Ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ υποστηρίζει την έκκληση της Ουκρανίας για βαθιά χτυπήματα στη Ρωσία


Το δικαίωμα του Κιέβου στην αυτοάμυνα «δεν τελειώνει στα σύνορα»
, δήλωσε ο Μάρκ Ρούτε κατά το πρώτο ταξίδι στην Ουκρανία.

Ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε άσκησε πίεση την Πέμπτη στις διστακτικές δυτικές χώρες που αρνήθηκαν να δώσουν στην Ουκρανία το δικαίωμα να χρησιμοποιεί προηγμένα όπλα για να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία.

Ο Ρούτε, κατά τη διάρκεια μιας απροειδοποίητης επίσκεψης στο Κίεβο μόλις 48 ώρες μετά την ανάληψη της ηγεσίας του ΝΑΤΟ, είπε σε συνέντευξη Τύπου δίπλα στον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy: «Η Ουκρανία έχει προφανώς το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της και το διεθνές δίκαιο είναι στο πλευρό της Ουκρανίας. ”

Το δικαίωμα της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα, σύμφωνα με τον Rutte, «δεν τελειώνει στα σύνορα, και η Ρωσία επιδιώκει αυτόν τον παράνομο πόλεμο, και αυτό σημαίνει ότι η στόχευση ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών και πυραύλων προτού χρησιμοποιηθούν ενάντια στην πολιτική υποδομή της Ουκρανίας μπορεί να βοηθήσει να σωθούν ζωές .»

Η Ουκρανία έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό ότι είναι απαραίτητο οι δυτικές χώρες να δώσουν άδεια για τη διεξαγωγή τέτοιων χτυπημάτων. Οι ΗΠΑ, η Γερμανία και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, από την άλλη πλευρά, φοβούνται ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ η Μόσχα πρόσφατα αναθεώρησε το δόγμα της για τη χρήση πυρηνικών όπλων για να ενισχύσει την απειλή.

Η υποστήριξη του Ρούτε προς το Κίεβο σε αυτό το θέμα έρχεται πριν από μια κρίσιμη σύνοδο κορυφής στις 12 Οκτωβρίου, υπό την ηγεσία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με όλους τους άλλους ηγέτες που υποστηρίζουν την Ουκρανία, στο λεγόμενο σχήμα Ramstein. Η Ουάσιγκτον δέχεται πιέσεις να άρει τέτοιους περιορισμούς πριν από έναν δύσκολο χειμώνα για την Ουκρανία, όπου η πλειονότητα των ενεργειακών υποδομών είναι πιθανό να στοχοποιηθεί από τη Ρωσία.

"Η μόνη χώρα εδώ που πέρασε μια κόκκινη γραμμή δεν είναι η Ουκρανία. Είναι η Ρωσία, ξεκινώντας αυτόν τον πόλεμο", είπε ο Ρούτε.

Ο Ζελένσκι ανέφερε ότι ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ "παρατείνουν τη διαδικασία" - χωρίς να τις κατονομάσει. Κάλεσε επίσης τις δυτικές χώρες να βοηθήσουν στην κατάρριψη ρωσικών δολοφονικών drones.

«Ο καλύτερος τρόπος για να μην ξεχάσουμε την Ουκρανία είναι να παρέχουμε όπλα, να παρέχουμε αντίστοιχες άδειες… και να βοηθήσουμε να καταρρίψουμε, παρεμπιπτόντως, τους ίδιους ιρανικούς πυραύλους και drones, να τους καταρρίψουμε, όπως καταρρίπτονται στους ουρανούς του Ισραήλ», είπε ο Ζελένσκι.

politico

Σχόλια