Τουρκία - Επίθεση στην Αεροδιαστημική Βιομηχανία: Αντίποινα με βομβαρδισμούς κατά θέσεων του PKK

Πνευματικά Δικαιώματα Yavuz Ozden/AP

Πέντε νεκροί και 22 τραυματίες από την επίθεση στην Άγκυρα κατά των κεντρικών γραφείων της Τουρκικής Αεροπορικής και Διαστημικής Βιομηχανίας TUSAS
- Οι υποψίες στρέφονται κατά των Κούρδων ανταρτών

Θέσεις του PKK και συμμάχων του στο βόρειο Ιράκ και στο έδαφος της Συρίας έπληξε ο τουρκικός στρατός λίγες ώρες μετά την φονική επίθεση στα κεντρικά γραφεία της Τουρκικής Αεροπορικής και Διαστημικής Βιομηχανίας TUSAS στην Άγκυρα, που αποδόθηκε στο κουρδικό αυτονομιστικό ένοπλο κίνημα.
Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας «συνολικά 32 στόχοι που ανήκαν στους τρομοκράτες καταστράφηκαν με επιτυχία», διευκρινίζοντας πως «οι αεροπορικές επιχειρήσεις συνεχίζονται».
Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Αλί Γερλίκαγια δήλωσε πως οι δράστες της επίθεσης στην τουρκική πρωτεύουσα είναι «πολύ πιθανό» να ήταν μέλη του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).
Νεκροί είναι δύο δράστες, μια γυναίκα και ένας άντρας. Επίσης, μεταξύ των θυμάτων είναι και ένας οδηγός ταξί, τον οποίο οι δράστες σκότωσαν για να κλέψουν το όχημά του, προκειμένου να μεταβούν στην TUSAS.
Ακόμη 22 άνθρωποι, ανάμεσά τους επτά μέλη των ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας, τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον κ. Γερλίκαγια.
Το PKK, σε ένοπλο αγώνα εναντίον του τουρκικού κράτους από το 1984, χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Οργή Ερντογάν από το Καζάν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το Καζάν της Ρωσίας, όπου βρίσκεται για τη σύνοδο των BRICS, καταδίκασε την επίθεση και σε ανάρτησή του στο Χ δήλωσε ότι «η τρομοκρατική ενέργεια κατά της TUSAS, μιας από τις κορυφαίες εταιρείες της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, είναι μια άθλια επίθεση και έχει στόχο την επιβίωση της χώρας μας, την ειρήνη του έθνους μας και τα αμυντικά μας επιτεύγματα, τα οποία αποτελούν την επιτομή του ιδανικού μας για την πλήρως ανεξάρτητη Τουρκία».
«Το έθνος μας πρέπει να γνωρίζει ότι τα βρώμικα χέρια που απλώνονται στην Τουρκία θα σπάσουν οριστικά, καμία δομή, καμία τρομοκρατική οργάνωση, κανένα κακόβουλο κέντρο δεν θα μπορέσει να επιτύχει τις φιλοδοξίες του» προσέθεσε.
Με τον Τούρκο πρόεδρο επικοινώνησε τηλεφωνικά ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος καταδίκασε την επίθεση και εξέφρασε την αλληλεγγύη της Συμμαχίας στην Τουρκία.
Η είδηση της επίθεσης έγινε γνωστή λίγο πριν από τη συνάντηση στο Καζάν του Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος επίσης καταδίκασε την επίθεση και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τους νεκρούς.
«Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά τον αγώνα μας εναντίον όλων των τρομοκρατικών στοιχείων και των δυνάμεων που τα στηρίζουν, τόσο εντός όσο και εκτός (της Τουρκίας). Το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις αμυντικές μας ικανότητες και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στα κέντρα που στοχεύουν την Τουρκία και στους πληρεξουσίους τους να επιτύχουν τις φιλοδοξίες τους εναντίον της χώρας μας», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν.
Η επίθεση προκάλεσε την καταδίκη του υπουργού Μεταφορών Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου καθώς και του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Οζγκούρ Οζέλ, ο οποίος ηγείται του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματου (CHP).
Στην ΤUSAS, την κορυφαία τουρκική αμυντική βιομηχανία, κατασκευάζονται μεταξύ άλλων τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ANKA και Aksungur, τα επιθετικά ελικόπτερα Atak, τα ελικόπτερα γενικής χρήσης Gökbey, τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη Hürkuş, τα ελαφρά μαχητικά και εκπαιδευτικά αεροσκάφη Hürjet και βρίσκεται υπό ανάπτυξη το τουρκικής κατασκευής μαχητικό 5ης γενιάς ΚΑΑΝ.
Την 1η Οκτωβρίου του 2023, δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε επίθεση στο κεντρικό κτήριο της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας της τουρκικής Αστυνομίας στην Άγκυρα, που υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών. Ο ένας δράστης σκοτώθηκε ανατινάζοντας τα εκρηκτικά που έφερε επάνω του, ενώ αστυνομία πυροβόλησε τον άλλον δράστη προτού προλάβει να ολοκληρώσει την επίθεση αυτοκτονίας. Την ευθύνη για την επίθεση αυτή ανέλαβε το PKK.
Διεθνής καταδίκη
Tην καταδίκη της ΕΕ για την τρομοκρατική επίθεση στα κεντρικά γραφεία της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας στην Άγκυρα, εξέφρασε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. «Καταδικάζουμε σθεναρά την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της. Η ΕΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της στην Τουρκία σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή», αναφέρει με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες «καταδίκασαν σθεναρά» την επίθεση. «Μολονότι δεν γνωρίζουμε ακόμη το κίνητρο ή τον δράστη αυτής της ενέργειας, καταδικάζουμε σθεναρά αυτήν την βίαιη πράξη», είπε ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ο Τζον Κίρμπι. Η Ουάσινγκτον εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά της στους συγγενείς των θυμάτων.
Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καταδίκασε απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα, και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. Συγκεκριμένα σε ανάρτησή του στο Χ στα αγγλικά ο πρωθυπουργός σημείωσε: "Καταδικάζω έντονα τη σημερινή τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα. Οι σκέψεις μας και τα θερμά μας συλλυπητήρια είναι στις οικογένειες των θυμάτων".
Νωρίτερα, η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε δια του Υπουργείου Εξωτερικών τα συλλυπητήριά της για τα θύματα της επίθεσης. Με ανάρτηση του στο "Χ" το ΥΠΕΞ σημείωσε πως «η επίθεση στις εγκαταστάσεις της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας στην Άγκυρα, όπως κάθε τρομοκρατική επίθεση, πρέπει να καταδικαστεί απερίφραστα» και τόνισε ότι «η αδιάκριτη βία δεν έχει θέση σε μια δημοκρατία». Και κατέληξε: «Η Ελληνική Κυβέρνηση εκφράζει τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

Την αλληλεγγύη της εξέφρασε προς τις τουρκικές αρχές η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι. "Η Ιταλίδα πρωθυπουργός καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφή τρομοκρατίας, συλλυπείται τις οικογένειες των θυμάτων και είναι στο πλευρό των τραυματιών", αναφέρει ανακοίνωση της κυβέρνησης της Ρώμης.

euronews

Σχόλια