Πρόγραμμα Replicator 2 του DOD: Νέες κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση των μικρών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (C-sUAS)

Credit: U.S. Army photo by Aaron Duerk

Στις αρχές του 21ου αιώνα, η ανάγκη για ταχεία ανάπτυξη και ενσωμάτωση τεχνολογιών που μπορούν να ενισχύσουν τις δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, ειδικά στον τομέα των μη επανδρωμένων συστημάτων, έχει γίνει επιτακτική.

 


Σε αυτό το πλαίσιο η επιστολή-memo, της ανωτέρω φωτογραφίας, για το πρόγραμμα  Replicator του Υπουργού Άμυνας (DoD) των ΗΠΑ Lloyd J. Austin,  στοχεύει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης και εφαρμογής καινοτόμων τεχνολογιών, μέσω συντονισμένων προσπαθειών σε επίπεδο ηγεσίας.
Το πρώτο στάδιο, το Replicator 1, επικεντρώθηκε στην «φθηνή» αυτονομία (attritable autonomy) και την εφαρμογή της σε αυτόνομα συστήματα, με στόχο την ταχεία παράδοσή τους μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.
Μαθήματα από το Replicator 1
Η εμπειρία από την αρχική φάση του προγράμματος αποκάλυψε μια θεμελιώδη αρχή: η συντονισμένη και συνεχής προσοχή από την ηγεσία, σε όλα τα επίπεδα σχεδιασμού, ανάπτυξης, ολοκλήρωσης και συντήρησης, μπορεί να επιταχύνει την παράδοση κρίσιμων δυνατοτήτων στις ένοπλες δυνάμεις. Το Replicator 1 αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, θέτοντας ως στόχο την ενσωμάτωση φθηνών αυτόνομων συστημάτων σε μεγάλη κλίμακα, γεγονός που έθεσε τις βάσεις για την ανάπτυξη πιο προηγμένων συστημάτων αυτόνομης λειτουργίας για την ενίσχυση των δυνάμεων των ΗΠΑ.
Η πρόκληση των μικρών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (C-sUAS)
Μετά την επιτυχημένη πρώτη φάση, η  ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας καθόρισε το επόμενο στάδιο, το οποίο αφορά την αντιμετώπιση των μικρών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (C-sUAS). Η αυξανόμενη χρήση των μικρών drones από εχθρικές δυνάμεις, τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε ασύμμετρο πόλεμο, έχει δημιουργήσει νέες απειλές, ιδίως για κρίσιμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σημεία συγκέντρωσης δυνάμεων. Το Replicator 2 λοιπόν, θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη δυνατοτήτων για την αποτελεσματική προστασία έναντι των απειλών που θέτουν τα μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Οργανωτική δομή και ηγεσία του Replicator 2
Το πρόγραμμα θα επιβλέπεται από τη Διευθύντρια του Defense Innovation Unit (Μονάδα Καινοτομίας Άμυνας) που έχει αναλάβει τη γενική ευθύνη για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας Replicator 2. Ταυτόχρονα, η συνεργασία με τον Υφυπουργό Άμυνας (Under Secretary of Defense for Acquisition and Sustainment), ο οποίος λειτουργεί ως κύριος υπεύθυνος του DoD για τις προσπάθειες στον τομέα του C-sUAS, θα διασφαλίσει ότι όλες οι προσπάθειες παραμένουν ευθυγραμμισμένες με τις στρατηγικές και λειτουργικές απαιτήσεις του Υπουργείου. Επίσης, οι στρατιωτικές υπηρεσίες των ΗΠΑ θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη, παραγωγή και παράδοση των συστημάτων που σχετίζονται με την πρωτοβουλία Replicator 2, διασφαλίζοντας την ταχεία ενσωμάτωσή τους στην πρώτη γραμμή άμυνας.
Στρατηγικές προτεραιότητες του Replicator 2
Το Replicator 2 δεν πρόκειται να ξεκινήσει από το μηδέν. Υπάρχει ήδη σημαντική πρόοδος στον τομέα των αντιμέτρων για μικρά μη επανδρωμένα συστήματα στο Υπουργείο Άμυνας. Το νέο πρόγραμμα θα προσπαθήσει να ενισχύσει τις προσπάθειες που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, δίνοντας έμφαση σε συγκεκριμένους τομείς όπως:
Ικανότητα παραγωγής: Η αυξημένη ζήτηση για αντιμέτρα C-sUAS απαιτεί βελτίωση της παραγωγικής ικανότητας για να μπορέσει το Υπουργείο να προμηθευτεί και να αναπτύξει συστήματα σε μεγάλη κλίμακα.
Καινοτομία : Η χρήση τεχνολογικών λύσεων αιχμής για την ανίχνευση και την εξουδετέρωση μικρών drones αποτελεί βασικό στόχο.
Αρχιτεκτονική ανοιχτών συστημάτων και ολοκλήρωση συστημάτων: Η ενσωμάτωση και η διαλειτουργικότητα με τα υπάρχοντα συστήματα άμυνας θα διασφαλίσει την αποτελεσματική και οικονομικά αποδοτική υλοποίηση.
Δομή δυνάμεων: Οι ένοπλες δυνάμεις θα χρειαστούν νέες επιχειρησιακές ικανότητες και δομές για να διαχειριστούν αποτελεσματικά αυτές τις απειλές.
Στόχος: Προστασία κρίσιμων εγκαταστάσεων εντός 24 μηνών
Ένα από τα πιο φιλόδοξα χαρακτηριστικά της πρωτοβουλίας Replicator 2 είναι ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης. Το πρόγραμμα στοχεύει να παρέχει ουσιαστικά βελτιωμένη προστασία C-sUAS σε κρίσιμες υποδομές εντός 24 μηνών από την έγκριση της χρηματοδότησης από το Κογκρέσο
Η έμφαση που δίνεται στην προστασία κρίσιμων εγκαταστάσεων από μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σε συνδυασμό με την ταχύτητα ανάπτυξης και ενσωμάτωσης των σχετικών τεχνολογιών, δείχνει τη δέσμευση του Υπουργείου Άμυνας να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις. Το Replicator 2, με την υποστήριξη της καινοτομίας και της συνεργασίας με το Κογκρέσο, αναμένεται να προσφέρει σημαντικές βελτιώσεις στην άμυνα των ΗΠΑ, εξασφαλίζοντας την προστασία των δυνάμεων και των στρατηγικών υποδομών της χώρας απέναντι σε νέες και επικίνδυνες απειλές.

Υ.Γ
Το DOD, έχει κατανοήσει ολήρως την απειλή των μικρών drones, σχεδιάζει και χρηματοδοτεί την άμεση ανάπτυξη τεχνολογιών και συστημάτων anti-drone.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι κι εδώ στην χώρα μας το ΥΠΕΘΑ θα συνεχίσει την προσπάθεια που ήδη έχει ξεκινήσει με το σύστημα "ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ" της ΕΑΒ, αξιοποιώντας παράλληλα το anti-drone radar "ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ  που διαθέτει μοναδικές δυνατότητες αποκάλυψης mini drones.

Σχόλια