Metron Analysis: Η ακρίβεια ταλανίζει τα νοικοκυριά – Διαρκής μείωση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων


Σύμφωνα με την τηλεφωνική δημοσκόπηση της Metron Analysis (70% σταθερά τηλέφωνα και 30% κινητά) σε 1.007 άτομα ηλικίας άνω των 17 ετών, οι καταναλωτικές δυνατότητες έχουν επιδεινωθεί ενώ για την μεγάλη πλειονότητα, το ισοζύγιο εισοδημάτων και δαπανών είναι οριακό μέσα στον μήνα. Για την ακρίβεια προκύπτει ανάγκη παρέμβασης της κυβέρνησης καθώς το πρόβλημα θεωρείται εγγενές και όχι «εισαγόμενο».


Για το μηνιαίο εισόδημα του νοικοκυριού και τις μηνιαίες δαπάνες
 το 44% των ερωτηθέντων επιλέγει την απάντηση «τα φέρνετε βόλτα ίσα ίσα» και το 40% την απάντηση «τα λεφτά τελειώνουν πριν τελειώσει ο μήνας».
Aυτό που ταλανίζει περισσότερο τους πολίτες είναι οι καθημερινές δαπάνες, με τις πλέον επιβαρυντικές να είναι και οι πιο ανελαστικές: σούπερ μάρκετ, μετακινήσεις, ιατρικά έξοδα. Λιγότερο τα έξοδα που αφορούν σε διασκέδαση και αναψυχή.

Στο ερώτημα «
ποιες δαπάνες στην καθημερινότητα σας δυσκολεύουν περισσότερο», για το σούπερ μάρκετ το 54% απαντά ότι «με δυσκολεύουν πάρα πολύ» ενώ για τις μετακινήσεις (βενζίνες διόδια εισιτήρια) απαντά «με δυσκολεύουν πάρα πολύ» το 42%

Στις τακτικές/μηνιαίες δαπάνες, το ηλεκτρικό ρεύμα είναι η πιο επιβαρυντική δαπάνη.

Αναφορικά με τις προσδοκίες παρέμβασης για την συγκράτηση του πληθωρισμού οι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει πάρα πολλά

Το 82% δηλώνει ότι «χρειάζεται μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση στην αγορά προκειμένου να μειωθούν οι τιμές των αγαθών», καθώς σχεδόν 2 στους 3 εκτιμούν ότι η αύξηση του πληθωρισμού δεν θα σταματήσει.

Σχόλια