Βαλλιστικοί πύραυλοι του Ιράν και συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ


Παρά την εκτόξευση, σύμφωνα με πληροφορίες, 180 βαλλιστικών πυραύλων, το Ιράν είναι πιθανό να ήθελε να διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος του αποθέματός του σε περίπτωση πλήρους πολέμου με το Ισραήλ

Η απόφαση του Ιράν να εκτοξεύσει περίπου 180 βαλλιστικούς πυραύλους υψηλής ταχύτητας στο Ισραήλ δείχνει ότι, η Τεχεράνη προσπάθησε να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην επίθεση τη νύχτα της Τρίτης, σε αντίθεση με την  επίθεση με drone και πυραύλους κρούζ τον Απρίλιο .
Η μεγάλη ταχύτητά τους κάνει τα βαλλιστικά όπλα δύσκολο να αναχαιτιστούν, αλλά οι αρχικές αναφορές για την μη ύπαρξη σοβαρών απωλειών στο Ισραήλ υποδηλώνουν ότι, παρά τον αριθμό των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν οι ζημιές ήταν μικρές, αν και αρκετοί από τους πυραύλους ή θραύσματα φαίνεται να έχουν χτυπήσει στόχους.

Ένας βαλλιστικός πύραυλος είναι πύραυλος ο οποίος ακολουθεί μια βαλλιστική πορεία πτήσης με στόχο τον βομβαρδισμό ενός προκαθορισμένου στόχου με μία ή περισσότερες κεφαλές . Ο πύραυλος καθοδηγείται μόνο κατά τη σχετικά σύντομη αρχική φάση πτήσης του και, στη συνέχεια, η πορεία του διέπεται από τους νόμους της τροχιακής μηχανικής και της βαλλιστικής. Μέχρι σήμερα, οι βαλλιστικοί πύραυλοι προωθούνται κατά τη διάρκεια της πτήσης, με χημικές πυραυλικές μηχανές διαφόρων τύπων

Οι πύραυλοι Emad και Ghadr της Τεχεράνης, που χρησιμοποιήθηκαν νωρίτερα φέτος, εκτιμάται ότι ταξιδεύουν με έξι φορές την ταχύτητα του ήχου κατά την πρόσκρουση ή περισσότερο και χρειάζονται 12 λεπτά για να πετάξουν από το Ιράν . Αυτό είναι πάνω από 4.600 mph. Αλλά το Ιράν έχει δηλώσει ότι ανέπτυξε το ακόμη ταχύτερο, υπερηχητικό Fatteh-2, με μέγιστη ταχύτητα που εκτιμάται στα 10.000 mph.

Το Ιράν εκτιμάται ότι έχει ένα οπλοστάσιο περίπου 3.000 βαλλιστικών πυραύλων, αν και ο αρχικός υπολογισμός έγινε από τις ΗΠΑ πριν από δυόμισι χρόνια, επομένως ο αριθμός μπορεί να είναι υψηλότερος. Η Τεχεράνη θα ήθελε να διατηρήσει τη συντριπτική πλειοψηφία των αποθεμάτων της σε περίπτωση που η σύγκρουση με το Ισραήλ κλιμακωθεί περαιτέρω σε πλήρη πόλεμο.
Η εκτόξευση τόσων πολλών βαλλιστικών πυραύλων σε λίγα λεπτά αντιπροσωπεύει επίσης μια σοβαρή προσπάθεια να συντρίψει ή να εξαντλήσει την αεράμυνα του Ισραήλ.
Η αναχαίτιση των βαλλιστικών ουραύλων κατά την πτήση είναι κατά κύριο λόγο καθήκον των συστημάτων μεγάλης εμβέλειας ΗΠΑ-Ισραήλ Arrow 3  και Arrow 2, που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, τα οποία υποστηρίζονται από το μεσαίου βεληνεκούς σύστημα David's Sling.
Το γνωστό Iron Dome   χρησιμοποιείται για αναχαίτιση μικρής εμβέλειας, συχνά ρουκετών που εκτοξεύονται από τη Χαμάς από τη Γάζα.
Τον Απρίλιο, ένας πρώην οικονομικός σύμβουλος του αρχηγού του επιτελείου του IDF είπε ότι ένας πύραυλος Arrow κοστίζει συνήθως 3,5 εκατ. $  και οι πύραυλοι του David's Sling 1 εκατ. $.
Η εξάλειψη 100 ή περισσότερων πυραύλων κόστισε στο Ισραήλ εκατοντάδες εκατ. $, ενώ οι βαλλιστικοί πύραυλοι θα κοστίσουν στο Ιράν 100.000 $ ο καθένας.

Σχόλια