Drones "καμικάζι" θα δωρίσει ο Ερντογάν στην Αλβανία

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν θα δώσει ως δώρο, "σημαντικό" αριθμό drones καμικάζι απροσδιόριστου τύπου στην Αλβανία, δήλωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα.

"Είναι ένα δώρο που έρχεται ως ένα ισχυρό μήνυμα από τη Δημοκρατία της Τουρκίας ότι η Αλβανία είναι απρόσβλητη", είπε ο Ράμα σε κοινή συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της μονοήμερης επίσκεψης του Ερντογάν.

Το λεγόμενο drone καμικάζι είναι ένα περιπλανώμενο πυρομαχικό που ταξιδεύει προς τον στόχο του πριν πέσει κατακόρυφα με ταχύτητα και εκραγεί κατά την πρόσκρουση.

Ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης με τον οποίο επικοινώνησε το Reuters δεν μπόρεσε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό ή τον τύπο των drones.

Ο Ράμα είπε επίσης ότι η απόκτηση απροσδιόριστου αριθμού τουρκικών drones καμικάζι δεν σημαίνει ότι «η Αλβανία θα επιτεθεί σε κανέναν».

Οι περισσότερες χώρες στα Δυτικά Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας, έχουν αρχίσει να αναβαθμίζουν τους γηρασμένους στρατούς τους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.Το στρατιωτικό οπλοστάσιο των Τιράνων περιλαμβάνει και τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB-2 , το πρώτο από τα οποία έφτασε φέτος στη χώρα.

Οι δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έχουν στενή συνεργασία  στον στρατιωτικό τομέα.

"Καμικάζι" drones της Τουρκίας
Kagem

Η Baykar, η οποία είναι η εταιρεία που κατασκευάζει τα Bayraktar, έχει επίσης αναπτύξει ένα σύστημα καμικάζι νέας γενιάς που ονομάζεται Kagem.

Το Kagem είναι ένα «μη επανδρωμένο αεροσκάφος καμικάζι», το οποίο μπορεί να εκτοξευθεί από το Bayraktar TB2

Το drone εκτιμάται ότι έχει βεληνεκές 50-60 χιλιόμετρα και μπορεί να εκτελέσει μια αυτόνομη πτήση.

Το Kagem, εξοπλισμένο με οπτική καθοδήγηση υποβοηθούμενη από τεχνητή νοημοσύνη, μπορεί να λειτουργήσει μέχρι υψόμετρο 5,4 χιλιομέτρων.

Με μήκος 1,73 μέτρα και άνοιγμα φτερών 1,25 μέτρα, το Kagem μπορεί να μεταφέρει φορτίο 6 κιλών.

Azab

Η Τουρκία έχει αναπτύξει το ανάλογο του ιρανικού drone καμικάζι Shahed.

Η τουρκική εταιρεία Robit Technology δημιούργησε ένα νέο drone καμικάζι που ονομάζεται Azab.

Όσον αφορά τα τακτικά και τεχνικά χαρακτηριστικά του drone Azab kamikaze, αυτή τη στιγμή η τουρκική εταιρεία θα έχει δύο εκδόσεις αυτού του drone, με άνοιγμα φτερών 1,5 μέτρο (Azab T150) και 2 μέτρα (Azab T200).

Η νεότερη έκδοση μπορεί να εξοπλιστεί με φορτίο βάρους έως 3 κιλών.

Το drone Azab θα μπορεί να εξοπλιστεί με διάφορους τύπους μονάδων μάχης, ιδίως, όπως σημειώνει ο κατασκευαστής, θα είναι δυνατή η ενσωμάτωση ναρκών όλμων και πυρομαχικών RPG.

Το Azab έχει εμβέλεια 500 χιλιομέτρων (για σύγκριση, η εμβέλεια του Shahed υπολογίζεται σε 1.000 χιλιόμετρα).

Σημειώνεται ότι το drone Azab μπορεί να καταστρέψει στόχους με διαφορετικούς τρόπους: τόσο με προκαταχωρισμένες συντεταγμένες στόχων όσο και από χειριστή που λέγεται ότι μπορεί να ελέγξει το drone καμικάζι μέσω κάμερας με εμβέλεια μετάδοσης εικόνας 150 χιλιομέτρων ή 200 χιλιόμετρα ανάλογα την έκδοση.

STM Kargu

Στις 30 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, η STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş ανακοίνωσε την επιτυχή δοκιμή ενός νέου μοντέλου drone Kargu Kamikaze

Αυτό ενίσχυσε τις δυνατότητες των πυρομαχικών Kargu, το οποίο χρησιμοποιείται πλέον ευρέως σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις και ειδικές αποστολές από τουρκικές και ξένες δυνάμεις.

Το Kargu είναι ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα επιθετικών drone στην Τουρκία.

Το όχημα ενσωματώθηκε στο απόθεμα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων από το 2018.

Το 2021, το STM σημείωσε την πρώτη του επιτυχία στις εξαγωγές και μέχρι σήμερα, το Kargu έχει πωληθεί σε περισσότερες από δέκα χώρες σε τρεις ηπείρους.

Με πάνω από 5.000 παραγόμενες μονάδες, η STM έχει αποδείξει ότι τα drones της όχι μόνο ανταποκρίνονται στις ανάγκες των τουρκικών δυνάμεων, αλλά έχουν επίσης εδραιώσει τη θέση τους στη διεθνή σκηνή.

Η ευελιξία των πυρομαχικών περιαγωγής Kargu, τα οποία μπορούν γρήγορα να αλλάξουν διαμόρφωση, το καθιστά εξαιρετικό πλεονέκτημα για τις ένοπλες δυνάμεις, ειδικά όταν αντιμετωπίζετε τεθωρακισμένα οχήματα.

Χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη και τις δυνατότητες επεξεργασίας εικόνας, το Kargu μπορεί να χτυπήσει στόχους με εξαιρετική ακρίβεια..

Μπορεί να πετάξει έως και 30 λεπτά με αυτονομία 10 χιλιομέτρων και είναι εξοπλισμένο με λειτουργίες όπως ακύρωση αποστολής, επιστροφή στη βάση και αυτοκαταστροφή, διασφαλίζοντας τον πλήρη έλεγχο από τον χειριστή.

Deli

Η τουρκική αμυντική βιομηχανία διαθέτει επίσης ένα νέο προϊόν σε μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα καμικάζι, που ονομάζεται Deli.

Αναπτύχθηκε από την Titra Teknoloji και εκτέθηκε για πρώτη φορά στην έκθεση άμυνας και αεροπορίας SAHA Expo το 2022.

Το Deli, μπορεί να φτάσει σε ταχύτητα πλεύσης 80 km/h και τελική ταχύτητα 180 km/h.

Το Deli έχει μέγιστο υψόμετρο 3.500 μέτρα και επιχειρησιακό υψόμετρο 150-500 μέτρα.

Έχει κεφαλή περίπου 3,1 κιλών.

Το Deli έχει επιχειρησιακή εμβέλεια 85 χιλιομέτρων και μπορεί να μείνει στον αέρα για 75 λεπτά και μπορεί να εκτοξευθεί ή να εκτοξευθεί χειροκίνητα.

Simsec

Η κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία (Turkish Aerospace) ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι δημιούργησε ένα νέο υπερηχητικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που υποβαλλόταν σε πτητικές δοκιμές.

Η Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία δήλωσε ότι το υπερηχητικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος αποτελεί μέρος του σχεδίου στόχων υψηλής ταχύτητας Σίμσεκ.

Το Simsek εκτοξεύεται από ένα άλλο, μεγαλύτερο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα, το οποίο το καθιστά αντιπροσωπευτικό μιας νέας γενιάς drones που δεν χρειάζονται τη βοήθεια επανδρωμένων οχημάτων για να τα παραδώσουν σε θέσεις μάχης.

Το drone είναι ικανό να μεταφέρει έως και 5 κιλά εκρηκτικών και μπορεί να τα παραδώσει σε απόσταση περίπου 100-200 χιλιομέτρων αφού εκτοξευθεί από άλλο UAV.

Το νέο drone έχει μήκος 3 μέτρα και διαθέτει κινητήρα mini-turbojet που το βοηθά να πετάει τουλάχιστον τόσο γρήγορα όσο 1 Mach.

Fedai

Οι τουρκικές εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας ολοκλήρωσαν το 2021 την πρώτη πτήση ενός εναέριου οχήματος καμικάζι (UAV) που ονομάζεται Fedai.

Το τελευταίο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση και εξουδετέρωση άλλων απειλών από drone.

Το UAV αποτελεί μέρος μιας ευρείας σειράς συστημάτων ανίχνευσης και καταστροφής drone που αναπτύχθηκαν από τη Havelsan και την Transvaro.

Το σύστημα θα χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για τον εντοπισμό και την ταξινόμηση στόχων.

Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, η συσκευή αναπτύσσει ταχύτητα έως και 100 km/h.

Το μέγιστο ύψος πτήσης είναι 500 μέτρα.

Η απόσταση που μπορεί να διανύσει το αεροπλάνο – έως 40 χιλιόμετρα, χρόνος πτήσης – 1 ώρα.


Σχόλια