Πόσα ATACMS διαθέτει η Ουκρανία και πώς θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει;

 


Δεν είναι σαφές πόσα ATACMS (MGM-140 Army Tactical Missile System) έχει το Κίεβο στη διάθεσή του. Ένας εκπρόσωπος της Lockheed Martin, η οποία κατασκευάζει τους πυραύλους, είπε πέρυσι ότι η εταιρεία παράγει περίπου 500 από αυτούς ετησίως.

Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της έχουν υποστηρίξει επανειλημμένα ότι το να επιτραπεί να χτυπήσει στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία θα τη βοηθήσει να αμυνθεί καλύτερα.

Τον Σεπτέμβριο, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντεκ Σικόρσκι είπε στο CNN «το θύμα της επιθετικότητας έχει το δικαίωμα να αμυνθεί και στο έδαφος του επιτιθέμενου».

Χρησιμοποίησε το παράδειγμα ενός ρωσικού χτυπήματος στη δυτική ουκρανική πόλη Lviv, που εξάλειψε μια ολόκληρη οικογένεια, για να καταδείξει τη σημασία της δυνατότητας της Ουκρανίας να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας αντί να περιμένει την απειλή να έχει εισέλθει στον ουρανό της Ουκρανίας.

«Ο πύραυλος που σκότωσε αυτή την οικογένεια εκτοξεύτηκε από ένα ρωσικό βομβαρδιστικό που πετούσε πάνω από το ρωσικό έδαφος από ένα ρωσικό αεροδρόμιο. Πείτε μου έναν λόγο για τον οποίο η Ουκρανία δεν θα έπρεπε να είναι σε θέση να απομακρύνει αυτό το βομβαρδιστικό και να εξαφανίσει αυτό το αεροδρόμιο», είπε ο Σικόρσκι.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, μια δεξαμενή σκέψης που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, εκτιμά ότι περίπου 250 ρωσικοί στρατιωτικοί στόχοι – συμπεριλαμβανομένων 17 αεροπορικών βάσεων – βρίσκονται στην εμβέλεια του ουκρανικού ATACMS.

CNN

Σχόλια