Σουδάν: Καταρρίφθηκε ρωσικό μεταγωγικό αεροπλάνο γεμάτο όπλα


Η παραστρατιωτική Δύναμη Ταχείας Υποστήριξης (RSF) του Σουδάν ανακοίνωσε ότι κατέρριψε ένα μεταγωγικό αεροσκάφος στο Νταρφούρ, στα δυτικά της χώρας.

 Βίντεο με παραστρατιωτικούς μαχητές να στέκονται σε ένα χωράφι γεμάτο συντρίμμια έχουν εμφανιστεί στο Διαδίκτυο. Στο βίντεο, οι μαχητές δείχνουν έγγραφα που ισχυρίζονται ότι βρέθηκαν στο σημείο της συντριβής.


Η ρωσική πρεσβεία στο Χαρτούμ επιβεβαίωσε ότι Ρώσοι διπλωμάτες ερευνούν το περιστατικό που συνέβη κοντά στα σύνορα με το Τσαντ.

Στην ανακοίνωση της πρεσβείας αναφέρεται ότι στο αεροπλάνο ενδέχεται να επέβαιναν Ρώσοι πολίτες.
Οι RSF βρίσκονται σε σύγκρουση με τον σουδανικό στρατό από τον Απρίλιο του περασμένου έτους.
«Στην επιχείρηση εκκαθαρίστηκαν όλοι οι ξένοι μισθοφόροι στο αεροπλάνο », αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Στο βίντεο, μαχητές της RSF στέκονται δίπλα στα φλεγόμενα υπολείμματα του αεροπλάνου και ισχυρίζονται ότι το κατέρριψαν με πύραυλο εδάφους-αέρος. Εμφανίζουν έγγραφα ταυτότητας, συμπεριλαμβανομένου ενός ρωσικού διαβατηρίου και μιας ταυτότητας που συνδέεται με εταιρεία με έδρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, της οποίας ο αριθμός τηλεφώνου αποσυνδέθηκε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μια τσαλακωμένη κάρτα ασφαλείας που βρέθηκε στο αεροπλάνο αναγνώριζε το αεροπλάνο ως Ilyushin Il-76 που λειτουργεί από τη New Way Cargo της Κιργιζίας.
Είναι ενδιαφέρον ότι η ομάδα Conflict Observers που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, η οποία παρακολουθεί τη σύγκρουση στο Σουδάν, έχει συνδέσει στο παρελθόν αυτό το αεροπλάνο με παραδόσεις όπλων στη Δύναμη Ταχείας Υποστήριξης.
Από αυτό προκύπτει η πιθανότητα οι RSF να κατέρριψαν κατά λάθος το δικό τους αεροπλάνο, το οποίο παρέδιδε όπλα.
Η χώρα είναι ασταθής εδώ και χρόνια
Στην έκθεση του Conflict Observatory τονίστηκε ότι τα όπλα από τα Εμιράτα μεταφέρθηκαν με πτήσεις στην πόλη Αμτζάρας στο Τσαντ, η οποία βρίσκεται όχι μακριά από τα σύνορα με το Σουδάν.
«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χρησιμοποίησαν αυτό το αεροδρόμιο ως σημείο διέλευσης για αποστολές όπλων προς την RSF », αναφέρει η έκθεση, σημειώνοντας ότι τα Εμιράτα πρόσφεραν δάνειο 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ταχεία επέκταση του αεροδρομίου.
Εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών θεωρούν «αξιόπιστους» τους ισχυρισμούς ότι τα Εμιράτα όπλισαν τους RSF. Πάνω από 24.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο στο Σουδάν μέχρι στιγμής. Ο σουδανικός στρατός διεξάγει επί του παρόντος μια εντατική επίθεση κοντά στο Χαρτούμ, ενώ οι σύμμαχοί του πολεμούν τους RSF στο Νταρφούρ.
Το Σουδάν είναι ασταθές από την ανατροπή του μακροχρόνιου δικτάτορα Ομάρ αλ Μπασίρ σε μια εξέγερση το 2019.
Η βραχυπρόθεσμη μετάβαση στη δημοκρατία διεκόπη όταν δύο στρατηγοί, ο  Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν και Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο Abdel-Fatah Burhan των RSF, ένωσαν τις δυνάμεις τους και πραγματοποίησαν στρατιωτικό πραξικόπημα τον Οκτώβριο του 2021. Ωστόσο, οι δυο τους συγκρούστηκαν και άρχισαν μια κόντρα μεταξύ τους πέρυσι

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ


Σχόλια