Η κρίση εμπιστοσύνης στην πολιτική και οι κοινωνικές αιτίες της αστάθειας στην Ελλάδα


Μπάμπης Παπασπύρος

Πέρα από τα εσωκομματικά ζητήματα, οι ευρύτερες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην αστάθεια των πολιτικών κομμάτων.

Η παρατεταμένη αβεβαιότητα λόγω της ακρίβειας, της ανεργίας, της κοινωνικής απομόνωσης και της αδυναμίας των πολιτών να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, έχει οδηγήσει σε βαθιά κρίση εμπιστοσύνης απέναντι στους πολιτικούς και στα κόμματα. γενικότερα.
Η πανδημία του COVID-19 και οι συνέπειές της, καθώς και οι γεωπολιτικές εντάσεις και ο πληθωρισμός, αύξησαν την οικονομική ανασφάλεια. Οι πολίτες βλέπουν συχνά τους πολιτικούς απομακρυσμένους από τα καθημερινά τους προβλήματα, ενώ οι συνεχείς υποσχέσεις για οικονομική ανασύνταξη δεν φαίνεται να έχουν απτά αποτελέσματα.
Αυτή η απογοήτευση αντικατοπτρίζεται στα αποτελέσματα των εκλογών αλλά και των δημοσκοπήσεων, με τα παραδοσιακά κόμματα να δυσκολεύονται να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους ή ακόμα και να ρευστοποιούνται (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ αυξάνεται η στροφή σε πιο ριζοσπαστικές φωνές.
Είναι εμφανής η λαϊκή δυσαρέσκεια και η ανάγκη για αλλαγές.
Οι εσωτερικές πολιτικές αναταράξεις στην Ελλάδα δεν αποτελούν απλώς το αποτέλεσμα διαφωνιών και εσωκομματικών συγκρούσεων. Αντανακλούν βαθύτερα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που αφορούν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.
Η ακρίβεια, η ανεργία, η κοινωνική απομόνωση και η αδυναμία εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα τροφοδοτούν τη δυσαρέσκεια των πολιτών και καθιστούν δύσκολη την αξιοπιστία και την σταθεροποίηση των πολιτικών κομμάτων.
Οι προοπτικές για σταθεροποίηση παραμένουν αβέβαιες, καθώς οι πολίτες συνεχίζουν να αναζητούν νέες εναλλακτικές που θα τους προσφέρουν απτές λύσεις στα προβλήματά τους.
Αν τα κόμματα δεν καταφέρουν να απαντήσουν στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, η πολιτική αβεβαιότητα θα συνεχίσει να κυριαρχεί στο προσκήνιο και η κατάσταση στην χώρα θα γίνεται ολοένα και χειρότερη.

Σχόλια