Το τηλεφώνημα Σολτς σε Πούτιν επιβεβαιώνει ότι οι εκλογές σε ΗΠΑ και Γερμανία αλλάζουν τα δεδομένα του πολέμου, κυρίως τη στάση της Δύσης απέναντι στη Μόσχα, που καλείται να δείξει διάθεση για διάλογο.
Όταν ένα τηλεφώνημα γίνεται «έκτακτη είδηση» από όλα τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ, τότε καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται για κάτι σπάνιας σημασίας. Αυτό συνέβη το απόγευμα της Παρασκευής, όταν η καγκελαρία ανακοίνωσε ότι ο Όλαφ Σολτς είχε μια συνομιλία διάρκειας μιας ώρας με τον πρόεδρο της Ρωσίας. Ο καγκελάριος είχε να συνομιλήσει δύο χρόνια με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, συνεπώς η κίνηση και μόνο δείχνει ότι κάτι αλλάζει πλέον στη στάση του Βερολίνου ενόψει των επικείμενων εκλογών του Φεβρουαρίου, αλλά και ως συνέπεια του εκλογικού αποτελέσματος στις ΗΠΑ.
Ο Σολτς είχε συνομιλήσει ήδη και με τον Ντόναλντ Τραμπ από τις πρώτες μέρες μετά την εκλογή του και είχε «απλώσει» χέρι συνεργασίας προς τον εκλεγμένο Αμερικανό πρόεδρο. Προφανώς και σε εκείνη τη συνομιλία δεν μπορεί παρά να εθίγη το θέμα του πολέμου της Ουκρανίας και ο καγκελάριος να προσπάθησε να εκμαιεύσει τις πραγματικές προθέσεις του συνομιλητή του.
Δεν ήταν ένα τυπικό τηλεφώνημα
Το «Ουκρανικό» απασχόλησε σχεδόν αποκλειστικά την ανταλλαγή απόψεων Σολτς Πούτιν με βάση τα όσα επίσημα και μη έγιναν γνωστά από την καγκελαρία. Το γεγονός και μόνο ότι η συνομιλία δεν ήταν τυπική και ολιγόλεπτη, αλλά διήρκεσε περισσότερο δημιουργεί υπόνοιες ότι δεν επρόκειτο απλώς για δύο παράλληλους μονολόγους, όπως είχε συμβεί συχνά στο παρελθόν, ειδικά λίγο πριν και λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Εκείνη η φωτογραφία των δύο στο μακρύ τραπέζι του Κρεμλίνου, ως μέτρο προφύλαξης στα «τελειώματα» της πανδημίας, έγινε και σύμβολο της διάστασης απόψεων μια εβδομάδα πριν βάλουν μπροστά τα ρωσικά τανκς με προορισμό το Κίεβο. Ηταν μόλις λίγο μετά το ξεκίνημα της τρικομματικής κυβέρνησης του καγκελάριου και έμελλε να στιγματίσει, αν όχι καταστρέψει την θητεία του με τις άμεσες και έμμεσες παρενέργειες αυτής της επίθεσης.
Εκλογικό μπόνους μέσω ειρήνευσης;
Ισως ο Σολτς να ελπίζει τώρα ότι μια προοπτική ειρήνευσης στην Ουκρανία, στο τέλος της θητείας του να μπορούσε να δώσει μια άλλη ώθηση στην αμφισβητούμενη υποψηφιότητά του και στο κόμμα του συνολικά. Άλλωστε δε μπορεί να αγνοήσει δύο δεδομένα. Ενα μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης στη Γερμανία επιθυμεί να τελειώσει ο πόλεμος και μάλιστα κάποιοι ψηφίζουν και κόμματα, που το έχουν κάνει αυτό «σημαία» τους. Και φυσικά τα δεδομένα αλλάζουν άρδην μετά την επικράτηση Τραμπ, ο οποίος επιμένει ότι είναι σε θέση να τελειώσει τον πόλεμο άμεσα. Η πληροφορία για μια άλλη τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού μεγιστάνα με τον Ρώσο «ηγεμόνα» διαψεύστηκε μεν από το Κρεμλίνο, αλλά η αίσθηση ότι υπάρχει πλέον η δυνατότητα να ανοίξει ένα κανάλι επικοινωνίας είναι ισχυρή.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.