Οι πρόσφατες απώλειες των IDF δείχνουν πως αυξάνεται η απειλή drones Ιράκ και Υεμένης


Τα προγράμματα drones που υποστηρίζονται από το Ιράν που πολλαπλασιάστηκαν στη Μέση Ανατολή τα τελευταία χρόνια γίνονται όλο και πιο θανατηφόρα.

Δύο Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από πρόσφατη επίθεση drone από το Ιράκ. Δυο στρατιώτες, μέλη του 13ου τάγματος της Ταξιαρχίας Golani, σκοτώθηκαν από ένα drone που εκτοξεύτηκε από το Ιράκ στις 3 Οκτωβρίου. Ο θάνατός τους ανακοινώθηκε την Παρασκευή. Στην επίθεση ενεπλάκησαν δύο drones, το ένα εκ των οποίων καταρρίφθηκε από το Ισραήλ. Στην επίθεση τραυματίστηκαν και στρατιώτες.
Αυτή είναι μια από τις πρόσφατες επιθέσεις με drone κατά του Ισραήλ. Το IDF έχει αναχαιτίσει UAV στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες και απειλές με drone κοντά στο Beit Shean.
Η απειλή από drone ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) εναντίον του Ισραήλ αυξάνεται εδώ και χρόνια. Η Χεζμπολάχ έχει στο οπλοστάσιό της περίπου 2.000 drones, μερικά από αυτά μικρά drones, όπως εμπορικά  τετρακόπτερα και μερικά από αυτά μεγαλύτερα drones καμικάζι των οποίων η τεχνολογία βασίζεται στην επιτυχία του Ιράν στην ανάπτυξη παρόμοιων drones.
Οι Χούτι στην Υεμένη χρησιμοποιούν drones για σχεδόν μια δεκαετία. Το 2020, το ιρανικό Shahed 136 έφτασε στην Υεμένη για να χρησιμοποιηθεί από τους Χούτι. Αυτό το drone είναι ο βασικός άξονας των εξαγωγών drone του Ιράν. Φέρει μια εμρηκτική κεφαλή και έχει μεγάλη εμβέλεια, περίπου 2.000 μίλια. Το Ιράν το εξήγαγε στη Ρωσία για να χρησιμοποιηθεί κατά της Ουκρανίας.
Επιπλέον, οι ιρακινοί πολιτοφύλακες έχουν αποκτήσει drones. Χρησιμοποίησαν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αρχικά για να στοχεύσουν τις αμερικανικές δυνάμεις που εδρεύουν στην περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ. Τον Ιανουάριο, η υποστηριζόμενη από το Ιράν τρομοκρατική ομάδα Kataib Hezbollah σκότωσε τρία μέλη του αμερικανικού στρατού σε επίθεση με drone στην Ιορδανία.
Η Kataib Hezbollah έχει επίσης απειλήσει τη Σαουδική Αραβία με επιθέσεις με drone στο παρελθόν. Οι Χούτι έχουν χρησιμοποιήσει drones εναντίον της Σαουδικής Αραβίας και έχουν απειλήσει άλλα κράτη του Κόλπου και επιτίθενται σε πλοία με drones.
Τα προγράμματα drone που υποστηρίζονται από το Ιράν,  πολλαπλασιάστηκαν στη Μέση Ανατολή τα τελευταία χρόνια και γίνονται όλο και πιο θανατηφόρα. Το τάνκερ Mercer Street χτυπήθηκε από drone τον Ιούλιο του 2021, σκοτώνοντας δύο μέλη του πληρώματος. Ένα drone που εκτοξεύτηκε από το Chabahar του Ιράν έπληξε επίσης το πλοίο Pacific Zircon τον Νοέμβριο του 2022.
Επιθέσεις στην ηπειρωτική χώρα
Τώρα, το Ιράν και οι πληρεξούσιοί του έχουν στρέψει τον στόλο των drone τους στο Ισραήλ. Το Ιράν χρησιμοποίησε drones στην επίθεση του Απριλίου στο Ισραήλ. Οι Χούτι έχουν στοχοποιήσει το Ισραήλ πολλές φορές με drones. Ένα drone που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη σκότωσε έναν Ισραηλινό στο Τελ Αβίβ τον Ιούλιο. Το Ισραήλ απάντησε χτυπώντας τη Χοντέιντα στην Υεμένη. Ωστόσο, αυτό δεν πτόησε τους Χούτι. Συνέχισαν να απειλούν το Ισραήλ με drones και βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
Η Χεζμπολάχ έχει χρησιμοποιήσει συχνά drones καμικάζι σε έντεκα μήνες πολέμου εναντίον του Ισραήλ. Υπολογίζεται ότι αρκετές εκατοντάδες UAV εκτοξεύτηκαν από τη Χεζμπολάχ. Χρησιμοποιούν επίσης drones για επιτήρηση. Τον Αύγουστο, ένας στρατιώτης του IDF σκοτώθηκε σε επίθεση dtones της Χεζμπολάχ. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Ισραηλινός Στρατός εξόντωσε τον επικεφαλής της μονάδας μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Χεζμπολάχ.
Οι ιρακινοί πολιτοφύλακες έχουν αυξήσει τις δυνατότητές τους χρησιμοποιώντας επιθέσεις με drone στο Ισραήλ. Στις 25 Σεπτεμβρίου, ένα drone που εκτοξεύτηκε από το Ιράκ έπληξε το Eilat. Στις 29 Σεπτεμβρίου, η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, μια ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν, ισχυρίστηκε ότι στόχευσαν το Εϊλάτ με άλλη μια επίθεση με drone. Στις 28 Σεπτεμβρίου, ισχυρίστηκαν επίσης ότι στόχευσαν το Γκολάν με drones.
Έκαναν παρόμοιους ισχυρισμούς στις 23 Σεπτεμβρίου και στις 25 Σεπτεμβρίου. Αυτό έγινε καθώς ο Ισραηλινός Στρατός ξεκίνησε την επιχείρηση Βόρεια Βέλη στον Λίβανο εναντίον της Χεζμπολάχ.
Το πρωί της 4ης Οκτωβρίου, το IDF είπε: «Μετά τις σειρήνες που ήχησαν πριν από λίγο σχετικά με μια διείσδυση εχθρικού αεροσκάφους στην περιοχή της κοιλάδας Beit She'an, η IAF αναχαίτισε επιτυχώς ένα εχθρικό drone που πέρασε στο ισραηλινό έδαφος από την ανατολή.”
Στις 3 Οκτωβρίου, το IDF είπε επίσης ότι «αναχαίτισε ένα UAV στο νότιο Ισραήλ. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.” Επιπλέον, το πρωί, ο Ισραηλινός Στρατός είπε: «Εντοπίστηκαν δύο UAV που διέσχιζαν από τον Λίβανο. Η IAF αναχαίτισε ένα UAV στα ανοικτά των ακτών της Ναχαρίγια και ένα πεσμένο βλήμα εντοπίστηκε σε ανοιχτό χώρο. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί. Δεν ακούστηκαν σειρήνες σύμφωνα με το πρωτόκολλο».
Τις πρώτες πρωινές ώρες του ίδιου πρωινού, ο ισραηλινός στρατός είπε, «οι σειρήνες που ήχησαν στο Μπατ Γιαμ, εντοπίστηκαν δύο UAV. Η IAF αναχαίτισε ένα UAV στα ανοικτά των ακτών της περιοχής Dan και ένα UAV που έπεσε εντοπίστηκε σε ανοιχτό χώρο. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.”

Jerusalem Post

Σχόλια