Τέσσερις μεταρρυθμίσεις και έξι επενδύσεις του ΥΠΕΘΑ στο μεσοπρόθεσμο 2025-2028



Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό-Διαρθρωτικό Σχέδιο (ΜΔΣ) της Ελληνικής Δημοκρατίας για την περίοδο 2025-2028

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Η Ελλάδα προέβη στην υιοθέτηση μιας μεταρρυθμιστικής πρωτοβουλίας, με στόχο την ενίσχυση της Εγχώριας Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, με τη συμβολή του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ). Ο πρωταρχικός σκοπός της μεταρρύθμισης είναι η υλοποίηση εξειδικευμένων δράσεων που αποσκοπούν στη συστηματική ενίσχυση και προώθηση της Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανικής Βάσης, καθώς και στη δημιουργία ενός εγχώριου συστήματος αμυντικής καινοτομίας, με τη στήριξη του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ). Η αποτελεσματική εφαρμογή της εν λόγω πολιτικής αναμένεται να συνεισφέρει καθοριστικά στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας, βελτιώνοντας την εξοπλιστική της αυτάρκεια. Με το Ν. 5110/2024, θεσμοθετήθηκε η σύσταση της ανώνυμης εταιρείας «Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας» που σκοπό έχει την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη δημιουργία εγχώριου οικοσυστήματος αμυντικής βιομηχανίας, με την ενεργό συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, που θα προάγει με τη σειρά του την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και εφαρμογών στους κλάδους της άμυνας και της ασφάλειας. Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης αυτής, θα εκπονηθεί επίσης σχέδιο αναθεώρησης της Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανικής Στρατηγικής, στην οποία θα καθοριστούν οι γενικές αρχές και κατευθύνσεις για την εγκαθίδρυση και διατήρηση της εγχώριας αμυντικής τεχνολογικής βιομηχανικής βάσης, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων που θα ενισχύσουν την έρευνα και ανάπτυξη, αλλά και την προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων, στους κρίσιμους στρατηγικούς τομείς της άμυνας και της ασφάλειας. Η αναθεωρημένη Εθνική Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική αναμένεται να εκδοθεί το 2025. Επιπλέον, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ), διοργανώνεται η υψηλών lπροδιαγραφών διεθνής αμυντική έκθεση, DEFEA, με στόχο την ανάδειξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Η Διεθνής Έκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας DEFEA θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2025.

Πέραν της προαναφερθείσας μεταρρύθμισης, προωθείται ενίσχυση της στρατιωτικής εκπαίδευσης, μεταρρύθμιση η οποία συνιστά επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο που αναμένεται να συμβάλλει επίσης στην προσπάθεια βελτίωσης των αμυντικών δυνατοτήτων της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνεται διαρκές πρόγραμμα εκπαίδευσης εφέδρων με στόχο την ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ταυτόχρονα, υλοποιείται ένα καινοτόμο πρόγραμμα που στοχεύει στην παροχή εκπαίδευσης και πιστοποίησης των στρατευσίμων σε ψηφιακές και άλλες δεξιότητες, αξιοποιώντας τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).
Επιπροσθέτως το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει προχωρήσει σε μια σημαντική μεταρρύθμιση, η οποία αφορά στην προσαρμογή και Αναθεώρηση του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και των Διαδικασιών Έκτακτης Ανάγκης του Πολιτικού Τομέα προκειμένου να ανταποκρίνονται στο συνεχώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον. Στόχος είναι η ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας ανταπόκρισης της χώρας σε ενδεχόμενες ασύμμετρες απειλές και κάθε μορφής εχθρικές ενέργειες. Η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει την διαμόρφωση στρατηγικών πρόληψης και ελέγχου, αντιμετώπισης και διαχείρισης κρίσεων και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται η αναθεώρηση και επικαιροποίηση των Σχεδίων Επιχειρήσεων Έκτακτης Ανάγκης σε όλες τις διοικητικές δομές του δημόσιου τομέα, καθώς και η αναθεώρηση του σχετικού θεσμικού πλαισίου.
Επιπλέον, η Ελλάδα επιδιώκει την αναβάθμιση των αμυντικών δυνατοτήτων της μέσω της δημιουργίας στρατιωτικών συμμαχιών και συνεργασιών, καθώς και μέσω Διμερών Συμφωνιών και Προγραμμάτων Αμυντικής Συνεργασίας. Η εν λόγω πρωτοβουλία αποτελεί μια συνεχή μεταρρυθμιστική διαδικασία, που συντονίζεται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας. Περιλαμβάνει τη διαπραγμάτευση και υπογραφή Διμερών και Τριμερών Συμφωνιών Στρατιωτικής Συνεργασίας (διαδικασία σύναψης), καθώς και την υλοποίηση Προγραμμάτων Στρατιωτικής Συνεργασίας. Μέσω της πραγματοποίησης των ανωτέρω προγραμμάτων αμυντικής συνεργασίας, ενισχύεται η Στρατιωτική Συνεργασία και προβάλλεται ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.
Παράλληλα, βελτιώνεται η επιχειρησιακή ετοιμότητα, η διαλειτουργικότητα και η ανθεκτικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Πρόκειται για μια διαρκή και εξελισσόμενη δράση που υλοποιείται σε ετήσια βάση, με διαρκώς διευρυμένο αριθμό νέων συνεργασιών.
Επιπροσθέτως, η υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Εξοπλιστικού Αμυντικού Προγράμματος αποσκοπεί στην αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων, του εξοπλισμού και των στρατηγικών στόχων των Ενόπλων Δυνάμεων, με κύριο σκοπό τη διασφάλιση, τη διατήρηση και τη σταδιακή ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας και ετοιμότητάς τους. H υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου Εξοπλιστικού Προγράμματος της Χώρας, επικεντρώνεται στην απόκτηση οπλικών συστημάτων που θα ενισχύσουν σημαντικά την αμυντική δυνατότητα της Ελλάδας, τόσο στον θαλάσσιο όσο και στον εναέριο χώρο. Ειδικότερα, η δράση περιλαμβάνει την απόκτηση νέων σκαφών προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.
Παράλληλα, η Πολεμική Αεροπορία αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά με την ολοκλήρωση προγράμματος απόκτησης νέων αεροσκαφών, καθώς και με την τμηματική αναβάθμιση του υφιστάμενου εναέριου στόλου.

Με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων, καθώς και την ενδυνάμωση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας, οι Ένοπλες Δυνάμεις προγραμματίζουν σημαντικές και καινοτόμες δράσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν την προμήθεια οχημάτων επιτήρησης παντός εδάφους, εξοπλισμού Έρευνας και Διάσωσης (SAR), Συστημάτων Επιτήρησης Θαλασσίων Συνόρων και Συστημάτων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών για την επιτήρηση των συνόρων. Η απόκτηση και ανάπτυξη αυτών των μέσων στοχεύει στην κάλυψη άμεσων και επιτακτικών αναγκών που σχετίζονται με την επιτήρηση των συνόρων και την αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.
Τέλος, στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης των δυνατοτήτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, σχεδιάζεται η κατασκευή ενός νέου Επιχειρησιακού Κέντρου Ασφαλείας προσαρμοσμένου στις ανάγκες της Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας των Ενόπλων Δυνάμεων. Το υπόψη κέντρο θα έχει ως κύρια αποστολή τον συντονισμό των ενεργειών για την αποτροπή κυβερνοαπειλών, ενώ θα περιλαμβάνει επιμέρους τμήματα που αφορούν στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) και την ανάλυση δεδομένων (Big Data)

Σχόλια