Μέση Ανατολή: Έκκληση για αποκλιμάκωση και προστασία της UNIFIL από τους υπουργούς Άμυνας της G7



Οι υπουργοί Άμυνας της G7  εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στο Λίβανο καθώς οι επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων συνεχίζονται. 

Σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν μετά την πρώτη τους συνάντηση στη Νάπολη της Ιταλίας, οι υπουργοί της G7 ανέφεραν ότι «σε μια σύγκρουση, η προστασία των ειρηνευτικών δυνάμεων είναι υποχρέωση όλων των μερών». 

«Ανησυχούμε για τα τελευταία γεγονότα στο Λίβανο και για τον κίνδυνο περαιτέρω για κλιμάκωση. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για πλήρη παύση των εχθροπραξιών σύμφωνα με την πλήρη εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και για μια διπλωματική λύση στις συγκρούσεις, αναγνωρίζοντας τον θεμελιώδη σταθεροποιητικό ρόλο των λιβανικών ενόπλων δυνάμεων και επιβεβαιώνοντας τον ουσιαστικό ρόλο της UNIFIL», αναφέρει η δήλωση.

Η UNIFIL είναι μια διεθνής αποστολή που ιδρύθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το 1978 για την αποκατάσταση της ειρήνης και της ασφάλειας στο νότιο Λίβανο, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ. 
Η αποστολή αποτελείται από 10.000 ειρηνευτές από 50 εθνικότητες, συμπεριλαμβανομένων 16 χωρών της ΕΕ, και περιπολεί τακτικά την μπλε γραμμή, τα σύνορα που έχει χαράξει ο ΟΗΕ μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ, ενώ παράλληλα συμμετέχει σε προσπάθειες αποκλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ των δύο πλευρών. 
Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ πρότεινε ότι η UNIFIL θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική, αλλά δήλωσε ότι εναπόκειται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να λάβει αποφάσεις σχετικά με το μέλλον της. 
«Οι επιθέσεις κατά της UNIFIL είναι εντελώς απαράδεκτες. Συνεχίζονται επί τρεις συνεχόμενες ημέρες. Οι δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να γίνονται σεβαστές σε όλο τον κόσμο και ιδίως εκεί όπου κάνουν απίστευτη δουλειά ως ειρηνευτές. Ίσως η αποστολή της UNIFIL πρέπει να αναθεωρηθεί, αλλά το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι η κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Μπορέλ.
 

Σχόλια