Η έννοια «Καζάν-Καζάν» (win-win) εισήχθη στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών συνομιλιών για πρώτη φορά το 2013, όταν ο τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, και ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συζήτησαν το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και της τρομοκρατίας.
5/3/2013
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Τούρκος ομόλογός του Ερντογάν, έδωσαν κοινή συνέντευξη τύπου μετά τις συνομιλίες που είχαν.
Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι συζήτησαν για το θέμα της Χάλκης, τα θέματα ΑΟΖ και το θέμα της τρομοκρατίας, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
Απ την μεριά του ο Ερντογαν τόνισε ότι.. "Σε ότι αφορά την ΑΟΖ μπορούμε να συνεργαστούμε από κοινού και μοιραστήκαμε την άποψη ότι τα βήματα αυτά στην Ανατολική Μεσόγειο..γίνονται ΚΑΖΑΝ ΚΑΖΑΝ..."
Με απλά λόγια το ΚΑΖΑΝ ΚΑΖΑΝ σημαίνει "win win" δηλαδή συνεκμετάλλευση....
6/11/2024
Ο Φιντάν προτείνει «καζάν-καζάν» στο Αιγαίο
«Θα πάω στην Ελλάδα για να αναζητήσουμε λύσεις στα προβλήματά μας» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών - Μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης
Δύο ημέρες πριν από την άφιξή του στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον ομόλογό του, Γιώργο Γεραπετρίτη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν προτείνει λύση καζάν-καζάν στο Αιγαίο, όπως μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης από την Κωνσταντινούπολη.
«Θα πάω στην Ελλάδα για να αναζητήσουμε λύσεις στα προβλήματά μας» λέει ο κ. Φιντάν.
Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους δήλωσε: «Στο όραμα που διατύπωσε ο πρόεδρός μας έχουμε την αρχή να αναζητούμε λύσεις στα υπάρχοντα ζητήματα μας με την Ελλάδα με βάση την αρχή win-win. Συζητάμε τα υπάρχοντα προβλήματα με κατάλληλο τρόπο και στοχεύουμε στην επίλυσή τους με τρόπο που είναι προς το συμφέρον και των δύο μερών. Λέμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα γαλήνης».
Το τουρκικό δόγμα «Καζάν-Καζάν» επανέρχεται στο προσκήνιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ως μια πρόταση "συνεργασίας" και συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Πρόκειται για ένα μοντέλο παγίδα της τουρκίας, που θέτει στο επίκεντρο τη δήθεν την λογική της αμοιβαίας ωφέλειας, με σκοπό να μετατρέψει την περιοχή σε μια «θάλασσα γαλήνης», όπως ανέφερε πρόσφατα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, πριν την επίσκεψή του στην Αθήνα.
Ένα είναι σίγουρο ότι, ο δρόμος προς τη γαλήνη στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι εύκολος και χρειάζονται προσεκτικοί χειρισμοί εκ μέρους μας χωρίς "εκπτώσεις" από τις εθνικές μας θέσεις.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.