωμοδότηση. Στο Υπουργείο Εξωτερικών (στο Λονδίνο) την έρευνα όλων των σχετικών εγγράφων, Συμβάσεων, Συνθηκών κ.λπ. από το 1913, είχε αναλάβει η έμπειρη υπάλληλος του Τμήματος Ερευνών κα Angela Gillon.
Η κυρία Gillon έδωσε το αποτέλεσμα της έρευνάς της, στις 18 Ιουνίου 1981, στην οποία κατέληξε υπέρ της ελληνικής θέσης, εντοπίζοντας τις στρεβλώσεις που χρησιμοποιεί η Τουρκία.
Το αξιοσημείωτο συμπέρασμα της έρευνάς της στάλθηκε στη συνέχεια στο Νομικό Τμήμα του Υπουργείου Εξωτερικών όπου μελετήθηκε περαιτέρω από τον Νομικό Σύμβουλο κ. AI Aust, ο οποίος εξέφρασε επίσης τη γνώμη του στις 26 Ιουνίου 1981.
Η γνώμη του κ. Aust αποτελείται από 8 παραγράφους. Στις παραγράφους 3 και 4 δήλωσε τα εξής (από το αρχικό έγγραφο – διαβάστηκε στα Βρετανικά Εθνικά Αρχεία στο Kew):
Η γνωμάτευση του κ. Aust έχει 8 παραγράφους. Στις παραγράφους 3 και 4 γράφει επιγραμματικά: «‘Ετσι συμφωνώ με το συμπέρασμα της κας Γκίλον (Mrs Angela Gillon) ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί πως το στάτους αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, το οποίο χρονολογείται από την απόφαση των Δυνάμεων το 1914, που απέρρεε από την Συνθήκη του Λονδίνου, δεν ευσταθούν. ...
Και οι παράγραφοι 6 και 7 του (από το πρωτότυπο έγγραφο που διαβάστηκε στα Βρετανικά Εθνικά Αρχεία στο Kew):
Ο Διπλωμάτης RG Short, έχοντας ενημερωθεί για τις παραπάνω απόψεις από το Λονδίνο, απάντησε στις 7 Ιουλίου 1981 στον κ. AJF Caie του τμήματος της Νότιας Ευρώπης που χειριζόταν το θέμα. Αφού τους ευχαρίστησε όλους και την κ. Angela Gillon για την τόσο χρήσιμη έρευνα και τα σχόλια, πρόσθεσε:
Λεπτομέρειες για τις ανωτέρω αποκαλύψεις σε παλαιότερο άρθρο μας ΕΔΩ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.