Πως το drone Mirsad-1 της Χεζμπολάχ ξέφυγε από την ισραηλινή αεράμυνα


Η πρόσφατη επίθεση της Χεζμπολάχ με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone)
στην εκπαιδευτική βάση της ταξιαρχίας Golani κοντά στην πόλη Μπινιαμίνα αποκάλυψε κρίσιμα τρωτά σημεία στην αεράμυνα του Ισραήλ , ιδίως στην αποτελεσματικότητα του συστήματος Iron Dome
Η επίθεση είχε σαν αποτέλεσμα 4 νεκρούς στρατιώτες των IDF και  τουλάχιστον 60 τραυματίες. 
Παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ διαθέτει μια από τις πλέον προηγμένες αμυντικές τεχνολογίες στον κόσμο, η επιτυχία της Χεζμπολάχ να διεισδύσει με το drone Mirsad-1 και να πλήξει με ακρίβεια μια από τις σημαντικότερες στρατιωτικές βάσεις της χώρας εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα του Ισραήλ να προστατεύσει το εναέριο χώρο του από μικρές, χαμηλά ιπτάμενες απειλές .

Ισραηλινή Αεράμυνα και Drone Τεχνολογία
Η ισραηλινή αεράμυνα, και συγκεκριμένα το σύστημα Iron Dome, έχει σχεδιαστεί με κύριο στόχο την αναχαίτιση ρουκετών και πυραύλων που εκτοξεύονται από γειτονικές περιοχές. Το Iron Dome είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό κατά πυραυλικών επιθέσεων, έχοντας αποδείξει επανειλημμένα την ικανότητά του να εξουδετερώνει απειλές προερχόμενες από τη Γάζα, τη Χεζμπολάχ και άλλες οργανώσεις. Ωστόσο, όπως δείχνει η τελευταία επίθεση, το σύστημα αυτό αντιμετωπίζει προκλήσεις στην αναχαίτιση μικρών, αργών και χαμηλά ιπτάμενων drones , όπως το Mirsad-1.
Το Mirsad-1 είναι ένα drone που αναπτύσσει η Χεζμπολάχ με βάση το ιρανικό Mohajer-2 . Είναι ικανό να μεταφέρει 40 κιλά εκρηκτικών και να πετά με ταχύτητα έως 370 χιλιόμετρα την ώρα, έχοντας εμβέλεια 120 χιλιόμετρα. Η Χεζμπολάχ έχει χρησιμοποιήσει αυτό το drone από τις αρχές του 2000 τόσο για αναγνωριστικές όσο και για επιθετικές αποστολές. Η εισβολή του Mirsad-1 στο εναέριο χώρο του Ισραήλ και η επίτευξη χτυπημάτων σε ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις αποκαλύπτει ότι οι αμυντικές τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για την προστασία του Ισραήλ ενδέχεται να χρειάζονται προσαρμογές για να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους νέες απειλές.
Η Στρατηγική της Χεζμπολάχ
Η επίθεση στην εκπαιδευτική βάση της ταξιαρχίας Golani αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής της Χεζμπολάχ, η οποία συνδυάζει επιθέσεις με πυραύλους και drones για να υπερφορτώσει την ισραηλινή αεράμυνα. Η χρήση drones σε συνδυασμό με άλλες επιθέσεις είναι μια τακτική που έχει επανειλημμένα δοκιμάσει η Χεζμπολάχ με στόχο να διαπεράσει τις ισραηλινές άμυνες. Στην επίθεση της Μπινιαμίνα, πολλαπλά drones εκτοξεύτηκαν ταυτόχρονα με πυραύλους, με ένα από αυτά να καταφέρνει να ξεφύγει από τα radar και να πλήξει τη στρατιωτική βάση. Το γεγονός ότι δεν ενεργοποιήθηκαν συναγερμοί στην περιοχή αυξάνει τον προβληματισμό για την αξιοπιστία των συστημάτων ανίχνευσης της ισραηλινής αεράμυνας.
Η επιτυχία της Χεζμπολάχ να πετύχει ένα χτύπημα τέτοιας κλίμακας δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία. Η επιλογή της συγκεκριμένης βάσης, που βρίσκεται βαθιά στο ισραηλινό έδαφος, καθώς και η ώρα της επίθεσης, δείχνουν ότι υπήρξε μια στρατηγική που βασίστηκε σε καλά σχεδιασμένη συλλογή πληροφοριών. Η χρήση drones για στοχευμένες επιθέσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις παρέχει στην οργάνωση ένα σημαντικό εργαλείο χαμηλού κόστους για να πλήξει το Ισραήλ, χωρίς να ρισκάρει ανθρώπινο προσωπικό.

Αδυναμίες του Iron Dome και Μελλοντικές Προκλήσεις
Αν και το Iron Dome έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση πυραυλικών επιθέσεων, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αποτελούν έναν νέο τύπο απειλής που απαιτεί διαφορετικές μεθόδους αντιμετώπισης. Τα drones όπως το Mirsad-1 έχουν μικρό αποτύπωμα (ανακλαστική επιφάνεια) πετούν σε χαμηλό υψόμετρο και κινούνται με χαμηλή ταχύτητα, γεγονός που τα καθιστά δύσκολους στόχους για το Iron Dome. Επιπλέον, η ικανότητά τους να φέρουν εκρηκτικά και να πραγματοποιούν καμικάζι επιθέσεις τα καθιστά έναν επικίνδυνο αντίπαλο.
Η χρήση drones από τη Χεζμπολάχ δεν είναι νέο φαινόμενο, ωστόσο, οι τελευταίες επιθέσεις δείχνουν ότι η οργάνωση έχει ενσωματώσει αυτή την τεχνολογία σε μεγάλο βαθμό στη στρατηγική της. Υπολογίζεται ότι η Χεζμπολάχ διαθέτει πάνω από 2.000 drones στο οπλοστάσιό της, πολλά εκ των οποίων είναι ιρανικής κατασκευής ή βασίζονται σε ιρανικά μοντέλα. Αυτό το ευρύ φάσμα drones επιτρέπει στην οργάνωση να χρησιμοποιεί τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για αναγνώριση, επιτήρηση και επιθετικές αποστολές, καθιστώντας τα ένα από τα βασικά όπλα στον πόλεμο που διεξάγει εναντίον του Ισραήλ.
Το Μέλλον των Drone Επιθέσεων και η Απάντηση του Ισραήλ
Η αυξανόμενη χρήση drones από οργανώσεις όπως η Χεζμπολάχ αναδεικνύει την ανάγκη για βελτίωση της αεράμυνας όχι μόνο στο Ισραήλ, αλλά και σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοιες απειλές. Η επίθεση στην Μπινιαμίνα ενδέχεται να λειτουργήσει ως καταλύτης για την ανάπτυξη νέων αμυντικών τεχνολογιών που θα επικεντρώνονται στην καταπολέμηση drones. Ήδη, το Ισραήλ ερευνά τρόπους βελτίωσης της ανίχνευσης και αναχαίτισης drones, εξετάζοντας συστήματα λέιζερ, καθώς και βελτιώσεις στα υπάρχοντα radar ή προσθήκη νέων.
Η επίθεση αυτή δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) έχουν καταστήσει σαφές ότι θα αναλάβουν δράση εναντίον της Χεζμπολάχ και των διοικητών της που εμπλέκονται σε αυτή την επίθεση. 

Η συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ πιθανότατα θα κλιμακωθεί, με το Ισραήλ να προσαρμόζει τις στρατηγικές του για να αντιμετωπίσει αυτή τη νέα μορφή ασύμμετρου πολέμου.
Η επίθεση της Χεζμπολάχ με drone στην εκπαιδευτική βάση Golani δείχνει πως τα drones έχουν αναδειχθεί ως βασικό εργαλείο στις σύγχρονες συγκρούσεις, αποτελώντας σοβαρή απειλή ακόμη και για τις πιο προηγμένες αμυντικές τεχνολογίες. Το Ισραήλ, που μέχρι τώρα είχε επενδύσει στην αναχαίτιση πυραύλων και ρουκετών, θα πρέπει να προσαρμόσει την αμυντική του στρατηγική ώστε να ανταποκριθεί στη νέα πραγματικότητα που επιβάλλει η χρήση drones στον πόλεμο.

Με πληροφορίες απο Jerusalem Post και ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σχόλια